Luna Plantării Arborilor în Bihor - Peste 800 de mii de puieți plantați
Peste 379 de hectare de suprafețe din fondul forestier național, din care peste 272 ha regenerări naturale și 107 ha împăduriri și reîmpăduriri, au fost regenerate de Direcția Silvică Bihor, în cadrul „Lunii Plantării Arborilor”, desfășurată între 15 martie și 15 aprilie.
Dintre aceste suprafețe, în fond forestier proprietate publică a statului s-au regenerat peste 280 ha din care 200 ha regenerări naturale și 80 ha împăduriri. De asemenea, pentru consolidarea plantaţiilor executate în anii anteriori s-au executat completări pe o suprafaţă de 54,31 ha. Până în acest moment, au fost plantați în fondul forestier administrat de Direcția Silvică Bihor peste 800 mii bucăți puieți forestieri. Campania de împădurire este încă în desfășurare în zonele montane, unde mai sunt de plantat peste 90 ha. Pentru o parte dintre acestea, 76 ha, sunt înaintate documentațiile la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în vederea obținerii finanțării din surse europene, PNRR.
Deschiderea Lunii Plantării Arborilor a avut loc în șantierul de împădurire din Hidișel, în cadrul Ocolului Silvic Oradea, ocazie cu care a avut loc o amplă acțiune de plantare cu voluntari din mai multe instituții din Oradea, elevi de la școlile bihorene, precum și voluntari de la societăți cu activitatea în Oradea. Acțiunea a fost organizată în parteneriat de către Instituția Prefectului Bihor, Consiliul Județean Bihor, Direcția Silvică Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group Bihor și s-a bucurat de o prezență numeroasă, participând peste 500 persoane.
Pe 21 martie, Direcția Silvică Bihor a sărbătorit „Ziua Internațională a Pădurii” printr-o acțiune de plantare de puieți forestieri desfășurată în cadrul proiectului „Pădurea Erasmus Horea” inițiat de cadrele didactice de la Liceul Tehnologic „Horea” Marghita coordonate de director prof. Remus Mircea Sabău.
Au participat peste 200 persoane între care elevi însoțiți de cadrele didactice din cadrul Liceului Tehnologic „Horea” Marghita, reprezentanți ai ISU Marghita, reprezentanți ai instituțiilor bancare cu filiale în loc. Marghita și alte societăți din orașul Marghita.
Întreaga acțiune s-a desfășurat sub îndrumarea și coordonarea personalului silvic de la Ocolul Silvic Marghita.
Astfel de acțiuni au fost desfășurate și în cadrul celorlalte ocoale din structura DS Bihor.
Tot în cadrul Lunii Plantării Arborilor au avut loc acțiuni de ecologizare, de curățenie în fond forestier, pe liziere; revizuire și instalare de panouri de propagandă silvică, curățare și amenajare izvoarelor, a traseelor și amenajărilor turistice din fond forestier etc.
„Traseul Educativ din pădurea Băile Felix a fost revizuit prin adăugarea unor stații în care, prin scanarea codului QR, putem auzi povestea pădurii Felix, putem asculta poezii sau putem vedea urme de vânat. Totodată, au fost înlocuiți și vechii stâlpi ce susțineau codurile QR, deoarece au fost vandalizați, cu alții mai rezistenți, iar pentru stațiile noi s-au folosit suporți din piatră”, se afirmă într-un comunicat al Direcției Silvice Bihor, semnat de directorul Ioan Teodor Suciu.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.