Prin alineatul 1 al Articolului 1 din Legea nr. 99 din 26 mai 1998 pentru proclamarea Zilei Imnului Național al României „se proclamă ziua de 29 iulie Ziua imnului național al României - Deșteaptă-te, române, simbol al unității Revoluției Române din anul 1848”.

Această decizie a legiuitorului este motivată de faptul că actualul imn național a fost cântat pentru prima oară în timpul Revoluției pașoptiste din Țara Românească, la 29 iulie 1848, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Compus de Anton Pann, pe versurile poemului „Un răsunet”, scris de Andrei Mureșanu și publicat în suplimentul „Gazetei de Transilvania” intitulat „Foaie pentru minte, inimă și literatură” (nr. 25 din 21 iunie 1848), actualul imn național a fost intonat de români în timpul evenimentelor majore ale istoriei noastre moderne, de la Revoluția pașoptistă până la cea din Decembrie 1989. Declararea cântecului patriotic „Deșteaptă-te, române!” drept imn de stat și consacrarea acestuia prin Constituția din 1991, modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003, este, prin urmare, alegerea firească referitoare la unul dintre simbolurile naționale, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

La fel ca în toată țara, și la Beiuș, sâmbătă, 29 iulie, a fost sărbătorită Ziua Imnului Național. Evenimentul, organizat de Primărie, în colaborare cu asociația locală „Avram Iancu”, s-a desfășurat, ca de obicei, în Parcul Central, însă, datorită amplelor lucrări de modernizare a acestuia, festivitatea dedicată Zilei Imnului Național a fost mutată din fața Monumentului Martirilor Neamului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș la bustul lui Avram Iancu, aflat în apropiere. Pentru a cinsti cum se cuvine Ziua Imnului Național, bustul lui Avram Iancu a fost flancat, pe tot parcursul festivităților, de o Gardă de Onoare formată din militari ai garnizoanei locale.

Pe lângă primarul Gabriel Popa și viceprimarul Dragoș Balog, la ceremonia dedicată aniversării Zilei Imnului Național au mai participat consilierul local Ioan Ojică, unii membri ai Asociației Avram Iancu Beiuș, în frunte cu președintele acesteia, Viorel Ianc, Anca Banda, referent la Casa de Cultură Beiuș, Tăsică Bursașiu, președintele subfilialei locale a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Gabriel Ojică, președintele Asociației de Ajutor Reciproc a Pensionarilor „Unirea” Beiuș, precum și alți localnici.

În deschiderea festivității, Corul Asociației Avram Iancu Beiuș, căruia i s-au alăturat câțiva copii, a intonat imnul național, după care au urmat câteva alocuțiuni. Primarul Gabriel Popa a vorbit despre importanța imnului național în formarea sentimentului patriotic. Pe de altă parte, edilul a făcut o scurtă trecere în revistă a proiectelor de investiții aflate în derulare pe raza municipiului Beiuș. Profesorul de istorie Dan Ispas a evocat contextul istoric în care a fost compus și intonat în premieră „Deșteaptă-te, române!”, descriind succint și celelalte cinci imnuri anterioare. În fine, președintele Viorel Ianc a prezentat proiectul „Istorie și diversitate culturală în Țara Beiușului”, derulat de Asociația Avram Iancu Beiuș și finanțat Consiliului Județean Bihor.

Ultima parte a festivității dedicate Zilei Imnului Național a cuprins un scurt moment artistic, corul asociației locale „Avram Iancu” și copiii prezenți la eveniment, dirijați de lt. col. (r.) Zoltan Boldiș, interpretând câteva cântece patriotice.