Istoricul literar Mircea Popa și avocatul Viorel Butaș - Cetățeni de Onoare ai municipiului Beiuș
Cu ocazia ultimei ședințe ordinare a Consiliului Local Beiuș, cea din 27 martie, a fost aprobată acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Beiuș istoricului literar Mircea Popa și avocatului Viorel Butaș.
Din referatele de aprobare anexate proiectelor de hotărâre, am reținut motivele pentru care primarul Gabriel Popa a decis să propună acordarea celor două titluri de Cetățean de Onoare. În cazul lui Mircea Popa, decizia a fost motivată prin ˝numeroasele activități didactice, literare și științifice˝ care au făcut ˝cunoscut municipiul nostru, pentru întregul său prestigiu științific și pentru atașamentul său față de Țara Beiușului, cultura și istoria acestui spațiu˝, în timp ce Viorel Butaș a fost propus ˝pentru demersurile pe care le-a făcut pentru dezvoltarea Beiușului, pentru întreaga sa activitate și pentru devotamentul cu care promovează valorile culturii și civilizației neamului nostru˝.
Născut la 29 ianuarie 1939 în satul bihorean Lazuri de Beiuș, istoricul și criticul literar Mircea Popa și-a dobândit recunoașterea științifică prin studiile de istoria ideilor literare sau a celor îndreptate spre teoria şi morfologia genurilor literare din perspectiva istoriei culturii şi a sociologiei literaturii.
Absolvent al Facultății de Filologie a Universității din Cluj, secția română-istorie (l960), Mircea Popa obține titlul de Doctor în filologie în anul 1970, cu o teză despre criticul literar Ilarie Chendi.
Mircea Popa și-a început activitatea didactică la Săcuieni şi Aleşd, în judeţul Bihor, după care a activat în cadrul Muzeului Banatului din Timişoara, pentru ca din 1963 să-l găsim cercetător la Secţia de Istorie Literară şi Folclor a Institutului de Lingvistică şi Istorie Literară ˝Sextil Puşcariu˝ al Academiei Române. A fost secretar al secţiei menționate (1963-1978) și responsabil al acesteia (1978-2007).
În perioada 1991-1995, Mircea Popa a predat Istoria presei, Istoria literaturii române, Istoria culturii din Transilvania și Istoria cărții și tiparului la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității ˝Babeș-Bolyai˝ din Cluj-Napoca. Din 1994, a preluat catedra de Istoria literaturii române a Universităţii ˝1 Decembrie 1918˝ din Alba Iulia, de unde s-a pensionat în 2009.
După debutul din revista ˝Steaua˝, în 1963, Mircea Popa a colaborat cu reviste precum ˝Ateneu˝, ˝Familia˝, ˝Limbă şi literatură˝, ˝Literatorul˝, ˝Synthetis˝, ˝Tribuna˝ sau ˝Viaţa românească˝. Totodată, a publicat o serie de volume cu o certă valoare științifică și literară, dintre care amintim: Spații literare. Studii de istorie literară, Cluj, 1974; Tectonica genurilor literare, București, 1980; Octavian Goga, între colectivitate și solitudine, Cluj-Napoca, 1981; Estuar, eseuri, București, 1995; Convergențe europene, eseuri, Oradea, 1995; Aspecte și interferențe iluministe, Timișoara, 1997; Reîntoarcerea la Ithaca. Scriitori români din exil, București, 1998; Mihai Eminescu în Transilvania (1866-1918). Bibliografie, 2000; Presa și ideea națională, Alba-Iulia, 2000; Homo militans, Cluj-Napoca, 2000; Pagini bihorene, Oradea, 2003; Penumbre, 2004; De la iluminism la pașoptism, 2004; Sub semnul Franței, 2006; Presa românească și ideea națională, 2006; Lucian Blaga și contemporanii săi, 2007; De la Est la Vest. Priveliști literare europene, 2010.
Pentru întreaga sa activitate, istoricul și criticul literar Mircea Popa a fost distins cu numeroase premii, ordine și medalii, printre care: Premiul ˝Nicolae Iorga˝ al Academiei Române (1978), Premiul Uniunii Scriitorilor, Diploma de excelenţă a Filialei Cluj-Napoca a Academiei Române (2014), Ordinul ˝Meritul cultural˝ în grad de Cavaler (2004), Ordinul ˝Pentru învăţământ˝ în grad de Comandor (2004) sau titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Cluj-Napoca (2022).
Cât îl privește pe Viorel Butaș, acesta s-a născut la 22 ianuarie 1952, în satul Pietroasa, a urmat cursurile Liceului ˝Samuil Vulcan˝ (actualmente, colegiul național cu același nume) în anii 1967-1971, după care, în 1975, a absolvit Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
În perioada 1975-2022, Viorel Butaș a activat ca avocat în cadrul Baroului Bihor, distingându-se prin mai multe demersuri cu puternic impact comunitar, direcționate mai ales spre dezvoltarea municipiului Beiuș. Astfel, în plan profesional, Viorel Butaș a fost consilier al Baroului Bihor și în cadrul Uniunii Barourilor de avocați București, iar în plan spiritual s-a remarcat ca un membru activ al comunității ortodoxe, fiind ales consilier orășenesc la Parohia Beiuș, consilier la Episcopia Ortodoxă Oradea și membru în Adunarea Națională Ortodoxă București.
În plus, documentele anexate proiectului de hotărâre privind acordarea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Beiuș rețin unele inițiative civice ale avocatului Viorel Butaș, precum realizarea bustului episcopului Samuil Vulcan, dezvelit, în 1988, chiar în incinta colegiului al cărui ctitor este marele cărturar iluminist, montarea plăcilor comemorative reprezentându-i pe patrioții Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, amplasate – în 1988, respectiv 1990 – pe fațadele imobilelor unde aceștia au locuit sau demersurile pentru redeschiderea Școlii Normale Beiuș ori înființarea Fundației Samuil Vulcan.
În cazul istoricului și criticului literar Mircea Popa au fost 13 voturi ˝pentru˝ și două abțineri (Alexandra Militaru și Nicolae-Florin Pălcuțiu), în timp ce avocatul Viorel Butaș a devenit Cetățean de Onoare al municipiului Beiuș cu 12 voturi ˝pentru˝ și trei abțineri: Alexandra Militaru, Nicolae-Florin Pălcuțiu și Alexandru-Silviu Degău.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.