Dobreşti - Se inaugurează piaţa agroalimentară
Consiliul Local și Primăria Comunei Dobrești inaugurează sâmbătă, 2 septembrie, de la ora 8.00, Piaţa Agroalimentară din localitate, situată în vecinătatea Liceului Tehnologic nr. 1 Dobrești, a Dispensarului Medical Dobreștiu, Ocolul Silvic Dobrești și Monumentul Eroilor.
Consiliul Local și Primăria Comunei Dobrești organizează sâmbătă, 2 septembrie, cu începere de la ora 8.00, în incinta Pieței Agroalimentare din Dobrești, evenimentul de lansare a proiectului „Înființare piață locală prin lanțuri scurte de aprovizionare în Comuna Dobrești, Județul Bihor”. Cei ce doresc sa consume produse naturale, cât mai puțin procesate, oferite de producătorii locali din comună sunt așteptați la piața situată în zona centrală a comunei Dobreşti, în vecinătatea Liceului Tehnologic nr. 1 Dobrești, a Dispensarului Medical Dobreștiu, Ocolul Silvic Dobrești și Monumentul Eroilor. Bihorenii sunt invitați să descopere „Coșul de legume de la Dobrești“ și să opteze pentru produse oferite de producătorii locali din comună.
Comuna Dobrești se află în plină dezvoltare, proces ce a început încă de la sfârșitul anului 2020. Proiectul „Înființare piață locală prin lanțuri scurte de aprovizionare în Comuna Dobrești, Județul Bihor” a fost implementat în 2021, la inițiativa primarului Florin Copos, pentru a veni în sprijinul micilor producători din domeniul agricol care se confruntă cu o problemă majoră în ceea ce privește vânzarea produselor, neavând o piață de desfacere. Fără existența unei piețe agroalimentare, producătorul nu are posibilitatea să își expună marfa în condiții optime, conforme cu legislația europeană în vigoare.
De asemenea, în lipsa unor mecanisme clare și a fondurilor necesare, promovarea produselor lor se efectua deficitar.
„Am observat o creștere generală a interesului față de consumul de produse alimentare furnizate de producători locali. Eliminarea intermediarilor, achiziția produsului direct de la sursă este un foarte mare avantaj atât pentru producător, cât și pentru cumpărător. Am demarat acest proiect deoarece în comuna noastră sunt foarte mulți producători - 86 de producatori care cultivă roşii, ardei, gogoşari, vinete, castraveţi, usturoi, fasole, ceapă, cartofi, varză, porumb zaharat, dovlecei, afine, mure, căpşuni, cireşe, prune, mere, coacăze, cătină, nuci, castane. Dobrești este o comună de tradiție în ceea ce privește producția de legume”, menţionează primarul Florin Copos (foto).
Proiectul conturat în urmă cu doi ani a fost finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin programul FEADR, Submăsura 16.4 - Sprijin acordat pentru cooperare orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol, prin intermediul Agenţiei pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.