Momente solemne, dar și distracție - Zilele comunei Criștioru de Jos
Serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”, organizată de Primăria și Consiliul Local Criștioru de Jos, în cadrul Zilelor comunei Criștioru de Jos, a avut darul de a oferi două zile de vis sub Apuseni, la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, unde mulți fii ai comunei și-au dat întâlnire și în acest an.
Sfârșitul lunii lui Cuptor nu s-a dezmințit sub Apuseni, deoarece primarul comunei Criștioru de Jos, Fănel Tulvan, a organizat, ca de obicei, Zilele comunei, derulate în 27-28 iulie, în care cei prezenți au trăit atât momente solemne, cât și de bună dispoziție.
Două zile deosebite
Ziua de sâmbătă, 27 iulie, a fost dedicată activităților sportive, dar nu numai, organizatorii adresându-se în special celor tineri, dar și altor categorii de vârstă, pentru a participa la câteva competiții în care a excelat fotbalul, jucat chiar și duminica, precum și câteva jocuri aplicative. Amurgul a fost unul în care cei prezenți au simțit căldura focului de tabără, dar și ritmul intens pe „ringul verde” la o discotecă în aer liber. Cei mici au fost beneficiarii unor tobogane gonflabile, pe care le-au luat cu asalt.
La troița lui Horea, momente solemne
Duminică, începând cu ora 13.00, a avut loc primirea invitaților, iar de la ora 13.30 evenimentele au debutat la troița lui Horea, unde un sobor de preoți a săvârșit o slujbă de pomenire a Eroului național Horea, cel care a fost principalul conducător al marii răscoale din anii 1784-1785. La invitația ing. Fănel Tulvan, primarul comunei, și a consilierilor locali, au dat curs invitației oameni din lumea mediului de afaceri și politică, printre care am remarcat prezența senatorului Adrian Hatoș, a viceprimarului orașulului Ștei, ec. Marius Cioară, a primarului orașului Vașcău, ing. ec. Florin Porge, însoțit de câțiva consilieri locali, a consilierului județean Cristian Mihuța. De asemenea, am remarcat prezența viitorului primar al comunei Lunca, Dorin Boca, un mare prieten și apropiat al locuitorilor de pe aceste meleaguri, și, implicit, a primarului Fănel Tulvan. La troița ridicată în memoria lui Horea s-au depus coroane din partea Consiliului Județean Bihor; a primăriilor orașelor Ștei, Vașcău și a comunei Criștioru de Jos; a Partidului Național Liberal Bihor; a USR Bihor; a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Bihor, prin colonel în rezervă Dan Poinar și maistru militar în retragere Tăsică Bursașiu; a Asociației „Avram Iancu” Beiuș, președinte Viorel Ianc, precum și din partea Școlii Gimnaziale Săliște de Vașcău.
Și soarele a „admirat” spectacolul
Dacă la una dintre edițiile trecute s-a cântat (și) în ploaie, de această dată luna lui cuptor a fost foarte darnică pe parcursul celor două zile, oferind un soare arzător care a vrut să „participe” efectiv la bucuria celor prezenți, dar și „admirând” superbul spectacol. Într-adevăr a fost un spectacol deosebit, ca și prezentatorul Ionel Goina, cunoscut pentru puterea lui de a capacita auditoriul, dar care în acest an a spulberat toate barierele de până acum, bariere, evident, ale performanței de a împleti armonios cuvintele ce s-au cuibărit adânc în inimile unui public foarte generos cu ropotele de aplauze dedicate celor de pe scenă. Scena, amenajată pe luncă, la hotarul dintre satele Săliște de Vașcău și Poiana, a fost punctul de atracție începând cu ora 14.30, unde multe nume sonore ale folclorului bihorean și național au susținut un spectacol de o înaltă ținută, iar portul tradițional al acestora a oferit un colorit aparte într-o zi strălucitoare. Duminică, pe luncă, au încântat publicul cu talentul lor deosebit Marioara și Garofița Mateuța, Viviana Sferle, Andrei Corb, Aurica Vaida și Ansamblul „Zestrea Satelor”, Viorica Fericel Chinde, Viorica Bradea, Gheorghina Croitoru, Florica Ruja, Romina Nemeș, Ștefan Muntenaș, Surorile Mariana și Simona Tomele, Voichița Mihoc, Elena Șerb și Lia Bereș, cunoscute ca „Șogorițele”, Ciprian Mocan, Ionel Ban, Sânziana Toader Ardelean și Cătălin Ardelean, Nicoleta Voica, în timp ce Ionel Goina s-a dovedit a fi argintul viu pe toată durata acestui eveniment aparte derulat sub Apuseni. Printre tarabele pline cu bunătăți, cele două zile de distracții au trecut foarte repede, iar regretul despărțirii a fost atenuat de gândul, declarat, de altfel, că la anul, tot pe luncă, se vor reîntâlni din nou la serbarea câmpenească „La Izvorul lui Horea”.
Felicitări organizatorilor și tuturor participanților! Două zile (și seri) minunate intr-un loc mirific sub poalele Vârfului Bihorul, la Izvoarele Crișului Negru. Onorul adus Eroului Martir Horea a dovedit încă o dată că moții crișeni nu își uită înaintașii.