Printre obiectivele pentru 2023 ale primăriței Corina Ene se numără și dezvoltarea turismului în zonă, ca o alternativă ocupațională pentru o bună parte din populația comunei și ca sursă suplimentară sau chiar principală de venituri.

Într-o primă fază, preciza interlocutoarea noastră, Primăria Căbești a organizat activități care să sporească gradul de vizibilitate al comunității la nivel județean și chiar național. Un astfel de eveniment a fost Tabăra Națională de Sculptură din 2022, finalizată cu Festivalul SculptFEST, la care a participat trupa Subcarpați și au fost implicați și elevii școlii locale. În acest an, primărița Corina Ene intenționează să organizeze, tot pe Valea Dâlbii, o tabără de confecționat cavale, cu durata de o săptămână, acțiune în care încearcă să-i implice pe cei de la Subcarpați, purtând discuții în acest sens cu membrii îndrăgitei trupe.

Anul trecut, au fost finalizate și câteva investiții care vor pune în valoare potențialul turistic al comunei. Împreună cu cei de la Salvamont, a fost amenajat un traseu de Via Ferrata la Șura Ușorilor, traseu ce va fi inaugurat în acest an. Au mai fost realizate două de cicloturism, cu indicatoare spre toate obiectivele turistice din zonă, primul pe Valea Dâlbii, iar al doilea, de pe Valea Sohodolului, care duce la punctele de atracție de acolo: Cucuruzul și Izvorul Pietrifiant. În plus, pe Valea Dâlbii, a fost amenajat și un traseu de mers pe jos, unul cu tematică, deoarece oferă acces la zona populată de racul bihorean, specie endemică pe teritoriul destinației de ecoturism Pădurea Craiului.

Și turismul ecumenic este în atenția Primăriei, pe raza comunei Căbești existând două monumente istorice de clasă B care necesită restaurare: bisericile de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din Goila (secolul XVIII) și „Sfântul Nicolae” din Gurbești (1799, modificată în secolul XIX).

Primărița Corina Ene a abordat și subiectul valorificării tradiției culinare. În acest sens, pe 16 februarie, la Căbești a avut loc Conferința „Turism și gastronomie locală - trecerea de la producător la antreprenor”, în cadrul căreia s-a discutat despre înființarea punctelor gastronomice locale. La eveniment au participat Sabin Fărcaș și Alisa Cotoroianu - Agenția Națională a Zonei Montane, Remus Moțoc - directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, Dorian Lungu - președinte Gastro Local, George Hoțopan - antreprenor și fondator „Muma Codrului„ (brand al Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Codru Moma), Gheorghe Bogdan - secretar general adjunct în Ministerul Turismului și Ioan-Sorin Roman - directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Bihor.

Cu această ocazie, locuitorii comunei Căbești au aflat cum pot înființa și autoriza punctele gastronomice locale, cum pot închiria camere din gospodăriile proprii în scop turistic, ce surse de finanțare din fonduri europene există pentru inițierea unei afaceri în mediul rural, în concluzie, cum poate fi dezvoltată o afacere de succes în mediul rural valorificând gastronomia, potențialul natural și tradițiile locale.