Primăria orașului Ștei, împreună cu Școala Gimnazială, Colegiul Național „Avram Iancu” și Liceul tehnologic „Unirea”, a inaugurat, miercuri, 20 septembrie, traseul ciclotematic punctat de bisericile de lemn din zona Șteiului. Traseul a avut 25 de km.

La eveniment au participat 52 de elevi, însoțiți de profesori și de angajații Primăriei orașului Ștei, care au asigurat asistență tehnică și suport alimentar (dulciuri și sucuri). Acțiunea a fost sprijinită de Poliția orașului Ștei. A fost un traseu ce a avut două ținte: una a urmărit antrenarea componentei fizice, a rezistenței la efort, cealaltă a vizat partea spirituală: elevii au fost așteptați la fiecare biserică de lemn, începând cu cea de la Valea Neagră de Jos, apoi cea din Rieni și Cucuceni, de către preoții locali, care i-au omenit, apoi, le-au făcut o scurtă prezentare a lăcașurilor străvechi ce sunt, toate,  monumente istorice. Tinerii cicliști au fost antrenați de fiecare preot să înalțe împreună o rugăciune.  

Traseul a fost pitoresc, fără un grad deosebit de dificultate. A început din zona aeroportului, apoi, a trecut prin satul Moțesti, satul Valea Neagră de Jos, comuna Rieni, satul Cucuceni, satul Hotărel. Elevii au aflat că bisericile de lemn pe care le-au vizitat fac parte din patrimoniul național și european, fiind reprezentative pentru spiritualitatea poporului român.

Și la această ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului, Primăria orașului Ștei a pus celebrarea evenimentului sub egida ATRIUM. Tema aleasă de Consiliul Europei în acest an 2023, anume Patrimoniul viu/ Living heritage, s-a pliat foarte bine pe specificul orașului, care este un muzeu viu în aer liber ce deține un valoros patrimoniu de urbanism și arhitectură de tip totalitarist. Caracteristicile și importanța centrului istoric au fost  prezentate de conf. univ. dr. Ramona Novicov de la Universitatea din Oradea grupului de cincizeci și doi de tineri cicliști, elevi ai școlilor din oraș, ce au marcat simultan, prin acțiunea lor din 20 septembrie a.c., încă un eveniment important, anume Săptămâna Europeană a Mobilității. Cunoașterea patrimoniului arhitectural al orașului și al împrejurimilor lor printr-o acțiune concertată care să antreneze fizic și spiritual tinerii ce locuiesc sau învață în orașul Ștei a fost pusă sub motto-ul: „Roți & minunății – Descoperă patrimoniul orașului tău de pe bicicletă / Wheels & Wonders – Discover your City Heritage by Bike”. Primăria orașului a asigurat asistența tehnică, logistica și  recompensele dulci revigorante, reușind să antreneze tinerii în cunoașterea patrimoniului prin metode dinamice, specifice vârstei lor.