Ultima sâmbătă și duminică a lunii lui cuptor au coincis, și în acest an, cu întâlnirea bihorenilor, și nu numai, la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana pentru a fi prezenți la serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”, organizată de Primăria și Consiliul Local Criștioru de Jos, în cadrul Zilelor comunei.

Zilele comunei Criștioru de Jos, 29-30 iulie, au atras, alături de fiii comunei, foarte mulți oameni dornici să socializeze, dar mai ales să trăiască clipe deosebit de emoționante din punct de vedere istoric. Astfel, autoritățile locale, reprezentate de ing. Fănel Tulvan și Călin Tulvan, primarul, respectiv viceprimarul comunei Criștioru de Jos, s-au situat la înălțimea evenimentului organizat sub Apuseni, unde invitații au trăit alături de localnici momente pe care, cu siguranță, nu le vor uita prea curând. Ziua de sâmbătă, 29 iulie, a fost dedicată activităților sportive, dar nu numai, organizatorii adresându-se celor tineri, dar și altor categorii de vârstă, care au participat la competiții sportive, în special fotbal, iar la loc de cinste au fost „caii putere” în competiția C.N Enduro Cross. La orele serii a avut loc o discotecă în aer liber, dar și un foc de tabără.

La troița lui Horea, momente solemne

Duminică, începând cu ora 13.30, evenimentele au debutat la troița lui Horea, unde un sobor de preoți a săvârșit o slujbă de pomenire a Eroului național Horea, cel care a fost principalul conducător al Marii răscoale din anii 1784-1785. La invitația ing. Fănel Tulvan și Călin Tulvan, primarul, respectiv viceprimarul comunei Criștioru de Jos, și a consilierilor locali, au dat curs invitației oameni din lumea mediului de afaceri și politică, printre am remarcat prezența fostului senator și președinte al PNL Bihor, Cornel Popa – o adevărată personalitate bihoreană, foarte apreciată și iubită pe aceste meleaguri -, a deputatului PNL Ioan Cupșa, prefectului județului Bihor, Dumitru Țiplea, vicepreședintelui CJ Bihor, Mircea Mălan, și a consilierului județean Dorin Traian Boca. De asemenea, au răspuns invitației Marius Cioară, viceprimarul orașului Ștei, însoțit de  consilerul local Ioan Vulciu; Florin Porge, primarul orașului Vașcău, și consilierul Ioan Porge. La troița ridicată în memoria lui Horea s-au depus coroane din partea Parlamentului României, Consliului Județean Bihor, a primăriilor orașelor Ștei, Vașcău și a comunei Criștioru de Jos, a Partidului Național Liberal Bihor, a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Bihor, precum și din partea Școlii Gimnaziale Săliște de Vașcău.

Cântând (și) în ploaie

Scena, amenajată pe „luncă”, la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, a fost în atenția celor prezenți începând cu ora 14.30, unde multe nume sonore ale folclorului bihorean și național au susținut un spectacol de o înaltă ținută, iar prestația prezentatorului Ionel Goina a fost una de excepție, publicul prezent apreciind la cote maxime timbrul vocal al acestui adevărat „mânuitor de cuvinte” care nu mai are nevoie de nici o prezentare în județ, dar și în afara lui, omul care a țintuit, pur și simplu, spectatorii pe loc, chiar dacă la orele serii norii amenințători dădeau târcoale hotarului dintre Poiana și Săliște de Vașcău. Formidabilii spectatori au înfruntat cu mult stoicism rafalele de polaie care, până la urmă, s-au prăvălit asupra lor, dar care nu au putut stopa „setea” de folclor a celor prezenți, „încăpățânați” de-a binelea, și apreciind vocea celor de pe scenă, care concura cu stropii căzuți din belșug. „Omule, tânăr cât ești” a fost melodia cunoscutului și apreciatului sălăjean Vasile Coca, care a făcut ca inimile celor prezenți să tresalte, dar mai ales să îi pună pe gânduri în ceea ce privește aprecierea vieții în general, cât și din punct de vedere al trăirii fiecăruia, în special. De altfel, Vasile Coca - o adevărată somitate în folclorul național, care aduce multă bucurie prin intermediul „sticlei” în casele multor români, fiind patronul îndrăgitului post HoraTV - a avut o prestație extraordinară, „anulând” categoric ploaia, fapt ce a dat un adevărat imbold publicului spectator, care nu și-a părăsit locurile, aplaudând la cote maxime și evoluția celorlalți soliști. Duminică, pe „luncă”, au încântat publicul cu talentul lor: Lucian Drăgan, Ștefan Muntenaș, Ioana Urs, Irina Mihoc, Sandu Condoroș, Surorile Tomele, Daniela Rada, Remus Bondar, Andrei Corb, Elena Șerb, Lia Bereș, Șogorițele, Aurel Țurcaș Vlaicu, Ionel Ban, Ciprian Mocan, Luminița T. Baba, Voichița Mihoc, Aurica Vaida, Viorica Bradea, în timp ce prezentatorul Ionel Goina a dovedit aceeași superbă prezență scenică, eleganță, dar mai ales mult rafinament, etalat pe toată durata evenimentului. Cele două zile de distracții, ca de obicei, au trecut foarte repede, după cum afirmau cei prezenți, însă cu toții s-au despărțit cu gândul, declarat, de altfel, că la anul, tot pe „luncă”, se vor reîntâlni din nou la serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”.