Comuna Mărișel, din județul Cluj, este locul unde, în timpul Revoluției pașoptiste, moții lui Avram Iancu s-au acoperit de glorie în mai multe confruntări cu trupele invadatoare maghiare. Mai mult, doi localnici s-au distins în timpul acestor lupte: Andrei Roșu, centurion în armata Iancului, și mama sa, Pelaghia, învățătoarea satului, care a condus femeile satului în conflictele cu armata maghiară, care au avut loc în primăvara și vara anului 1849.

În aceste condiții, nu este de mirare că Mărișelul a devenit un loc de pelerinaj pentru românii de pretutindeni, acolo aflându-se mormântul luptătoarei pașoptiste Pelaghia Roșu (1800-10 iulie 1870), un bust al acesteia, precum și renumita Cruce a Iancului.

În 1924, la aniversarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu, frații Vasile, Ioan și Gavril Crișan au ridicat întâi o cruce din lemn și apoi una de piatră. În timpul vremelnicei ocupații hothyste, crucea a fost ascunsă în sat, iar după realipirea părții de nord-vest la Țara-Mamă, pe locul acesteia a fost ridicată actuala troiță.

La Crucea Iancului, anual, în iulie, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean, împreună cu Primăria și Consiliul Local Mărișel, organizează festivități în amintirea luptelor din zona Mărișel-Fântânele și pentru comemorarea Pelaghiei Roșu.

 Duminică, 9 iulie, a avut loc „Serbarea populară tradițională Avram Iancu”, eveniment ajuns la cea de-a XLVIII-a ediție și la care au participat câteva mii de moți și numeroși invitați, printre care și reprezentanții Asociației Avram Iancu Beiuș.

După cum declara președintele Viorel Ianc, membrii Asociației Avram Iancu Beiuș participă în fiecare an la festivitatea de la Mărișel, deplasarea unei delegații formate din 22 de persoane făcând parte din calendarul proiectului „Istorie și diversitate culturală în Țara Beiușului”, derulat cu finanțarea Consiliului Județean Bihor:

„Mergem an de an la Mărișel. O facem din suflet, ne cheamă pământul sfânt de acolo! Noi avem un obicei: la toate activitățile noastre, plecăm de la bustul lui Iancu, din Parcul Central, tot acolo fiind și punctul de întoarcere din toate deplasările făcute. Așa a fost și duminică, la ora 7, când 18 dintre noi s-au întâlnit la monumentul amintit, de unde au pornit spre Mărișel. La fel ca anul trecut, deplasarea la Crucea Iancului face parte din calendarul unui proiect mai amplu, finanțat de Consiliul Județean Bihor. Dacă anul trecut, proiectul s-a numit «Avram Iancu – 150 de ani de istorie», cel din 2023 este intitulat «Istorie și diversitate culturală în Țara Beiușului».”

Printre participanții la festivitatea de la Crucea Iancului s-a numărat și Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, edilul celui mai important oraș din Transilvania făcând o poză cu Viorel Ianc, apreciind portul tradițional în care acesta din urmă a decis să participe la eveniment:

„Am avut onoarea să fiu abordat din nou de domnia sa. S-a mai întâmplat în urmă cu vreo trei ani, la grupul statuar Horea, Cloșca și Crișan; eu purtam bitușă și căciulă, iar dânsul a zis: «Hai, vecine, să facem o poză, că între Răchițele și Beiuș nu-i decât un deal!» Acum, zice către mine: «Hai să facem o poză și în straie de vară! Și am făcut, iar pe pagina domniei sale am văzut că nu a ocolit această poză»”.

Interlocutorul nostru a mai precizat că membrii Asociației Avram Iancu Beiuș au depus o jerbă la Crucea Iancului și au arborat steagul propriu și, firește, Tricolorul.

La finalul dialogului nostru, Viorel Ianc a anunțat că viitoarele activități ale asociației pe care o conduce sunt: obișnuita excursie anuală la casa memorială Avram Iancu din comuna omonimă (fosta Vidra de Sus), care va avea loc până la sfârșitul lunii iulie, precum și expediția „Pe urmele lui Avram Iancu”, care este dedicată câștigătorilor concursului „Avram Iancu, Craiul Munților”, desfășurat la începutul lui iunie:

„De data asta, nu vom organiza expediția pe traseul obișnuit din zona Câmpeni-Alba Iulia, ci am decis să punem în valoare istoria locală și să evidențiem legătura dintre Avram Iancu și Bihor. De aceea, într-una dintre cele două zile ale expediției vom vizita Oradea, iar cealaltă va fi petrecută la Beiuș și pe Valea Roșiei, unde intenționăm să creăm o atmosferă plăcută, caldă, propice socializării.”