Deși Consiliul Local Beiuș hotărâse încă din 28 august 2020 acordarea titlului de Cetățean de Onoare Înaltpreasfinției Sale Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolit al Banatului, pandemia de coronavirus a făcut imposibilă organizarea unei ceremonii în cadrul căreia documentele aferente acestui statut să-i fie înmânate arhiereului originar din satul Petrani (comuna Pocola). 

Festivitatea prin care Ioan, Mitropolitul Banatului, și-a ridicat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș a avut loc joi, 9 iunie, cu ocazia vizitei acestuia în urbea de pe Crișul Negru.

Prima oprire a părintelui Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a avut loc la Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, unde ierarhul a adus un omagiu ctitorului așezământului, alt nume important al Ortodoxiei românești contemporane. Ierarhul ortodox a fost primit în mod tradițional, cu pâine și cu sare, de elevi și dascăli, printre aceștia din urmă aflându-se, pe lângă directoarea școlii, profesoara Daniela Rada, chiar inspectorul școlar general al județului Bihor, Horea Abrudan.

Cu această ocazie, Ioan, Mitropolitul Banatului, a subliniat rolul definitoriu pe care corpul didactic îl joacă în formarea tinerelor generații:

„Distins corp profesoral, mare har de la Dumnezeu ați primit în momentul când vi s-a pus în mână catalogul, în cancelarie! Cu toate că acest corp al profesorilor nu este pus, astăzi, în țara noastră, la locul cel mai de cinste, Dumnezeu v-a luat asociați cu El: Dumnezeu i-a creat pe acești copii și dumneavoastră dăltuiți în ei chipul acela de înger. Gândiți-vă ce misiune a dat Dumnezeu dascălilor: să-i pregătească oameni pentru Țară și pentru Împărăția lui Dumnezeu!”

La finalul vizitei la Școala Gimnazială din Beiuș, Mitropolitul Ioan Selejan a scris în Cartea de Onoare a instituției și a oferit conducerii unității de învățământ o icoană, câteva volume din ultima sa lucrare și cinci sute de iconițe, primind, la rându-i, o lucrare biografică despre episcopul Nicolae Popoviciu, autor fiind părintele Ioan Rusu, protopop onorar al Oradiei.

În jurul orei 12, la Sala Mare a Primăriei, a avut loc ceremonia înmânării diplomei de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș Înaltpreasfinției Sale Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolit al Banatului. La eveniment au participat câteva sute de persoane, printre care s-au numărat deputatul Kiss Janos, inspectorul școlar general Horea Abrudan, cercetătorii Ioan Degău, inițiatorul demersului prin care numele actualului Mitropolit al Banatului s-a adăugat lungului șir de Cetățeni de Onoare ai Beiușului, Ioan Laza și Vasile Todinca, consilierul județean Petru Mlendea-Căluș, fost edil al Beiușului, primari, consilieri județeni și locali, fețe bisericești, conducători de instituții, intelectuali și foarte mulți tineri.

După intonarea Imnului național, au ținut alocuțiuni primarul Gabriel Popa, cercetătorii Ioan Laza, Ioan Degău și Vasile Todinca, cu toții subliniind importanța recunoașterii valorilor proprii, Înaltpreasfinția Sa Ioan, Mitropolitul Banatului, fiind una dintre personalitățile marcante ale culturii și spiritualității românești.

Primarul Gabriel Popa i-a înmânat apoi ierarhului născut în apropierea Beiușului, la Petrani, însemnele de Cetățean de Onoare:

„Pentru Țara Beiușului este un înălțător moment de bucurie și de sărbătoare popasul de suflet cu care ne onorați! În această albie de românism, cum fericit o numea un istoric, își au obârșia înalți ierarhi, vrednici de pomenire, ai Bisericii Ortodoxe Române.

Miron Romanul, născut la Mizieș, în 1828, anul în care vlădica Samuil Vulcan ctitorea gimnaziul care a adus, în timp, faima urbei, va ajunge mitropolit al Ardealului.

Ioan Ignatie Papp a văzut lumina zilei în Pocioveliște, în preajma Crăciunului frământatului an 1848, fiind 22 de ani, până la ceasul din urmă, episcop al Aradului. Între 1918 și 1920, după trecerea la cele veșnice a unui alt ierarh bihorean, mitropolitul Vasile Mangra, de loc din Săldăbagiu de Tinca, Ioan Ignatie Papp a devenit, pentru doi ani, și locțiitor de mitropolit.

Vrednicul de pomenire Ioan Ignatie Papp a rămas în conștiința vremii și în paginile de istorie ca «Episcopul Unirii». Este cunoscut faptul că, împreună cu episcopul greco-catolic de Oradea Demetriu Radu, ierarhul ortodox Ioan Ignatie Papp a fost co-președinte al Marii Adunări Naționale din 1 Decembrie 1918, de la Alba Iulia. Preasfinția Sa a oficiat serviciul divin dinaintea deschiderii Marii Adunări Naționale ce avea să consfințească prin vot unirea într-un singur stat a teritoriilor românești și tot Preasfinția Sa a rostit discursul de încheiere a Marii Adunări Naționale din Cetatea Unirii, dând glas, în final, memorabilelor cuvinte: «Cel ce a înviat din morți a înviat astăzi și neamul românesc».

Înaltpreasfinția Voastră, bogăția și noblețea faptelor vă așază în această ilustră galerie de personalități ale Ortodoxiei românești, de mărturisitori ai Dreptei Credințe străbune. Este o bucurie nespusă că vă avem astăzi printre noi, într-un moment atât de special, când vă va fi conferit titlul de Cetățean de Onoare al Beiușului! Le sunt recunoscător celor care au avut această inițiativă în urmă cu doi ani, respectiv domnului primar Mlendea și Consiliului Local.

Părinte Mitropolit, vă adresăm gratitudinea noastră pentru faptul că ați acceptat această pe deplin meritată recunoaștere publică a vredniciei, a lucrării pastoral-misionare, culturale și filantropice pe care o împliniți cu nemăsurată jertfelnicie, a iubirii față de Țara Beiușului și oamenii săi!”

A urmat apoi conferința intitulată „Cultura, candela Neamului”, ocazie cu care părintele Ioan, Mitropolitul Banatului, a vorbit despre rolul culturii în lumea contemporană și despre vechimea și valoarea culturii românești:

„Marile bătălii nu s-au dus pe câmpurile de luptă, ci în conștiința unui om sau unei națiuni. Cum n-au fost jertfe la Oituz, Mărăști și Mărășești, la Călugăreni, la Podul Înalt? Cum n-au fost bătălii mari în istoria neamului român? Însă, cele mai mari bătălii se dau în cultura și mentalitatea noastră. Astăzi, suntem obișnuiți să analizăm mai mult efectele și acțiunile militare ale unor state împotriva altora, neglijând faptul că bătăliile din spațiul cultural au, de multe ori, pe termen mediu și lung, efecte devastatoare asupra unei nații, efecte mai mari decât ale unei însângerate bătălii. Va domina lumea cine va câștiga marea bătălie culturală! Bătălia aceasta culturală nu ia prizonieri, ci domină conștiințe. [...] Cultura română este și ea o stea din constelația culturii universale. S-a studiat, până azi, prea puțin despre influența culturii care s-a plămădit pe pământul nostru asupra altor culturi vecine. Câte țări din vecinătatea noastră au rădăcina unei antichități ancestrale în istorie, cum am avut noi aici, în acest spațiu românesc? Aici a fost un izvor de cultură care s-a revărsat ca un râu peste spațiul european˝.

La final, mitropolitul Ioan al Banatului i-a chemat alături, pentru a le mulțumi, pe fostul și actualul primar, Petru Mlendea-Căluș, respectiv Gabriel Popa, ambii implicați în demersul prin care ierarhului născut în apropiere, la Petrani, i-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Beiuș.