În prima etapă, la centrul de la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș, până luni, 18 ianuarie, fuseseră vaccinate anti-Covid 160 de persoane aparținând personalului medical și auxiliar din Beiuș și împrejurimi.

După cum preciza dr. Monica-Virginia Teaha, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș, toți cei care s-au programat, atât pe platforma online, cât și direct, au fost vaccinați, urmând ca joi să fie vaccinate încă douăsprezece cadre medicale, iar din 26 ianuarie să înceapă rapelul celor din prima etapă.

Interlocutoarea noastră a mai precizat că vaccinarea este realizată de personalul unității spitalicești beiușene, fiind formată și o echipă mobilă, care a făcut 180 de vaccinări la centrele de bătrâni și medico-sociale din zonă, precum cele din Băița, Nucet sau Brădet (comuna Buntești).

Managerul Monica-Virginia Teaha a explicat că desfășurarea fazei a doua de vaccinare la centrul de la Spitalul Municipal Beiuș ar necesita  închiderea ambulatoriului cu paisprezece specializări medicale. Cât privește situația centrelor amenajate la sala de sport a Colegiului Național „Samuil Vulcan”, dr. Monica-Virginia Teaha preciza: „Cele două centre organizate de Primărie sunt pregătite, inclusiv programul de muncă a fost făcut pentru săptămâna 18-24 ianuarie, dar nu au primit avizul de funcționare din cauza lipsei dozelor de vaccin la nivel național, deci, au fost primite puține doze de vaccin la nivel național. Când se va reglementa acest lucru, probabil, vor porni și două centre care sunt pregătite pentru etapa a doua.”

Detalii ne-a oferit, chiar la fața locului, primarul Gabriel Popa, acesta precizând că, deși Beiușul a fost desemnat drept centru de vaccinare pentru etapa a doua, prin decizia Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva Covid-19, județului Bihor i-au fost alocate numai șapte fluxuri de doze de vaccin, centrul de la Beiuș nefiind nominalizat printre beneficiari. Mai mult, documentul sublinia că deschiderea centrelor de vaccinare comunitare – cum este cel de la Beiuș – va avea loc treptat, în funcție de creșterea numărului de doze primite la nivel național. Edilul a arătat că administrația locală și-a făcut datoria, centrul de la Beiuș fiind dotat cu toate cele necesare și, prin urmare, funcțional, în orice moment putând începe etapa a doua de vaccinare:

„Noi suntem pregătiți din punct de vedere operativ, numai să primim dozele de vaccin necesare pentru populație!”