În perioada 18-20 august 2023, în localitatea Cervenik, din Slovacia, a avut loc o întâlnire a localităților mici din Europa. Din România au fost invitați reprezentanții comunelor Vadu Crișului, Aușeu (Bihor) și Culciu (Satu Mare). 

Uniunea Europeană (UE) este o uniune economică și politică între 27 de țări europene. Așa cum o cunoaștem în prezent, își are originea în mai multe tratate semnate în perioada ulterioară celui de-al Doilea Război Mondial. Primul pas a fost promovarea cooperării economice, pe baza ideii ca țările implicate în schimburi comerciale să devină interdependente din punct de vedere economic și să devină astfel mai probabilă evitarea conflictelor. Drept urmare, în 1958, a luat naștere Comunitatea Economică Europeană, cu obiectivul inițial de a consolida cooperarea economică dintre șase țări: Belgia, Germania, Franța, Italia, Luxemburg și Țările de Jos.

De atunci, 22 de alte țări li s-au alăturat (Regatul Unit a părăsit UE la 31 ianuarie 2020), creându-se o imensă piață unică (denumită și piață internă), care continuă să se dezvolte pentru a-și valorifica întregul potențial.

Ceea ce a început ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizație care acționează în numeroase domenii de politică diferite, de la politici climatice, mediu și sănătate la relații externe, securitate, justiție și migrație.

De mai bine de jumătate de secol, UE asigură pacea, stabilitatea și prosperitatea, ajută la creșterea nivelului de trai, lansând și moneda europeană unică: euro. În prezent, peste 340 de milioane de cetățeni ai UE din 19 țări folosesc euro ca monedă proprie și se bucură de avantajele pe care le oferă aceasta.

Uniunea Europeană este constituită din cetățenii săi și a fost creată pentru ei! Încurajarea și facilitarea implicării la scară mai largă a cetățenilor în Uniunea Europeană și în ceea ce reprezintă aceasta sunt deosebit de importante. În acest scop, este necesar să se intensifice participarea cetățenilor la activitățile curente și să se asigure o mai bună înțelegere a istoriei Uniunii Europene și a originilor sale care datează din perioada imediat următoare celor două războaie mondiale. 

Tratatul de la Lisabona de la sfârșitul anului 2009 a determinat o serie de schimbări care aduc Uniunea mai aproape de cetățenii săi și promovează o dezbatere transfrontalieră mai largă cu privire la aspecte legate de politicile Uniunii. Noul articol 11 din Tratatul privind Uniunea Europeană introduce o dimensiune cu totul nouă, a democrației participative. 

În acest context, Programul Europa pentru Cetățeni, instituit la 14 aprilie 2014 prin Regulamentul (UE) nr. 390/2014 al Consiliului de instituire a Programului Europa pentru Cetățeni  (Europe EACEA Programme of the European Union), reprezintă un instrument important destinat să sporească rolul celor 500 de milioane de locuitori ai UE în dezvoltarea Uniunii. Prin scheme și activități de finanțare care permit implicarea cetățenilor, programul promovează istoria și valorile comune ale Europei și, în același timp, încurajează responsabilizarea cetățenilor pentru modul în care evoluează Uniunea. 

În cadrul programului Europa pentru Cetățeni s-au desfășurat și această întâlnire, având acronimul  „UVCE”, Uniunea finanțând fiecare proiect eligibil.  De la ing. Hasas Ioan, viceprimarul comunei Vadu Crișului, am aflat că Cervenik este o comună slovacă, aflată în regiunea Trnava, având o populație de circa 1.400 de locuitori. Aproape 200 de delegați s-au întâlnit la sfârșitul saptamanii trecute în comuna din Slovacia la o întâlnire internațională. Evenimentul de la Cervenik a avut trei componente: una culturală, în care, după deschiderea oficială, formațiile artistice din localitățile participante au prezentat câte un program, sâmbătă a fost o zi dedicată gastronomiei, prin organizarea unui concurs de gătit internațional pe terenul de fotbal, și conferințe dedicate prezentărilor și dezbaterilor pe teme cu care se confruntă comunitățile din Europa. Sosirea delegațiilor a fost programată pe vineri, între orele 13.00-17.00, iar de la ora 18.00, dr. Balogh Bela a prezentat un material interesant cu titlul Democrație și participare locală. Ziua de sâmbătă a început cu defilarea formațiilor până la terenul de fotbal din localitate, unde s-a desfășurat concursul de gatit.

Competiția culinară a fost una interesantă. Peste 30 de echipe s-au înscris în concurs, întrecerea desfășurandu-se atât între țările participante, cât și între echipele din Slovacia. România a fost reprezentată cu mare succes de membrii delegației din Vadu Crișului, produsele tradiționale locale, slănina prăjită și pâinea picurată, gemurile și sucurile naturale din soc, pin, pălinca servită ca aperitiv, apoi ciorba de burtă pregatită a facut ca la standul comunei bihorene să fie coadă. 

I.H.