Cu ocazia ședinței din 25 septembrie, Consiliul Local a hotărât decernarea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Beiuș profesorilor pensionari Ilie Rus și Teodor Rif, pictoriței Stela Vesa și, post-mortem, foștilor directori vulcaniști Doina Mihele și Traian Stanciu.

Argumentele în favoarea deciziei de acordare a titlului de Cetățean de onoare al municipiului Beiuș plasticienei Stela Vesa și celor patru foste cadre didactice menționate se regăsesc în referatele de aprobare puse la dispoziția Consiliului Local chiar de inițiatorul acestui demers, primarul Gabriel Popa.

Cu sute de expoziții personale sau de grup, organizate atât în țară, cât și în străinătate, Stela Vesa se numără printre creatorii de prim rang ai artei plastice românești, bucurându-se, totodată, de o largă recunoaștere internațională, fapt subliniat și de edilul Gabriel Popa:

„S-a remarcat prin complexitatea și intensitatea talentului ei de plasticiană, fiind un artist complex, culorile ei purtând-o și în afara granițelor, fiind solicitată să-și expună creațiile în multe alte țări. A expus lucrări în țară, la Palatul Parlamentului și Palatul Cotroceni, în întreaga lume, în SUA, Franța. Belgia, Austria, Ungaria, Spania, Israel, Grecia, Italia, la Palatul ONU de la Geneva, dar și la muzeul din Beiuș, acordând orașului în care trăiește marea onoare de a găzdui lucrările domniei sale și împărtășind cu propriii concetățeni sensibilitatea creației și armonia culorilor. Timp de 35 de ani a predat pictura la catedră, transmițând noilor generații dorința de a iubi frumosul, de a-l păstra în suflet și de a-l duce mai departe”.

O altă personalitate cu un impact comunitar semnificativ, recunoscut, de altfel, la nivel județean și național, este profesorul de fizică Ilie Rus. În cazul reputatului dascăl Ilie Rus, primarul Gabriel Popa a propus conferirea titlului de Cetățean de onoare al Municipiului Beiuș „pentru întreaga sa activitate de 42 de ani, ducând predarea fizicii la nivel de excelență și fiind un desăvârșit profesor, pedagog și mentor pentru elevii săi”.

De altfel, precizează inițiatorul proiectului de hotărâre, „ca o recunoaștere a activității sale de excepție, în 2018, Fundația Culturală Oradea l-a desemnat pe domnul profesor Promotor al Excelenței în Educație, iar în aprilie 2023 i s-a decernat Premiul Mentor de către MOL România și Fundația pentru Comunitate Timișoara, fiind ales printre cei zece premiați din 230 de nominalizări”.

Totodată, din documentele supuse analizei consilierilor locali, am mai reținut că elevii pe care profesorul Ilie Rus i-a îndrumat pe parcursul prodigioasei sale cariere didactice au obținut peste două sute de premii la olimpiadele și concursurile școlare.

Același titlu i-a fost decernat și profesorului pensionar Teodor Rif, la baza deciziei Consiliului Local stând, printre altele, „un palmares impresionant la concursuri și olimpiade școlare, naționale și internaționale”, implicarea acestuia în activitatea muzeului de istorie și a fundației culturale vulcaniene, precum și faptul că „a scris istoria Colegiului, lucrare începută alături de regretatul profesor Gavril Hădăreanu”.

Continuând tradiția administrației locale beiușene, primarul Gabriel Popa a propus ca titlul de Cetățean de onoare să fie acordat post-mortem regretaților profesori Doina Mihele și Traian Stanciu, foști directori ai Colegiului Național „Samuil Vulcan”. Directoratul Doinei Mihele se remarcă prin obținerea de către liceul vulcanian, în 1998, a statutului de colegiu național, ceea ce a constituit o premieră pentru învățământul bihorean. Din postura de director, și Traian Stanciu s-a axat pe consolidarea prestigiului Colegiului Național „Samuil Vulcan”, demersurile în acest sens fiind confirmate, în anul 2014, prin obținerea certificatului de „Școală europeană”.