Eveniment culinar și cultural - „Festivalul Plăcintelor” de la Briheni, un real succes
Parohia Ortodoxă Șuștiu – Filia Briheni, comuna Lunca, și Asociația „Valea Briheniului”, în colaborare cu Consiliul Județean Bihor și Centrul de Cultură al Județului Bihor, în parteneriat cu postul Hora Tv, a organizat „Festivalul Plăcintelor” de la Briheni, eveniment ajuns la ediția a VII-a.
Dacă desfășurarea acestui festival era, la un moment dat, sortită uitării de actuala administrație a comunei Lunca, care va fi schimbată în curând, iată, „Festivalul Plăcintelor” de la Briheni, nu a… murit, ci, din contră, a strălucit la intensitate maximă datorită primarului ales, în luna iunie, al comunei Lunca, Dorin Traian Boca, care a reușit să găsească fondurile necesare pentru ca acest festival să rămână în… viață. Într-adevăr, prin strădania sătenilor, care s-au implicat încă de la prima ediție la realizarea acestui festival, în fiecare an, excepție fiind cel din pandemie, „Festivalul Plăcintelor” de la Briheni a prins un avânt tot mai mare, depășind limita satului, a zonei, a județului, pentru fi cunoscut, și apreciat și dincolo de aceste granițe, deoarece la Briheni, duminică, 13 octombrie, ulițele satului au fost împânzite de mulți vizitatori din județele limitrofe, și chiar mai de departe, de pe alte meleaguri ale țării. Această zi – binecuvântată de Bunul Dumnezeu prin timpul splendid de toamnă autentică, în care soarele a fost „părtaș” la bucuria celor prezenți – a fost una deosebită și s-a constituit și într-o întâlnire a fiilor satului, deoarece mulți au revenit acasă cu această ocazie, iar revederea a fost una și mai frumoasă, într-o zi de sărbătoare a tuturor locuitorilor comunei Lunca. La bucuria acestora au fost foarte mulți invitați din partea primarului ales, Dorin Traian Boca, care au dat curs cu mare plăcere invitației făcute, printre aceștia remarcând prezența senatorului Florian Bodog, a deputatului Ioan Mang, a subprefectului județului Bihor, Emilian Pavel, dar și a multor primari, viceprimari, și consilieri locali din județ. Nu în ultimul rând, am remarcat prezența vicepreședintelui CJ Bihor, Mircea Mălan, un obișnuit al evenimentelor tradiționale derulate la poalele Munților Apuseni, pe care le-a onorat întotdeauna cu multă plăcere.
Momente solemne
După ce credincioșii au luat parte la Sfânta Liturghie la biserica din sat, în curte a avut loc un Te Deum, oficiat de un sobor de preoți – compus din Călin Daniel Pădurean, Briheni; Remus Morar, Câmpani; Alex Bara, Petrileni; Viorel Florin Petruse, Seghiște; Alexandru Sabău, Sârbești – în memoria localnicilor căzuți pe front în cele două războaie mondiale. Au fost prezenți, alături de credincioși, câteva rude ale celor pomeniți, dar și primarul ales al comunei Lunca, Dorin Traian Boca, însoțit de câțiva viitori consilieri locali, care au depus coroane de flori la cele două troițe ridicate în semn de omagiu, în curtea bisericii.
„La plăcinte… înainte!”
Chiar dacă ora de începere a festivalului a fost 13.00, drumul, destul de îngust, înspre Briheni a fost „călcat” de la primele ore de nenumărate mașini, care au avut parte de o parcare încăpătoare în apropierea păstrăvăriei din Briheni, unde, nu cu mult timp în urmă, a fost ținut „Festivalul Păstrăvului”, prima ediție. De aici doritorii de drumeții au putut străbate pe jos distanța până la locul amenajat cu această ocazie, sau o plimbare inedită cu Trenulețul Magic Express, care a avut mare succes. Mirosul îmbietor, ca de pâine caldă, a fost simțit încă din depărtare, iar acesta s-a accentuat pe ulițele satului, deoarece tarabele, cu un aspect comercial adevărat, erau pline cu bunătăți, în care, evident, plăcintele (Plăcintă pe lopată, ca la Briheni, Vărzar, Plăcintă cu prune, Plăcintă cu dovleac, Plăcintă cu varză, Întorsură cu brânză, Plăcintă pe lespede etc.) „tronau” clar, „luând fața” oaspeților, care erau într-o adevărată dilemă în privința alegerii specialității dorite. Dar, majoritatea au cumpărat „câte una din fiecare, să nu mă gândesc după aceea la faptul că nu am profitat din plin de acest adevărat festin culinar”, după cum a afirmat o doamnă, venită tocmai din Baia Mare. Pe lângă aceste adevărte alteliere de plăcinte, oaspeții au putut vizita atelierul de fierărie, atelierul de sculptură, atelierul de pictură pe lemn, atelierul de împletituri (prin tehnica nodului) și atelierul de încondiat ouă. Cei dornici să surprindă amintiri frumoase, au avut la dispoziție un spațiu special amenajat la o căsuță tradițională din lemn, „Casa lu Bătrâna”, unde au făcut fotografii, având la dispoziție costume populare. La acest adevărat eveniment culinar de excepție, preotul paroh Călin Daniel Pădurean și Asociația „Valea Briheniului” – compusă din Jidoi Simona Cristina, Tocoian Ciprian, Mone Loredana Emilia, Pădurean Andreea Camelia, Pogan Felicia Ecaterina, Scrofan Dorel Ioan, Scrofan Simona Aurora, Ardelean Paula Denisa, Ținte Gina Luminița, Tocoian Marie, Haneș Mihai Marțian, Moș Moreno Marcelo, Haneș Daniela Alina, Haneș Nicoleta, Jidoi Felicia Aurica, Văduva Silvica, Jidoi Marcela Sabina, Scrofan Ana, Crețiu Ilona, Moanea Marinela Adriana, Haneș Alin Octavian, Sabău Sebastian Marian – și-au făcut din plin prezența, având un rol major, însă trebuie specificat implicarea fiecărui locuitor al acestui mirific sat situat la limita județelor Bihor și Arad, atestat încă din anul 1588, unde trăiesc aproximativ 300 de suflete care își iubesc foarte mult locul natal, iar acest aspect a fost reliefat cum nu se poate mai bine la reușitul megafestival, unul prin care tradița satului bihorean a fost pusă la loc de cinste, din toate privințele.
Mega festival filmat de Hora Tv
„Festivalul Plăcintelor” de la Briheni a fost filmat, și va fi difuzat dumincă, 20 octombrie, de la ora 13.00, de cunoscutul post de televiziune Hora Tv, a cărui patron este mult apreciatul Vasile Coca, cunoscut pentru dragostea sa arătată folclorului și tradițiilor românești pe care le promovează la acest apreciat canal de televiziune. Megafestivalul de la Briheni a durat peste șase ore, pe scenă urcând nenumărați soliști de muzică populară, dar și ansambluri folclorice. „Piesele grele” în spectacolul extraordinar prezentat de inegalabilul și inspiratul Ionel Goina au fost Vasile Coca, Ioan Dordoi, Lucian Drăgan, Suzana Toader, Voichița Mihoc, Remus Bondar, acompaniați de orchestra condusă de saxofonistul Felician Nicola. Localnicul George Jidoi, student la Conservator în Timișoara, a fost atracția zilei, cu o prezență scenică aparte, cu o voce inconfundabilă, primind ropote de aplauze din partea nenumăraților spectatori.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.