Primăria și Consiliul Local Lunca o organizat, ieri, comemorarea unui secol de la cumplitul asasinat a avocaților beiușeni Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaș care a avut loc în primăvara anului 1919.

Așa cum a promis anul trecut, primarul comunei Lunca, Ioan Popa, a reușit ca la împlinirea unui secol de la trecerea în neființă a celor doi eroi ai neamului, Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicolae Bolcaş, să organizeze o zi cu o anumită complexitate prin programul pregătit.

O zi plină de încărcătură istorică

Acesată zi deosebită din viața locuitorilor comunei Lunca, și nu numai, a debutat la Biserica Ortodoxă, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de preotuL paroh, Cristian  Ifrim,  în prezența credincioșilor locali, dar și a câtorva oaspeți, care au dat curs, cu multă plăcere, invitației autorităților locale, reprezentate de Ioan Popa și Crăciun Cuc, primarul, respectiv viceprimarul comunei Lunca. Pe lângă mulți oameni din mediul de afaceri am remarcat prezența și celor din lumea politică, printre care senatorul Cornel Popa; deputații Florica Cherecheș, Gavrilă Ghilea, Ioan Cupșa; primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan; consilierii județeni Ionel Avigeanu, Alin Peti, Janos Kiss, Teodor Suciu, Mihai Toderici, precum și candidatul la funcția de europarlamentar Vasile Blaga, dar și primari și viceprimari din orașele și comunele învecinate. Cei doi eroi ai neamului au fost ridicați în noaptea de 3/4 aprilie 1919 din casele lor din Beiuș și duși cu un tren special la Lunca unde au fost mutilați, apoi uciși și aruncați într-o groapă săpată în albia pârâului Vărzarilor, ce trece prin comună. Această cruzime inimaginabilă a fost făcută de o bandă de secui, sub comanda căpitanului, Kalman Verboczy, care au ocupat oarșul Beiuș. La Marea Adunare Națională de la Alba Iulia cei doi patrioți români au fost prezenți, fiind în fruntea generației Marii Uniri, iar semnătura lor apărând pe pe actul de naștere al României Mari de la 1 Decembrie 1918.

Depuneri de coroane, jerbe și flori

Monumentul din comuna Lunca a fost ridicat în anul 1992 pentru cinstirea eroilor martiri Dr. Ioan Ciordaș și Dr. Nicoale Bolcaş, el fiind un simbol al comunei spre aducere aminte despre un eveniment trist, dar de o mare însemnătate pentru istoria popurului român de pe aceste meleaguri. La orele amiezii la acest monunemt preotul Cristian Ifrim împreună cu preotul Antim Purle au ținut o slujbă de pomenire acelor doi martiri. Într-un cadru sobru s-au depus coroane, jerbe și flori din partea Primăriei și Consiliului Local Lunca, a Primăriilor și Consiliilor Locale din orașele și comunele învecinate, a partidelor politice, precum și din partea instituțiilor și a oamenilor de afaceri prezenți. La invitația primarului comunei Lunca toți cei prezenți au fost invitați la Căminul Cultural din localitate, unde s-a ținut o ședință solemnă în care a fost evocat momentul istoric omagiat, din noaptea de 3/4 aprilie 1919, despre care a vorbit atât primarul Ioan Popa cât și unul dintre fiii comunei Lunca, cunoscutul istoric Viorel Faur. Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Național și s-a încheiat la fel de solemn, prin ținerea unui moment de reculegere în memoria celor doi eroi ai nemulului.