La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” al județului Bihor (ISU Bihor) se desfășoară, începând din 2016, programul de voluntariat „Salvator din pasiune”, în cadrul căruia, pompierii bihoreni instruiesc persoanele dornice de implicare civică, susținând și valorificând activitățile de voluntariat în domeniul situațiilor de urgență.

Din luna februarie a acestui an, în cadrul acestui program, ISU Bihor a demarat, prin Fundația 13 Septembrie, cu sprijinul OMV Petrom, Zona de Producție Crișana, în calitate de partener, un proiect de recrutare a voluntarilor din comunitățile Suplacu de Barcău, Marghita, Săcueni și Valea lui Mihai. Proiectul, ce se va derula până în luna februarie a anului 2025, vizează atragerea a cât mai multor persoane din zonele menționate și pregătirea acestora în scopul implicării în protecția comunităților din care fac parte.

Beneficiile înscrierii în program și implicit ale participării la astfel de acțiuni sunt multiple: dobândirea de cunoștințe teoretice și practice, abilități și deprinderi salvatoare de vieți și bunuri, acumulare de experiențe în scopul dezvoltării personale, maturitate emoțională, adaptare și reziliență crescută, civism, gestionare optimă a timpului. În mod cert, voluntariatul modifică în bine tipare comportamentale, schimbă mentalități și reorganizează prioritățile de viață ale celui/celei care optează să îl practice.

Statutul de voluntar ISU, oferă: curs introductiv și curs de prim ajutor de bază gratuit, stagii de formare profesională gratuite, pregătire în domeniul situațiilor de urgență, experiență profesională în meseria de pompier, astfel încât cei care doresc să urmeze școlile de pompieri sau o carieră în domeniu, se pot convinge dacă această meserie este potrivită pentru ei, apartenența ca voluntar în echipajele SMURD ISU și/sau din Garda de Intervenție pentru stingerea incendiilor și participarea în cadrul acestora la misiuni, implicare în activități sociale și umanitare, participarea la exerciții, zile festive ale armelor, acțiuni de informare preventivă a populației, susținerea de lecții deschise în grădinițe, școli, participarea pentru asigurarea primului ajutor de bază la evenimentele din cadrul comunității (zilele orașului, acțiuni organizate de primării și consiliile locale) și posibilitatea de a desfășura programul de voluntariat în toate locațiile în care inspectoratul are subunități de intervenție.

Trainingul dedicat voluntarilor abordează atât aspecte teoretice, cât și practice, dezvoltându-le abilitățile de a acționa rapid și eficient în fața unor situații critice. Prin dobândirea cunoștințelor și competențelor necesare, acești voluntari vor fi pregătiți să răspundă adecvat în momentele cruciale, pentru salvarea semenilor.

Detalii legate de activitatea de voluntariat și condiții de înscriere în cadrul programului „Salvator din Pasiune” pot fi obţinute accesând site-ul isubh.ro/salvator-din-pasiune sau de la structura de Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor din cadrul inspectoratului, la numărul de telefon: 0259.411.212.