Bucuria unui copil ce descinde la primele ore ale dimineții sub bradul împodobit, pentru a vedea ce i-a adus Moșul este umbrită de regretul că nu a reușit să-l surprindă pe bătrânelul voios și cu barbă lungă, copiii fiind amăgiți doar cu sosiile lui.

Figura lui Moș Crăciun a fost construită pe cea a Sf. Nicolae (270-310 d. Hr.), fost episcop de Myra, un oraș port la Marea Mediterană, aflat acum pe teritoriul Turciei.

Legenda spune că era văzut adesea călare pe un măgăruș, oferind daruri celor mici. Murind într-o zi de 6 decembrie, această zi a rămas ca o sărbătoare în care Sf. Nicolae  aducea dulciuri în ghetuțele copiilor.

Sf. Nicolae avea să ajungă Moșul legendar abia după „emigrarea” legendei în America, imaginea lui ajungând mai întâi sub forma statuilor aflate la prova vaselor olandeze ce acostau în Portul New Amsterdam, actualul New York.

Copiii, dar și oamenii mari își pun îmtrebarea dacă există sau nu Moș Crăciun. Cu o sută de ani în urmă o fetiță de 8 ani din New York a trimis o scrisoare ziarului New York Sun, în care se plângea că prietenii ei susțin că nu există Moș Crăciun. Impresionat, unul dintre redactori i-a răspuns printr-un editorial ce avea să ajungă celebru.

„Dragă Virginia, prietenii tăi nu au dreptate. Ei cred numai ceea ce văd. Moșul există sigur, așa cum există dragoste și fidelitate, iar pentru că acestea există, viața noastră poate fi atât de senină și frumoasă. Moș Crăciun trăiește și va trăi pe pământ”.

Acum se știe că Moș Crăciun trăiește în Laponia, aproape de Polul Nord, fiind ajutat la corespondență de zeci de „spiriduși”, iar transportul darurilor se face cu sania, trasă de opt reni, dintre care cel mai cunoscut este Rudolph. Moșului i s-au atribuit mai multe vârste, ba 348 de ani, ba 472, pe marginea acestui subiect existând încă dezbateri.

Cert este că, potrivit Poștei Române, Moșul are o adresă poștală oficială: Santa Claus Main Post Office, Arctic Circle, Rovaniemi, Finlanda, unde se pot adresa scrisori Moșului.

Crăciunul este praznicul creștin care reunește în jurul bradului copii, părinți, bunici, dornici să vadă ce daruri le-a adus Moșul.

Praznic fericit tuturor cititorilor ziarului nostru de suflet „Crișana”, precum și devotaților redactori ai acestuia.