Anual, la început de aprilie, comuna bihoreană Lunca devine loc de pelerinaj, aici fiind comemorați martirii Ioan Ciordaș, Nicolae Bolcaș și Nicolae Bogdan, patrioții români care s-au jertfit pentru împlinirea visului de secole al națiunii noastre: România Mare.

În noaptea de 3/4 aprilie 1919, fruntașii românilor beiușeni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș au fost ridicați din casele lor și aduși la Lunca, unde au fost întâi torturați și mutilați, iar apoi uciși mișelește de rămășițele defunctei armate austro-ungare ce se retrăgeau din Ardealul românesc. Aceleași bande criminale aveau să-l asasineze peste numai câteva zile, în noaptea de 12/13 aprilie, tot la Lunca, și pe Nicolae Bogdan, directorul Băncii „Șoimul din Vașcău, un alt luptător marcant pentru unitatea națională.

Comemorarea patrioților români jertfiți pe altarul unității naționale a avut loc marți, 4 aprilie, la eveniment participând Ioan Popa și Livius Bogdan, primarul, respectiv viceprimarul comunei Lunca, Dragoș Balog, viceprimarul municipiului Beiuș, muzeograful Cristian-Remus Țoța, precum și câțiva funcționari ai primăriei locale.

Ceremonia comemorativă a început cu slujba de pomenire săvârșită de părintele Cristian Ifrim, împreună cu părintele pensionar Antim Purle, predecesorul său în parohia Lunca.

Ioan Popa, primarul comunei Lunca, a ținut un vibrant discurs, evocând contextul istoric al tragediei de la Lunca și importanța faptelor și jertfei martirilor Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș pentru evoluția ulterioară a națiunii române, în special a locuitorilor Bihorului:

„Prin lupta lor pentru unitatea de neam, prin lupta lor pentru eliberarea locuitorilor din Țara Beiușului, cei doi eroi martiri au fost uciși în mijlocul satului Lunca, în noaptea de 3/4 aprilie 1919. Prin lupta lor pentru unitatea de neam au nemulțumit anumite grupuri de oameni fără țară și fără căpătâi, care au fost aduși vremelnic în satul Lunca. Ura lor a fost mare, încât, în noaptea de 3/4 aprilie, au fost obligați să-și lase familiile, au fost aduși cu trenul din Beiuș, au fost târâți până în satul Lunca, iar mai sus de acest monument, au fost uciși. Pur și simplu, au fost obligați să-și sape gropile și au fost îngropați de vii. […] Totodată, oamenii care sunt puțin mai în vârstă decât mine trăiesc, cu durere în suflet, evenimentele tragice care s-au întâmplat în sudul județului Bihor: evenimentul tragic de la Sighiștel, uciderea lui Nicolae Bogdan, fostul director al băncii comerciale din Vașcău, mai multe nenorociri și lucruri grele săvârșite în comuna Tărcaia de astăzi și în comuna Finiș, din jurul municipiului Beiuș”.

Prezent la ceremonia comemorativă de la Lunca, Dragoș Balog, viceprimarul municipiului Beiuș a vorbit despre datoria de onoare ce ne revine celor de azi în fața jertfei supreme a eroilor făuritori de țară Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș: „Iată-ne din nou prezenți, în data de 4 aprilie, la Lunca, pentru a comemora amintirea celor doi martiri – martiri beiușeni, martiri bihoreni și martiri ai României. E de datoria noastră să nu-i uităm și să fim prezenți ori de câte ori o impune perioada istorică prin care trecem: în data de 4, la Lunca, după care urmează comemorarea din 25 aprilie, de la Beiuș. Avem, deci, obligația de a fi prezenți la astfel de evenimente și să conștientizăm sacrificiile și tot ceea ce au făcut martirii pentru noi, ca noi, astăzi, să fim liberi, suverani și să ne bucurăm de o Românie a noastră!”

La finalul festivității de marți, 4 aprilie, participanții au depus coroane de flori și jerbe la Troița închinată Martirilor Bihorului.