În martie, lutierul beiușean Cornel-Salvator Palladi inaugura primul spațiu expozițional din țară dedicat viorii cu goarnă, toate piesele din colecție fiind producții proprii.

Originalitatea și diversitatea exponatelor i-au determinat pe responsabilii culturali care au trecut pragul expoziției de la Beiuș să solicite Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial acordarea titlului onorific de Tezaur Uman Viu lui Cornel-Salvator Palladi.

Obiectivele Programului „Tezaure Umane Vii”, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, sunt expuse chiar pe site-ul ministerului menționat: „Programul vizează identificarea și recunoașterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind astfel la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.”

La 6 septembrie, pe același site apărea lista cu cele douăsprezece persoane „purtătoare, păstrătoare și creatoare de patrimoniu cultural imaterial” cărora le-a fost decernat titlul de Tezaur Uman Viu în sesiunea 2021, printre acestea aflându-se și beiușeanul Cornel-Salvator Palladi, recompensat astfel pentru excelență în domeniul confecționării instrumentelor muzicale.

Cu ocazia unei vizite acasă la Cornel-Salvator Palladi, acolo unde acesta dă viață și glas materialelor ce intră în componența viorilor sale cu goarnă, lutierul ne-a dezvăluit satisfacția produsă de pomenita decizie a Ministerului Culturii:

„Cei de la Ministerul Culturii mi-au acordat titlul onorific de Tezaur Uman Viu și sunt foarte mulțumit de această apreciere, această distincție recompensând munca pe care am depus-o mai bine de 40 de ani în domeniul confecționării viorilor cu goarnă, o pasiune a mea de o viață”.

Revenind la confecționarea viorilor cu goarnă, artizanul septuagenar Cornel-Salvator Palladi este decis să continue, acum lucrând la câteva instrumente originale, a căror goarnă este realizată din lemn de brad, material care necesită procedee complexe de prelucrare.

La finalul dialogului nostru, lutierul Cornel-Salvator Palladi a mărturisit că relația sa cu lemnul și metalul, pe care le transformă în instrumente muzicale, este cheia longevității sale:

„Am și eu o vârstă destul de înaintată, am trecut de 75 de ani, dar am o vorbă: până mai este un pic de verdeață în mine, nu mă las! După cum v-am arătat, continui să concep și să făuresc viori. Doresc ca expoziția aceasta să aibă cât mai multe exponate! Chiar dacă eu nu voi mai fi, vor rămâne aceste instrumente muzicale și voi pleca la Ceruri mulțumit că am lăsat ceva palpabil în urma mea! Cred că eu dau viață lemnului prin aceste viori cu goarnă, iar acestea mă păstrează așa cum sunt acuma!”