Reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor – Compartimentul de Analiză și Prevenire - au trecut, recent, pragul Centrului After School „Sfântul Martin” Ioaniș.

 

Polițiștii au desfășurat, cu acest prilej, o serie de activități informativ-preventive privind siguranța în mediul online, prevenirea comportamentelor de bullying/ cyberbullying și siguranța rutieră, activități la care au participat copii din clasele I – VIII. Activitatea s-a desfășurat pe două grupe de vârstă.

Scopul evenimentului a fost informarea și conștientizarea copiilor cu privire la pericolele ce se ascund în mediul online, prevenirea comportamentelor de bullying/cyberbullying, precum și creșterea gradului de informare cu privire la prevenirea efectelor negative ale acestor fenomene și creșterea gradului de siguranță rutieră.

În ceea ce privește siguranța în mediul online, copiii au fost informați asupra pericolelor care îi pândesc în momentul în care folosesc internetul fără să acorde importanță aspectelor de siguranță ce se impun, iar în acest sens copiii au primit informații utile privind folosirea tehnologiei în condiții de siguranță, respectarea vieții private și a demnității persoanelor. De asemenea, au fost prezentate cauzele și implicațiile fenomenului de bullying/ cyberbullying asupra dezvoltării psihice a copiilor. La discuțiile interactive, copiii au fost învățați să recunoască manifestările concrete ale acestor fenomene și să reacționeze atât față de agresor cât și în favoarea victimei.

În cadrul activității pentru siguranța rutieră au fost prezentate noțiuni specifice circulației rutiere, noțiuni privind siguranța copiilor pe stradă și la locurile de joacă. Cu această ocazie li s-au oferit informații utile privind modul în care pot fi în siguranță atunci când folosesc bicicleta și trotineta, informații despre vârsta legală și măsurile de protecție care trebuie luate atât ziua, precum și când se înserează. De asemenea, au fost informați despre cum se circulă corect în calitate de pietoni, cum se traversează strada marcată cu indicatoare rutiere sau semaforizată, dar și în lipsa acestora.

Activitatea s-a desfășurat într-o manieră interactivă, copiii implicându-se activ, plini de entuziasm, dornici de a învăța lucruri noi, conștientizând, astfel, conform vârstei lor, pericolele la care pot fi expuși.

Corina ANDRAȘ