După alte patru descinderi în urbea de Crișul Negru, cu lucrări în expozițiile de grup din cadrul saloanelor de primăvară și toamnă, pictorul Horea Sălăgean propune publicului beiușean un prim eveniment expozițional personal. Vineri, 9 februarie, la Muzeul Municipal Beiuș, a avut loc vernisajul expoziției „Metamorfoze”, care cuprinde douăzeci de picturi aparținând plasticianului orădean Horea Sălăgean.

În ultima vreme, l-am întâlnit pe Horea Sălăgean implicat în diverse proiecte cu conotații artistice, de la expoziția personală „Post Pandemic”, al cărei vernisaj a avut loc în februarie anul trecut, la Galeriile Reperaj. Cetate (Oradea) și cea de grup intitulată „SALVA UCRAINA”, (București, Palatul Parlamentului, 4 aprilie 2023) până la expoziția cu lucrări ale deținuților din Penitenciarul Oradea, din 15 decembrie 2023, eveniment al cărui coordonator a fost.

Absolvent al Facultății de Arte din Oradea și master al celei din Timișoara, Horea Sălăgean este unul dintre tinerii artiști plastici români care se bucură de recunoaștere atât în țară, cât și în străinătate. După cum sublinia muzeograful Cristian-Remus Țoța, lucrări semnate de pictorul orădean au fost pe simezele unor expoziții de grup, la București, Cluj-Napoca, Oradea sau Debrețin (Ungaria), acestor participări adăugându-li-se câteva expoziții personale organizate la Oradea, Timișoara, Cluj-Napoca, Satu Mare, Cracovia (Polonia) și Debrețin. În plus, Horea Sălăgean este și deținătorul unor distincții în domeniul artelor vizuale: Premiul I Grafică (Oradea, 2005) și Premiul I Fresh Art, (Debrețin, 2011).

Cu ocazia vernisajului de vineri, de la Muzeul Municipal Beiuș, muzeograful Cristian-Remus Țoța a descris succint lucrările expuse de Horea Sălăgean: „Expoziția cuprinde douăzeci de lucrări. Acestea se remarcă prin culorile tari, prin umbrele și liniile puternice, dar, uneori, și prin umbrele difuze, sugerând, pentru fiecare dintre noi, o linie între lumea reală și cea imaginară, acolo unde fiecare artist este liber să se exprime și fiecare dintre noi suntem liberi să simțim și să ne gândi la ceea ce ne poate sugera oricare dintre picturile lui Horea Sălăgean.

Are și o serie de portrete, la unele dintre acestea văzându-se o amprentă mai realistă și finisaje în manieră clasică. În rest, el nu este un pictor canonic, încadrându-se clar în linia modernismului sau, poate, a postmodernismului”.

După ce a mulțumit publicului beiușean pentru interesul arătat lucrărilor sale, Horea Sălăgean a devoalat câteva dintre aspectele actului creator: „Îmi ocup foarte mult timp în atelier, câte douăsprezece ore pe zi, uneori, și pictez foarte mult, adică nu lucrez doar la o singură pictură, ci la mai multe deodată”. Pictorul a mai spus că folosește mai multe straturi succesive de culoare și chiar colaje. Cât privește marii plasticieni de care se simte inspirat, Horea Sălăgean i-a amintit pe Adrian Ghenie, Jackson Pollock și Francis Bacon.

La final, prof. Cristian-Remus Țoța preciza că expoziția „Metamorfoze” rămâne la Muzeul Municipal Beiuș timp de o lună.