Două dintre edificiile emblematice ale Beiușului - Casina Română și Muzeul Municipal - se află pe lista de priorități a Primăriei, în cazul ambelor fiind făcuți pași importanți în direcția restaurării cu fonduri europene sau de la bugetul de stat.

 

Casina Română, actualmente monument istoric, a fost inaugurată la 1 iunie 1871, edificiul fiind sediul asociațiunii omonime, precum și al bibliotecii acesteia. Tot aici au avut adunările de constituire ale Reuniunii muzicale „Lyra” și despărțământului beiușean al „Astrei”.

La 27 noiembrie 1918, în sala mare a Casinei Române au fost aleși delegații beiușeni la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

„Reuniunea femeilor române din Beiuș și jur” a cumpărat, în 1927, clădirea Casinei Române, păstrând caracterul cultural al activităților desfășurate în incinta acesteia.

După 1948, imobilul a găzduit, timp de aproape două decenii, Casa de Cultură a orașului Beiuș, după care, aici a funcționat secția de covoare a Cooperativei „Arta - Crișana”.

După Revoluția din Decembrie ’89, Casina Română a fost utilizată, pe rând, de Universitatea Populară și diverse firme private, iar la demisol a fost amenajat un spațiu pentru activități recreative destinat seniorilor.

Actualul sediu al Muzeului Municipal Beiuș este, de asemenea, monument istoric, de categoria B. Clădirea a fost construită în secolul al XIX-lea, în stil eclectic, cu dominantă barocă. Imobilul a aparținut memorandistului Vasile Ignat, avocat de renume și fruntaș al luptei pentru emanciparea națiunii române din Crișana, după care a trecut în posesia fiicei sale Viora și a ginerelui Ioan Ciordaș, unul dintre martirii luptei pentru realizarea României Mari. De altfel, avocatul dr. Ioan Ciordaș era ridicat chiar de aici, în tragica noapte de 3/4 aprilie 1919, de bandele sălbăticite formate din foști militari ai defunctei armate austro-ungare, care apoi îl asasinau mișelește la Lunca, în aceeași noapte, alături de camaradul său de luptă, mai tânărul avocat dr. Nicolae Bolcaș.

Din 1965, Casa Ciordaș a servit ca muzeu.

Ambele imobile sunt într-o evidentă stare de degradare, necesitând, totodată, dotarea cu utilități moderne, care să le facă potrivite scopurilor cărora le-au fost destinate.

Lucrurile sunt mai avansate în cazul Casinei Române, acolo unde este implementat un proiect de reabilitare termoenergetică. Intitulat chiar „Reabilitarea termoenergetică a clădirii Casina Română”, acesta este derulat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar contractul de finanțare a fost semnat încă din 17 noiembrie 2022. Cu o valoare de peste 1,36 de milioane de lei (cu TVA), proiectul se va desfășura pe parcursul a 36 de luni, urmând să fie finalizat în 2026. Proiectul tehnic este în proces de avizare, urmând ca în această toamnă să fie scoasă la licitație execuția lucrărilor.

Edilii beiușeni intenționează să redea clădirii o utilitate din domeniul cultural: „După finalizarea lucrărilor, Biblioteca Municipală «Constantin Pavel» va putea funcționa corespunzător în această clădire de patrimoniu al municipiului Beiuș, cu spații de lectură și depozitare conformă a fondului de carte, precum și un spațiu real de socializare”.

Primăria Beiuș a identificat soluții și pentru modernizarea Muzeului Municipal. În ședința Consiliului Local din 22 august, a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea documentației tehnico-economice și a indicatorilor tehnico-economici fază PT pentru obiectivul de investiții „Reabilitarea Muzeului Municipal din Beiuș”. Primăria Beiuș intenționează să depună proiectul în cadrul Programului Regional - Conservarea, protecția și valorificarea durabilă și competitivă a patrimoniului cultural și istoric, inclusiv asigurarea și/sau îmbunătățirea accesului către acestea, Prioritatea 7 - O regiune mai atractivă, Obiectivul Specific 5.1 - Promovarea dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic și al mediului, precum și a culturii, a patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în zonele urbane.

Conform anexei 1 la Hotărârea Consiliului Local Beiuș nr. 210/22.08.2023, „obiectivul general al proiectului vizează reabilitarea și modernizarea Muzeului Municipal Beiuș, transformându-l într-un reper cultural contemporan, care îmbină tradiția cu inovația și care răspunde cerințelor actuale ale societății. Această reabilitare nu se referă doar la restaurarea și conservarea structurii fizice a clădirii, ci și la adaptarea sa la standardele moderne de prezentare și interacțiune cu publicul.

[…]

Se propune digitalizarea imobilului Muzeului Municipal în vederea promovării dezvoltării integrate și incluzive în domeniul social, economic, precum și a culturii, patrimoniului natural, a turismului durabil și a securității în municipiul Beiuș”.

Din același document aflăm și valoarea investiției intitulate „Reabilitarea Muzeului Municipal din Beiuș”: aproape 17,5 milioane de lei (inclusiv TVA).