Muzeul Municipal Beiuș a găzduit joi, 10 noiembrie, vernisajul tradiționalei expoziții de grup intitulate „Salonul de toamnă”, care va putea fi vizitată până după Sărbătorile de iarnă.

 

După cum preciza Cristian-Remus Țoța, custodele muzeului beiușean și organizatorul evenimentului, în acest an expun 19 artiști, care au venit cu nu mai puțin de 62 de creații plastice, dintre care opt sculpturi și restul picturi, realizate în diverse stiluri și tehnici de lucru.

Vernisajul Salonului de toamnă s-a bucurat de atenția publicului beiușean, numeroși iubitori de artă, printre care l-am remarcat pe prozatorul Iosif Tocoian, secretarul Asociației Culturale „Lioara”, alăturându-li-se organizatorilor și artiștilor expozanți. Prezența numeroasă a publicului a fost salutată de profesorul Cristian-Remus Țoța:

„Mă bucur că sunteți în număr mare, mult mai mare decât la alte evenimente. De altfel, și numărul expozanților este foarte mare pentru Beiuș și nu numai; sunt 19 artiști care expun, veterană fiind, bineînțeles, doamna Stela Vesa, alături de care îi menționez pe: Tudor Frâncu, Elena Bissinger, Liana Corb, Cătălin Iagăr, Marius Boc, Erik Erdei, Andrei Mezei, Horia Sălăgean, Victor Hotean, Daniel Dan, Daniel Tărăsie, Alexandru Sabău, Angela Szabo, Sorina Iagăr, Ieronim Moruț, Ștefi Fofiu, Daniela Halasz și Cristian Ciubotaru. Ei sunt cei care expun, iar lucrările pe care le puteți admira sunt, majoritatea, picturi în forme și stiluri variate, acestora adăugându-li-se creații sculpturale semnate de Cătălin Iagăr, Cristian Ciubotaru, Daniel Tărăsie și Daniel Dan. Deși mai mulți dintre expozanți nu sunt prezenți decât prin lucrările lor, le mulțumesc tuturor participanților și mă bucur că putem continua tradiția Salonului de toamnă. Am spus că sunt cei vechi, adică artiștii care au participat și la celelalte saloane, acum, cu lucrări noi, pentru că, după cum vedeți, artiștii lucrează în mod constant și întrețin viața culturală a urbei noastre, muzeul nostru având și acest rol, de galerie de artă”.

Cristian-Remus Țoța a subliniat apoi importanța expoziției de la Beiuș în peisajul cultural bihorean:

„Nu este un eveniment care se referă doar la Beiuș, mulți dintre expozanți locuind în Oradea sau în alte părți. Expoziția este reprezentativă și pentru Bihor, nu numai pentru Beiuș, deoarece o expoziție de acest gen, cu atâtea lucrări și cu atâția artiști participanți, rar se întâmplă la Oradea. Un număr de 19 expozanți, eu zic că este bine!”

Intervievați cu ocazia vernisajului, câțiva dintre plasticienii expozanți au evidențiat și ei locul pe care o astfel de manifestare cultural-artistică îl are în calendarul activităților proprii.

„Pentru mine, este ca o reuniune de familie. În afară de faptul că te relaxezi, mai și înveți, te uiți la lucrările altuia, mai discuți, mai vezi tehnici diferite. Din punctul meu de vedere, este cel mai important lucru!”, a menţionat pictorul Victor Hotean.

Liana Corb i-a felicitat pe organizatori pentru modul în care s-au desfășurat lucrurile și în acest an:

„De fiecare dată m-am simțit minunat și organizatorii au dat tot ce au putut ca expoziția să fie la nivelul la care trebuie. Și de data aceasta am numai cuvinte de laudă pentru cei ce s-au implicat și făcut ca această expoziție să arate așa frumos”.

Renumita pictoriță beiușeancă Stela Vesa ne-a oferit detalii despre lucrările cu care participă la ediția din acest an a Salonului de toamnă:

„Din colecția mea, pe care mi-am făcut-o de o viață, am ales ceva care să învioreze spațiul și să redea o stare de toamnă, de nostalgie, cumva, a unei călătorii făcute în vară, să zicem, de fiecare, de data asta cu bicicleta, după cum se văd personajele mele. Toate, de fapt, sunt pentru a umple un anumit spațiu care se creează toamna și de a ne umple cu culoare. Așa m-am gândit, să aduc multă culoare pentru această expoziție”.

La finalul evenimentului, muzeograful Cristian-Remus Țoța a explicat care este scopul Salonului de toamnă de la Beiuș precizând, totodată, că la viitoarele ediții vor fi invitați mai mulți tineri artiști locali:

„Salonul de toamnă a devenit, deja, o tradiție; au fost organizate câteva ediții prin anii 2000 și este unicul eveniment de felul acesta când reușim să-i strângem laolaltă pe artiștii originari din zona Beiușului. Chiar dacă trăiesc în diferite locuri din Bihor sau din alte județe, evenimentul îi strânge laolaltă și ne aduce, în fiecare an, creația lor cea mai apropiată de momentul Salonului de toamnă. Noi am făcut public evenimentul, însă i-am invitat pe cei pe care deja îi cunoșteam să aducă lucrări noi, dar, din vorbă-n vorbă, au mai aflat și alții despre Salonul de toamnă, unii contactându-ne pe Facebook, dar a fost prea târziu să ajungă lucrările la timp pentru a fi introduse în expoziție. Vom ține cont, la viitoarele ediții, și de tinerii beiușeni care doresc să participe la acest salon, pentru că este o bucurie pentru noi să vină tineri și, de ce nu, evenimentul poate fi chiar o rampă de lansare pentru tinere talente”.