Gazda proiectului FARO - Toate drumurile ATRIUM duc la Ștei
Uniți sub motto-ul Uniunii Europene „Unitate în diversitate” și sub egida Rutei Culturale ATRIUM a Consiliului Europei, reprezentanți din șapte orașe europene au susținut la Ștei ultima etapă din proiectul FARO, care cuprinde mobilități pentru ateliere de lucru în fiecare din aceste orașe.
Făcând parte, încă din anul 2019, din Asociația ATRIUM, al cărei sediu este în orașul Forli, Italia, la finalul săptămânii trecute, cochetul oraș de la poalele Munților Apuseni a trăit clipe deosebite: a găzduit ultima etapă a mobilităților din proiectul FARO, care au contribuit la dezvoltarea ideilor despre promovarea turismului cultural, iar schimburile de experiență au fost utile pentru a gândi noi concepte pentru procesele de prezervare, restaurare și reconversie a patrimoniului cultural din orașul bihorean.
Momente festive
Primirea delegaților din orașele participante – Carbonia (Italia), Dimitrovgrad (Bulgaria), Nova Gorica (Slovenia), Shkoder (Albania), Piotrkow (Polonia), Lousada (Portugalia) – a avut loc la Casa de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei, unde oaspeții au fost întâmpinați, conform datinei străbune, cu pâine și sare. În sala mare de festivități, pregătită ca pentru marile evenimente, pentru care organizatorii merită toate felicitările, delegații au fost întâmpinați cu un mesaj de bun venit din partea gazdelor, iar primarul orașului Ștei, ing. Iulian Balaj, a făcut o scurtă prezentare a orașului Ștei, structurată pe trei etape: formarea și istoria orașului; recesiunea economică după revoluție; revitalizarea și situația lui actuală. La acest adevărat eveniment în urbea de sub Apuseni au dat curs invitației fostul senator Cornel Popa, un adevărat prieten și apropiat al șteienilor, deputatul Janos Kiss, directorul Ioan Degău, iar Consiliul Județean Bihor a fost reprezentat de Călin Gal, vicepreședinte, Dorin Boca, consilier județean, și Ioana Filip, șef serviciu la instituția arhitectului șef, în timp de Prefectura județului Bihor a fost reprezentată de Tibor Fenesi, secretar general. Au mai dat curs invitației Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, Bogdan Tegzeș, din cadrul compartimentului monumente istorice și arhelogice a Direcției Județene pentru Cultură Bihor, conf. univ. dr. Ramona Novicov, Universitatea din Oradea, studentul Raul Bejinariu, Facultatea de Arhitectură Oradea, câțiva consilieri locali, precum și directori și directori adjuncți de la instituțiile publice din orașul Ștei, dar și mulți oameni din mediul de afaceri.
Seminarii și vizite în teren
Delegații au făcut scurte prezentări, în power-point, ale patrimoniului disonant din orașele din care provin. În cea ce privește orașul Ștei, acesta face parte din rețeaua ATRIUM din 2019 și e înscris pe orbita rutelor culturale europene. Patrimoniul său architectural și urbanistic este integrat în cel european. Girat de Primăria Ștei, acest statut îi aduce un câștig deosebit pe linia turismului cultural, iar ca efect va fi circulația banilor și ideilor, în egală măsură. Șteiul are o arhitectură unitară neoclasică și o tramă urbanistică de tip cvartal trasată în anii 50, care este astăzi la fel de funcțională. Axa ei de forță este magistrala pietonală numită în epocă V. I. Lenin. Artera leagă cei doi poli ai orașului. Palatul, sediul autocratic al administrației rusești, și Baza Sportivă, loc destinat, democratic, loisir-ului. Șteiul are o arteră stradală lungă de 1.100 metri, care generează un efect de fugă perspectivală, adevărată marcă de stil urbanistic a orașului. S-a îmbinat utilul cu plăcutul, oaspeții făcând o vizită la Peștera Urșilor, după care au avut un tur ghidat de prezentare a ansamblului central al orașului vechi, încheiat cu arhitectura disonantă în imagini. Vineri, au fost primiți de prof. Cristian Andru, directorul CN „Avram Iancu” Ștei, unde, la HUB, au fost familiarizați cu proiectele de dezvoltare ale orașului Ștei, prezentare făcută de arhitectul Robert Cristian, după care a urmat vizite în teren – Bazinul didactic de înot din orașul Ștei, Secția balneologie Ștei, Baza Sportivă Tip II, CN „Avram Iancu”, lacul orașului, precum și alte puncte de interes local și nu numai. Sala de ședințe a Consiliului Local Ștei a fost gazda concluziilor FARO, unde toți participanții au fost angrenați în discuții constructive.
Seminariile și vizitele în teren în cadrul acestui proiect evidențiază practicile utilizate de către participanți pentru integrarea și promovarea patrimoniului cultural de tip totalitarist disonant.
Beneficii pentru urbea bihoreană
Orașul Ștei participă la Proiectul FARO, finanțat din bani europeni, având ca scop promovarea la nivel european a patrimoniului cultural, care va fi o componentă de bază în dezvoltarea turismului local. Turismul cultural (cu toate valorile lui materiale și imateriale), va trebui să devină pentru orașul de sub Apuseni un element în dezvoltarea turismului local și regional. Turismul (balnear, culinar, cultural, de agrement, sportiv etc.) va constitui, în viitor, un motor de dezvoltare a orașului. Șteiul va deveni un pol turistic regional important, în următorii 2-3 ani, odată cu finalizarea mai multor investiții în acest domeniu.
La Ștei, Adunarea Generală a Asociației ATRIUM
Prin acest proiect și prin toate celelalte desfășurate în cadrul Rutei Cultural Europene ATRIUM, prin faptul că în luna mai 2023 lucrările Adunării Generale a Asociației ATRIUM vor avea loc la Ștei, prin dezvoltarea celorlalte investiții în obiective turistice, orașul Ștei va putea constitui un important punct de interes în turismul bihorean și chiar național. Toate cele opt participante la acest proiect, orașele: Dimitrovgrad (Bulgaria), Nova Gorica (Slovenia), Carbonia (Italia), Shkroder (Albania), Piotrkow Trybunalski (Polonia), Lousada (Portugalia) și Ștei, precum și Asociația ATRIUM (Forli-Italia) fac parte din Ruta Culturală ATRIUM a Consiliului European și au fost pe rând gazde și organizatoare ale seminariilor pentru lucrările din cadrul proiectului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.