Festivalul Internațional de Povești din Bihor - Prima ediţie, la final
În perioada 25 septembrie -1 octombrie, peste 1.500 de copii, tineri și adulți au pășit în tărâmul poveștilor în cadrul Festivalului Internațional de Povești din Bihor. Prin acest festival organizatorii au demonstrat că se pot folosi poveștile ca instrument de educație nonformală, în psihoterapie, dar, bineînțeles, și în divertisment.
Deschiderea festivalului a avut loc duminică, 25 septembrie, chiar în curtea asociației Cătunul Verde printr-o serie de activități, jocuri și probe de poveste de care s-au bucurat peste 100 de copii, invitatul zilei fiind Danny Bain, povestitor și muzician american, stabilit în Ungaria care i-a încântat pe participanți cu povestea „Omul de turtă dulce” povestită în limba engleză, acompaniată de instrumentul muzical african Balafon, un spectacol interactiv care următoarea zi a intrat și în sufletele copiilor din Tinca.
„Am avut bucuria să îl avem în cadrul festivalului pe povestitorul John Row din Anglia, care a povestit în școlile din Oradea, Popești și Săcueni, scopul acestor povești fiind dezvoltarea competențelor de comunicare în limba engleză a elevilor, datorită parteneriatului cu Centrul de Tineret Oradea și DJST Bihor am avut ocazia să ajungem cu acest program și la tinerii din Oradea”, transmit organizatorii.
Miercuri dimineața, terapeutul prin povești Elo Fruzsina, din Ungaria, a fost prezentă la C.S.E.I. Bonitas, unde a ținut o activitate cu povești pentru copii cu nevoi speciale.
Miercuri după-masă, sala festivă a Liceului „Sfântul Ladislau” a găzduit seminarul interactiv cu titlul: Succesul - competență regăsită în povești și în viața reală al pedagogului prin povești Bajzath Maria din Ungaria, eveniment organizat împreună cu Asociația Serviciul Internațional de Salvare a Copiilor, cu sprijinul Liceului „Sfântul Ladislau” Oradea și al inspectoarei școlare Tanko Zita.
Joi a fost din nou forfotă mare în curtea de la Cătun, cu piață şi poveștile lui John.
Vineri, „Trenul poveștilor despre natură” a pornit din Gara Oradea (Interregional Călători) până la Bratca și înapoi. Astfel, alături de membrii Administrației Bazinale de Apă Crișuri, cei mici s-au bucurat de poveşti inedite.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată copiilor aflați la tratament la Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix. La aceştia a ajuns trupa de teatru Comoara cu povești Oradea cu sprijinul asociației „Karolus Magnus”.
Iar în paralel a fost desfășurată o activitate de poveste împreună cu Compania Fiicelor de Caritate „Sfântul Vincenţiu de Paul” pentru aproape 50 de copii din centre, împreună cu care au fost create povești noi, au fost confecționate zâne, a fost decorată turtă dulce și a fost încheiat festivalul cu un concert de poveste Danny Bain, despre copiii care locuiau într-un copac.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.