Deschiderea oficială a celui mai mare târg de antichităţi şi produse meşteşugăreşti din Bihor, desfăşurat în fiecare vară în comuna Lugaşu de Jos, „Târgul Corvinilor – Târgul de 500 de ani”, a avut loc vineri, la Hotel President.

 

Cei prezenţi au fost salutaţi de către primarul Sorban Levente, apoi au luat cuvântul preoţii din comună, pe rând Fehérvári István Csaba preotul reformat din Urvind şi preoţii ortodocşi Groza Adrian din Lugaşu de Jos şi Nicolae-Cătălin Văscan din Lugaşu de Sus.

„Mulţumim lui Dumnezeu, că şi în acest an am putut să ne adunăm aici împreună la Lugaş, la jumătatea văii Crişului Repede, de a ne bucura de cea ce au făcut înaintaşii noştri prin munca lor, prin cea ce au lăsat prin istorie şi să ne gândim şi la obligaţiile noastre în continuare" a spus preotul Groza, apoi a continuat astfel: „Este frumos că suntem diferiţi şi ca naţionalitate şi confesiune, pentru că fiecare vine cu specificul, cu moştenirea lui şi toate puse la un loc crează un buchet foarte frumos, ca un puzzle sau ca un mozaic care este mult mai viu şi mult mai profund decât dacă ar fi lucrat doar de o singură mână sau de o singură naţiune."

Din partea orașului Komadi, localitate înfrăţită cu localitatea de pe valea Crişului Repede, au luat cuvântul preotul reformat Balog Sándor şi primarul Tóth Ferenc, care au mulţumit pentru invitaţia primită şi pentru colaborarea foarte bună.

Senatorul Cseke Attila a scos în evidenţă faptul că, în ultima perioadă s-a întâlnit mai des cu comunitatea locală şi cu ocazia întâlnirilor au trecut în revistă problemele cele mai importante. El a subliniat faptul că aceste întâlniri sunt importante „pentru că împreună putem să găsim şi soluţiile convenabile pentru comunitate. Infrastructura este foarte importantă într-o comună, aici la Lugaş s-au făcut progrese mari, dar la fel de important este şi păstrarea tradiţiilor. Îl invidiez pe primarul Sorban, pentru că pe vremea când eram Ministrul Dezvoltării, prin fonduri guvernamentale am dorit să restaurăm casa unde s-a născut Matei Corvin, cea mai veche casa de locuit din Cluj. Nu am reuşit să cădem de acord cu proprietarul ca să investească statul în clădire şi să fie redată circuitului turistic, dar aici la Lugas s-a reuşit reînvierea acestui Targ străvechi”.

După cuvântul doamnei Cermian Floarea, proprietara fostului castel Zichy, a luat cuvântul avocatul şi scriitorul dr. Pascu Balaci, care a tras o scurtă paralelă între Ştefan cel Mare şi regele Ungariei: „Au avut amândoi o domnie îndelungată, au trăit aproape în aceaşi perioadă şi amândoi au fost nişte ostaşi ai creştinităţii, care au luptat împotriva otomanilor. Datorită lor ne-am păstrat credinţa strămoşească creştina.

„Am deosebita onoare şi bucurie de a ura astazi bun venit invitaţiilor noştri la Lugasu de Jos”, a spus în salutul său primarul Levente Sorban, care a continuat astfel: „vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră la cel mai vechi târg al Ardealului. Târgul a fost înfiinţat pe baza Ordinului Regal al regelui Matei Corvin în anul 1469. Prima datare scrisă a organizării târgului este din anul 1475, iar ultima din 1940. Până la această dată târgul era organizat anual la Lugaşu de Jos, după care evenimentul a fost organizat sub denumirea de «Targ de vară» pe raza oraşului Aleşd. începând din anul 2017 târgul este organizat sub vechea denumire de Târgul Corvinilor-Târgul de 500 de ani, aproape de vechea locaţie, pe râtul dintre Lugaşu de Jos şi oraşul Aleşd. Reînvierea unui astfel de eveniment socio-cultural reprezintă o necesitate pentru păstrarea identităţii culturale şi etnice. Considerăm că este un câştig al întregii comunităţi faptul că Lugaşu de Jos găzduieşte un astfel de eveniment şi vom face tot posibilul ca să-l păstrăm şi să-l dezvoltăm mai departe şi în următorii ani.”.

Din partea Clubului Lions Aleşd, Cornelia Ilascu a mulţumit pentru colaborarea bună cu comuna Lugaşu de Jos şi a anunţat parteneriatul pentru achiziţionarea prin donaţii a unei ambulanţe pentru spitalul din Aleşd, care va permite persoanelor cu dizabilităţi şi vârstnicilor să beneficieze de serviciile de sănătate.

„Într-o comunitate se deosebesc în general trei zone importante”, a spus deputatul Szabó Ödön: „una administrativă, una a mediului de afaceri şi a organizaţiilor non guvernamentale şi una a cultelor. Dacă cele trei sunt în armonie, atunci lucrurile merg bine, ca în Lugaşu de Jos. Faptul că această comunitate ştie să depăşească barierele interne, inclusiv etnice, confesionale şi pe o pozitie administrativă, cea de primar, este ales un membru din comunitatea care nu este majoritară, denotă deschidere şi înţelepciune, pentru care eu sunt foarte recunoscător", a spus deputatul bihorean.

 

Ioan HASAS