Multiplul campion Bogdan Marișca, îndemn pentru elevii bihoreni: „Be cool - Gândește înainte!”
Inițiat de echipa Napoca Rally Academy, proiectul „Be cool - Gândește înainte!” a fost implementat începând din 2011, întâi în județul Cluj, apoi în Brașov, București, Craiova și Sibiu, peste 30 de mii de elevi ce intenționau să obțină permisul auto sau îl dețineau deja fiind informați asupra condusului preventiv.
Din această lună, Napoca Rally Academy derulează și în Bihor proiectul „Be cool – Gândește înainte!”, parteneri fiindu-i Inspectoratul Școlar Județean, Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana”, Inspectoratul de Poliţie Județean Bihor, SMURD Bihor și Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea.
Cât privește scopurile proiectului, acestea sunt enunțate de cms. șef Delia Merce-Sabău, șefa Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Oradea, chiar pe pagina Napoca Rally Academy: „informarea și educarea realistă a șoferilor începători pentru evitarea situațiilor de risc și oferirea de sprijin pentru evitarea conducerii sub influenta băuturilor alcoolice, dar și a substanțelor interzise, responsabilizarea elevilor prin activități de informare și conștientizare privind abuzul de substanțe pshioactive, stimularea spre schimburi de experiente (comportamentul în trafic, condusul defensiv, consumul de sustante), reflectarea asupra propriului comportament de consum și evitarea situațiilor de risc în trafic”.
Detalii despre grupul țintă și desfășurarea proiectului „Be cool – Gândește înainte!” ne-a oferit multiplul campion de raliu Bogdan Marișca, coordonatorul acestuia: „Este un proiect de tip workshop care propune elevilor din Județul Bihor din clasele a XI-a și a XII-a, grupa de vârstă interesată în obținerea permisului de conducere auto, din toate unităţile de învăţământ liceal, sesiuni de formare și de informare cu privire la efectele negative ale comportamentului teribilist în trafic, cauzat și de consumul de alcool și droguri la volan, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie și formării unui comportament responsabil pe drumurile publice.
Nu teribilism la volan, nu alcool, nu substanţe interzise, în trafic şi în viaţă, în general! Acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem elevilor în cadrul unui workshop de aproximativ două ore. Mă bucură faptul că adolescenţii cu care am interacţionat până acum au fost mult mai atenţi şi mai receptivi decât ne așteptam, lucru care ne motivează să încercăm să facem cât mai multe astfel de acţiuni în cadrul acestui proiect.
Instructorii Napoca Rally Academy, cu sprijinul De’Longhi România și al autorităților locale, vor desfășura acest proiect pe durata anului școlar 2023-2024 în Oradea, Salonta, Aleșd, Marghita, Beiuș și Ştei, unde estimăm că peste opt mii de elevi vor participa la această sesiune a programului”.
Vineri, 24 noiembrie, caravana „Be cool – Gândește înainte!” a ajuns la Beiuș, la evenimentul de aici participând câteva sute de elevi din clasele a XI-a și a XII-a de la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, precum și numeroși profesori ai acestora.
Programul workshop-ului de la Sala Mare a Primăriei a cuprins prezentări susținute de reprezentanții unora dintre instituțiile partenere. În deschidere, multiplul campion Bogdan Marișca i-a avertizat pe tinerii prezenți asupra faptului că, la categoria lor de vârstă, principala sursă a mortalității este accidentul rutier, propunându-le acestora să analizeze împreună mai multe filmări ilustrative în acest sens.
Pe tema prevenirii teribilismului la volan și a participării la trafic după consumarea de alcool sau droguri au vorbit și dr. Hadrian Borcea, medic șef sectie UPU-SMURD Bihor, insp. pr. Sorin Farcaș, de la Biroul Rutier din cadrul Poliției Beiuș, ag. șef Bogdan Chebeleu, din cadrul IPJ Bihor și Călin Pop, inspector specialist la CPECA Oradea.
Prezent la evenimentul de la Beiuș, prof. dr. Horea Abrudan, inspector școlar general, sublinia importanța unor astfel de proiecte ce au ca scop dezvoltarea personală a copiilor noștri: „Constatând realităţile care ne înconjoară, este de datoria tuturor factorilor implicaţi în dezvoltarea unui copil, familia, şcoala şi societatea, să se implice activ în astfel de activităţi menite să prevină evenimente neplăcute sau chiar tragice. Ne bucurăm să fim împreună atâtea instituţii publice, având un scop comun, acela de a educa”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.