Joi, 2 noiembrie, Colegiul Național „Samuil Vulcan” a găzduit o manifestare culturală de o certă ținută culturală și civică, publicului beiușean fiindu-i prezentată cea de-a doua ediție a lucrării intitulate „Făuritori ai Marii Uniri. Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș”. Apărut în acest an, la Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș, volumul este opera Marinei German, nimeni alta decât nepoata martirului Ioan Ciordaș, fruntaș al luptei bihorenilor pentru realizarea României Mari.

La evenimentul editorial de la Sala festivă a Colegiului Național „Samuil Vulcan” au participat profesorii Tania și Ioan Dărăbăneanu, membri ai familiei Ciordaș, primarul Gabriel Popa, părintele Zorel Zima, protopopul greco-catolic al Beiușului, consilierul județean Petru Mlendea, cercetătorul și bancherul Ioan Degău, prof. ec. Claudia-Florina Cighir, directoarea Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș”, prof. Adina Cioloș, directoarea Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, muzeograful Cristian-Remus Țoța, bibliotecara Diana Naprodean, Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, membrii Corului Asociației Avram Iancu Beiuș, precum și alți intelectuali și iubitori de lectură.

După intonarea Imnului național, un sobor de preoți greco-catolici, în frunte cu părintele protopop Zorel Zima, a oficiat o slujbă de pomenire pentru martirii Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, pentru membrii familiilor acestora trecuți și ei în eternitate, precum și pentru ceilalți făuritori ai României Mari.

În deschiderea seriei de alocuțiuni, a vorbit profesorul Ioan Dărăbăneanu, care a subliniat că volumul „Făuritori ai Marii Uniri. Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș” este, deopotrivă, și știință, și narațiune, poveste; este narațiune pentru că a pornit din interiorul familiei Ciordaș, autoarea fiind nepoata lui Ioan Ciordaș și fiica lui Ovid, băiatul martirului.

Distinsul vorbitor a mai arătat că: „despre martirii Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au scris și vor mai scrie numeroși istorici, cercetători sau publiciști, dar cu toții o vor face venind din spațiul public. Marina German o face, însă, coroborând cele două spații: public și privat. Prin urmare, cel puțin în cazul lui Ioan Ciordaș, lucrarea sa ne oferă o perspectivă unică, privilegiată, coroborând imaginile provenite din spațiile public și privat ale vieții lui”.

Prof. Ioan Dărăbăneanu a făcut trei afirmații imperative referitoare la Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, spunând că ei au fost eroi, sfinți și suverani. Au fost eroi, pentru că au avut acțiuni pozitive încarnând un crez național, unitatea națională a românilor; au fost sfinți, pentru că s-au opus unui stil de viață prozaic, adoptând unul cu totul excepțional, precum al sfinților și înțelepților; au fost suverani, pentru că au fost liberi să-și aleagă soarta, actele proprii și, în plus, aveau autoritate atât în mediul apropiat, familial, cât, mai ales, în cel comunitar, în întreaga Țară a Beiușului.

Muzeograful Cristian-Remus Țoța a prezentat apoi structura volumului, subliniind că Preasfințitul Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, a scris „Cuvântul înainte”, iar prefața îi aparține reputatului istoric și universitar clujean, academicianul Ioan Bolovan.

Vorbitorul a mai precizat că argumentul scrierii cărții este unul subiectiv, sentimental, autoarea fiind nepoata lui Ioan Ciordaș. Acest „îndemn cât o poruncă” a încolțit în sufletul autoarei cu ocazia vizitei la Beiuș, la Centenar.

Marina German, autoarea volumului prezentat publicului beiușean joi, 2 noiembrie, a început prezentarea demersului său istoriografic cu o mărturisire: s-a îndrăgostit de Bihor din scrierile bunicii sale, Viora Ciordaș, soția martirului Ioan Ciordaș. Mai mult, nepoata martirului Ioan Ciordaș a vorbit despre emoția care a încercat-o când a pășit în Colegiul Național „Samuil Vulcan”, așezământ școlar al cărui absolvent a fost și tatăl domniei sale, Ovid Ciordaș.

Apoi, Marina Gherman a subliniat rolul pe care școlile Beiușului l-au jucat în ridicarea spirituală a națiunii noastre prin formarea unei atât de necesare elite intelectuale și a cerut beiușenilor să depună eforturi pentru mai buna cunoaștere a adevărurilor din paginile istoriei naționale care au fost scrise aici, la Beiuș, în Bihor.

Profesorul Dan Ispas a subliniat că Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, dincolo de implicarea lor în toate acțiunile ce țineau de lupta pentru emanciparea națională a românilor bihoreni, au profesat cotidian patriotismul prin activitatea lor ca avocați, îndeosebi Ciordaș fiind perceput ca un apărător al cauzelor conaționalilor săi, ceea ce dă conținut devizei sale: „Viața mea este a poporului meu!”.

Primarul Gabriel Popa i-a mulțumit nepoatei lui Ioan Ciordaș pentru realizarea acestui nou volum și pentru decizia de a-l lansa întâi la Beiuș. Totodată, edilul a declarat că „nimic nu se poate realiza fără sacrificiu, nu poate să prindă contur, nu poate să aibă rezultate pentru viitor. Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au făcut acest sacrificiu, dându-și viața pentru libertatea Bihorului românesc. Eu cred că sacrificiul, eroismul, mențin vie națiunea noastră”.

În încheiere, primarul municipiului Beiuș a precizat că lectura volumului Marinei German i-a produs plăcuta surpriză de a găsi consemnate momente la care a asistat în copilărie, Gabriel Popa rememorând vremea când, copil fiind, asista la eforturile tatălui său, părintele Gavril Popa, care, împreună cu câțiva credincioși, printre care profesorul Avram Popa, a repus pe soclu Troița Martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, de la Lunca.

După cuvântările menționate, Corul Asociației Avram Iancu Beiuș, sub bagheta lt. col. (r.) Zoltan Boldiș, a susținut un scurt moment artistic care a cuprins câteva dintre cele mai cunoscute cântece patriotice românești.

La finalul întâlnirii Marinei German cu publicul său beiușean, autoarea a pus la dispoziția acestuia câteva volume, doritorii fiind invitați să doneze, banii astfel obținuți urmând să ajungă la câțiva elevi cu situație materială precară de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”.