Ziua de 15 Martie are o semnificație aparte pentru comunitățile maghiare din Ungaria și din afara acestei țări.

Sărbătoarea de la începutul primăverii marchează începutul revoluței pașoptiste maghiare, reprezentând, deci, un reper al luptei națiunii vecine pentru libertate și democrație, chiar dacă obiectivele teritoriale ale guvernului revoluționar maghiar de la 1848 au fost în opoziție cu idealurile legitime ale românilor ardeleni, care aspirau la libertate și unitate națională, împreună cu frații lor de peste munți.

La împlinirea a 175 de ani de la declanșarea revoluției pașoptiste maghiare, românii și maghiarii pot extrage esențialul din programele revoluționarilor de atunci, și anume atașamentul acestora față de ideile generale de libertate individuală și națională. Prin urmare, evenimentul festiv de la Beiuș, dedicat alniversării Zilei maghiarilor de pretutindeni, s-a desfășurat, după cum ne-am obișnuit în ultimii ani, într-o atmosferă de concordie interetnică.

Manifestările aniversare au început la biserica reformată, cu ceremonia religioasă oficiată de parohii Elek-Istvan Reman și Istvan Boros, după care un grup de elevi de la secția maghiară a Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” din Beiuș a susținut un scurt program artistic, interpretând cântece și recitând poezii cu tematică patriotică, în limba maternă.

După ceremonia religioasă, parohul Elek-Istvan Reman a rostit o alocuțiune în limba română, subliniind importanța prezenței primarului Gabriel Popa și a viceprimarului Dragoș Balog la acest eveniment al comunității locale de etnie maghiară:

„Împreună sărbătorim, și apreciem acest gest, dând dovadă de respect reciproc, în fața celor care și-au jertfit viața pentru drepturile cetățenești și demnitatea umană˝.

A urmat Anita Balint, președinta filialei locale a UDMR, care, în limba maghiară, a vorbit despre cele două evenimente sărbătorite de maghiari la acest început de an: Ziua maghiarilor de pretutindeni și bicentenarul nașterii poetului pașoptist Sandor Petofi.

Prezent la ceremonia religioasă de la biserica reformată, Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș, a salutat comunitatea locală de etnie maghiară, asigurându-i pe membrii acesteia de respectul și susținerea majorității românești:

„De fiecare dată ne bucurăm pentru invitație și participăm, ori de câte ori putem, în mijlocul dumneavoastră. Știm că este o zi specială pentru comunitatea dumneavoastră și de aceea sunt aici împreună cu domnul viceprimar pentru a vă transmite salutul întregii comunități beiușene. În Beiuș, după cum știți, a fost și cred că va fi în continuare o bună colaborare, atât în plan administrativ, cât și personal. Suntem prieteni, avem cunoștințe comune și, tot timpul, oamenii din Beiuș și zona învecinată au trăit în pace și bună conviețuire, ajutându-ne reciproc și fiind întotdeauna alături unii de alții. De aceea, respectul este reciproc și mă bucur de acest lucru. Cred că așa este bine și, pentru că ne aflăm în biserică, mărturisesc credința că doar așa îl mulțumim pe Dumnezeu, înțelegându-ne între noi. Mai cred că și calitatea vieții în comunitatea noastră depinde de modul în care ne respectăm, ajutăm și susținem reciproc. Avem relații foarte bune și dincolo de graniță, Beiușul fiind înfrățit cu trei localități din Ungaria: Komló, Békéscsaba și Micherechi. Ne dorim să accesăm proiecte comune în toate domeniile social-economice”.

Festivitatea s-a încheiat cu depunerea de jerbe la bustul poetului Sandor Petofi din faţa bisericii reformate, după care Anita Balint ne-a acordat un scurt interviu, ocazie cu care a reiterat semnificația manifestărilor de duminică, 19 martie:

„Astăzi, la fel ca în fiecare an, în jurul datei de 15 martie sărbătorim Revoluția din 1848, iar acum, pe lângă aceasta, am marcat și personalitatea lui Petőfi Sándor, care s-a născut în urmă cu două sute de ani, în ianuarie 1823. Este o zi specială, este o zi și de doliu, și de bucurie; doliu, pentru cei care au murit pe câmpurile de luptă și bucurie pentru ceea ce s-a întâmplat în acea perioadă”.