Poetul și prozatorul Gheorghe Pituț, originar din Săliște de Beiuș, s-a născut la 1 aprilie 1940, într-o familie care a mai dat Bihorului o mare interpretă a muzicii populare, pe sora acestuia Viorica Flintașu, dar și un preot ortodox, Ioan, fratele poetului, care a slujit câteva decenii în urbea de pe Crișul Negru.

Nefiind obedient, prin creația sa, regimului totalitar comunist, Gheorghe Pituț este, fără îndoială, unul dintre marii poeți ai României postbelice, un reprezentant de frunte al noului tradiționalism liric românesc. Renumit ca autor al „Stelelor fixe”, acesta a scris poezie, proză și a tradus din lirica germană, opera sa cuprinzând zeci de volume, unele apărute postum. S-a remarcat și ca publicist, activitate pe care a desfășurat-o la „Gazeta literară”, „România literară” și „Viața românească”.

Trecut în eternitate la 6 iunie 1991, poetul își are locul de veci la Cimitirul Bellu, alături de alte nume celebre ale spiritualității românești. Cetățean de Onoare post-mortem al municipiului Beiuș încă din 1996, Pituț mai este prezent în urbe prin bustul din Parcul Central și prin denumirea unei străzi. Pe de altă parte, beiușenii cinstesc memoria lui Gheorghe Pituț prin evenimentele dedicate acestuia, care sunt organizate anual la 1 aprilie și 6 iunie.

Aniversarea celor 84 de ani de la nașterea poetului din Săliște de Beiuș a fost dublată luni, 1 aprilie, de un emoționant eveniment editorial, sora lui Pituț, renumita solistă de muzică populară Viorica Flintașu, sora poetului, lansând, la Sala Casei de Cultură Beiuș, volumul sugestiv intitulat „Cântecul dorului nesfârșit” și apărut la Editura Muzeului Țării Crișurilor, în 2023. Marii artiste i-au fost alături la reîntâlnirea cu publicul beiușean câțiva oameni de suflet: fratele Ioan Pituț cu familia, primarul Gabriel Popa, viceprimarul Dragoș Balog, criticul literar Maria Vaida, venită de la Cluj-Napoca, Antița și Pașcu Balaci, Dumitru Branc și editorul Ștefan Avram, precum și interpretele de muzică populară Voichița Mihoc și Maria Sidea.

Profitând de prezența celor doi la evenimentul organizat de Primăria și Casa de Cultură Beiuș, împreună cu editura orădeană „Aureo”, edilul Gabriel Popa le-a înmânat criticului literar Maria Vaida și prozatorului Pașcu Balaci diplomele și plachetele de Cetățeni de Onoare ai municipiului Beiuș, titlu ce le-a fost acordat anul trecut.

În partea a doua a evenimentului, tinerii artiști ai Casei de Cultură Beiuș, coordonați de prof. Anca Banda, precum și îndrăgitele soliste Viorica Flinașu, Maria Sidea și Voichița Mihoc au susține un recital de pricesne, după care participanții s-au deplasat în Parcul Central, unde primarul Gabriel Popa și viceprimarul Dragoș Balog au depus o jerbă la bustul poetului Gheorghe Pituț, exemplul edililor fiind urmat de toți cei prezenți, aceștia aducându-i și ei un omagiu floral poetului „Stelelor fixe”.