Martirii bihoreni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș - Omagiați la Beiuș
Deși, în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, românii de dincoace de Carpați își exprimaseră voința nestrămutată de alipire la Țara-Mamă, în Crișana a urmat o perioadă neagră, rămășițele bolșevizate ale defunctei armate austro-ungare punând stăpânire pe destinele locuitorilor acestei regiuni. În părțile Beiușului s-au aciuat bandele căpitanului Kalman Verboczy, care au comis, cu sălbăticie, o serie de crime în rândurile populației românești de aici.
În timp ce, la Versailles, erau consacrate granițele vestice ale României, pe aliniamentul Satu Mare, Oradea, Arad, Timișoara, în Bihor aveau loc masacrul de la Sighiștel, unde nouă țărani români au fost uciși și alți șapte răniți, și asasinatele de la Lunca, victime fiind trei fruntași români de pe lista cu 46 de patrioți din ținutul Beiușului pe care resturile armatei maghiare intenționau să-i piardă înainte de părăsirea definitivă a pământului românesc.
În noaptea de 3/4 aprilie 1919, fruntașii românilor beiușeni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș erau ridicați din casele lor și duși la Lunca, unde au fost torturați, mutilați și uciși mișelește de criminalii lui Kalman Verboczy, după care au fost aruncați într-o groapă săpată în albia pârâului Vărzarilor, ce traversează satul. Aceleași bande sălbatice aveau să-l asasineze peste numai câteva zile, în noaptea de 12/13 aprilie, tot la Lunca, și pe Nicolae Bogdan, directorul Băncii „Șoimul” din Vașcău, un alt nume marcant al luptei pentru România Mare.
După eliberarea Bihorului de sub vremelnica stăpânire străină, țăranii din Lunca au indicat locul unde cei doi eroi beiușeni fuseseră îngropați, iar la 25 aprilie 1919 trupurile lor au fost aduse la Beiuș și reînhumate creștinește în Cimitirul din Deal.
Prin urmare, a devenit o tradiție ca în fiecare primăvară, la 25 aprilie, beiușenii să-și comemoreze martirii. Evenimentul, care a marcat 104 ani de la reînhumarea lui Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș în glia Beiușului, a fost organizat de Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură Beiuș, iar printre participanți i-am remarcat pe primarul Gabriel Popa, pe Florin-Vasile Ciurdariu, Tania și Ioan Dărăbăneanu, tustrei membri ai familiei Ciordaș, precum și pe reprezentantele Casei de Cultură Beiuș, Anca Banda și Mirela Boța.
Ceremonia religioasă de la mormântul Martirilor Neamului Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș a fost oficiată, pe rând, de preotul ortodox Florin Stan și protopopul greco-catolic de Beiuș Zorel Zima, după care primarul Gabriel Popa, Florin-Vasile Ciurdariu și Ioan Dărăbăneanu au ținut scurte discursuri:
„Ne revine datoria ca în fiecare an, atât la Lunca, în 4 aprilie, cât și la Beiuș, în 19 și 25 aprilie, să ne arătăm recunoștința, să prețuim sacrificiul acestor martiri ai neamului nostru. Sunt gesturi care, până la urmă, fac parte din spiritul acestui oraș și, de ce nu, al întregii nații române, definind patriotismul nostru local și național.
Pe de altă parte, instituții publice au datoria de a ne onora înaintașii, care și-au dat viața ca noi să trăim în liniște și să ne bucurăm, alături de copiii noștri, de o Românie liberă și prosperă”. (Gabriel Popa, primarul municipiului Beiuș)
„Este foarte greu să vorbești aici! Îmi este greu să vorbesc, pentru că doar ei, martirii, știu ce au făcut și suferit pentru acest popor, pentru zona Beiușului și pentru noi toți, ca astăzi să putem învăța și vorbi românește, să ne putem exprima sentimentele așa cum considerăm noi de cuviință! Aș vrea să mulțumesc astăzi, aici, domnului primar, Primăriei și tuturor celor care duc mai departe cinstirea acestor eroi ai neamului!” (Florin-Vasile Ciurdariu)
La finalul comemorării, participanții au depus coroane de flori pe mormântul martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.