Când îl întâlnești te întrebi involuntar: „Ce a fost mai întâi: culturist sau pianist?” Răspunsul ți-l oferă chiar el. „Nu trăi fără a răspunde chemării din sufletul tău!” - este îndemnul profesorului Nick (Nicodim) Negruţiu. Așadar, dacă chemarea sufletului tău este „Mens sana in corpore sano!”, adică „Minte sănătoasă în corp sănătos!” este momentul să înveți pianul, în timp ce te preocupi serios de tainele modelării sănătoase a corpului.

Nick (Nicodim) Negruţiu este recunoscut drept un mare maestru al pianului atât în Oradea, cât și în Statele Unite unde a primit Marele Premiu al Statului Texas la „Concursul internaţional de interpretare pe un instrument istoric”, dar și o bursă integrală de studiu la Baylor University, clasa profesoarei Krassimira Jordan, precum și aprecierea criticilor la Festivalul de renume international „Art Exibition Show”, în Dallas.

„Nu de puţine ori îmi este dat să aud, fie şi în trecere, un copil fredonând o melodie. Este un comportament instinctiv pentru cei înzestraţi cu talent muzical. Probabil tot atât de instinctiv precum e pentru un copil cu talent atletic să se implice în activităţi fizice. Aici intervine marea responsabilitate a părinţilor, în a-şi îndruma corespunzător odraslele”, ne-a declarat Nicodim (Nick) Negruțiu, profesor la Catedra de pian a Liceului de Arte din Oradea.

Venind în întâmpinarea acestei binecuvântări, profesorii de muzică și pianiștii Anghelina și Nick Negruțiu, oferă părinților câteva informaţii utile, în special celor care observă că în căminul lor muzica îşi face lesne simţită prezenţa, fie şi prin fredonarea stângace a unui cântecel pe care copilul l-a auzit întâmplător: „Preşcolarii care participă la activităţi muzicale de grup, precum diverse jocuri muzicale şi interpretarea diferitelor cântece specifice vârstei lor, vor fi mai sociabili, deschişi, vor comunica mai bine şi vor avea încredere în sine. Pentru şcolari, studierea unui instrument sau cântatul cu vocea presupune dezvoltarea sentimentelor de mulţumire şi încredere în sine, stimulând în acelaşi timp acţiuni complexe de coordonare a mişcărilor şi concentrare susţinută. Cântatul la pian, chitară sau vioară, contribuie la utilizarea unor zone din creier care nu sunt folosite în mod normal, în activităţile zilnice. Se ştie că o persoană educată e întâi o persoană disciplinată. Aici intervine, de asemenea, importanţa muzicii în viaţa copilului deoarece studiul unui instrument presupune o disciplină sporită, mai ales în cazuri de performanţă. Educaţia muzicală presupune, evident, o investiţie care este mult mai mică decât mersul regulat la Mc Donald’s. Satisfacţiile, însă, sunt de durată. Dar nimeni nu ajunge undeva fără ca altcineva să investească în el” - a subliniat Nick Negruțiu.

Pianistul orădean definește muzica drept „Limbajul Divinității”. Pentru Nick Negruțiu muzica nu se întâmplă doar pe scenă, doar în studio, în faţa unui cor sau nici măcar doar în faţa pianului: „Muzica e armonia dintre Om şi tot ceea ce-l înconjoară. E iubire. E dorinţa incontrolabilă de a face parte dintr-o poveste fenomenală. Poate exprima orice îşi propune, chiar şi fără cuvinte. Pasiunea pentru muzică nu începe cândva. A existat dintotdeauna! Pianul nu e doar o modalitate de exprimare, cum spun mulţi muzicieni despre instrumentul la care cântă. Eu mă pot exprima şi altfel. Pianul e un univers aparte în care învăţ, zi de zi, să fiu servitor şi rege în acelaşi timp, oferind ascultătorului linişte, pasiune, extaz”.

Fiindcă muzica integrată pianului reprezintă concentrare, disciplină, muncă, performanță și talent, Nick Negruțiu combină astăzi lecțiile de pian care sunt prin excelență un sport al minții, cu lecțiile de fitness și nutriție. Astfel, renumitul profesor de pian al Liceului de Arte din Oradea este și un renumit profesor de fitness.

„Nu cred să fi fost vreun moment în viața mea când să nu fi avut predilecție pentru activități fizice, se destăinuie Nick Negruțiu. De mic am fost selectat în atletismul de performanță. Am cochetat și cu tenisul de câmp o perioadă. Muzica a învins și am fost mai perseverent la clapele pianului decât în sport. Muzica mi-a deschis ușile spre o viață plină de emoții frumoase oferite de cei 8 ani fenomenali trăiți în SUA, în calitate de bursier. Sportul a devenit cu adevărat important pentru mine în urmă cu cinci ani, când tatăl meu a decedat subit în urma unui infarct masiv. Era sănătos, nu avea obiceiuri culinare dezastruoase și nici nu suferea de vreo boală de inimă. Când s-a stins fulgerător tata, eu aveam 40 de ani, el avea 66 și am înțeles atunci un adevăr absolut: sedentarismul combinat cu mâncatul ca lumea nu duc niciodată spre o viață lungă și o bătrânețe sănătoasă! Atunci m-am apucat cu adevărat de sport și mi-am croit un stil de viață axat pe sport”.

Așa a ajuns Nick Negruțiu să participe la două dintre cele mai acerbe competiții de fitness care au  loc anual pe teritoriul României: Olympia Amateurs Eastern Europe și Wings of Strength, ambele cu prestanță internațională. Profesorul de pian a ajuns în Marea Finală la ambele competiții, iar la Wings of Strength a prins un Top 5 și un Top 10, urcând pe scenă alături  de sportivi de talie internațională.

Unul dintre programele create de Nick (Nicodim) Negruțiu se numește „Fit teens!”. Gândit ca o campanie de conștientizare în rândul adolescenților, profersorul de pian și campionul de fitness promite prin „Fit Teens!” seriozitate și eficiență: „În sala de fitness vei avea cel mai cinstit rezultat pe care îl vei avea vreodată în viața ta. Vei arăta așa cum te hrănești, așa cum te antrenezi și așa cum te știi reface prin odihnă adevărată. Iar aceste aspecte sunt cel puțin la fel de importante precum succesul în carieră, în business sau succesul pe băncile școlii, ale facultății, iar apoi în viață”.

Profesorul de pian consacrat în lumea dură a fitness-ului mai oferă orădenilor programe de antrenamente, de nutriție și de modelare a stilului de viață, individual sau în grupuri de trei persoane, un plan de nutriție corespunzător tipului somatic și un set de exerciții fizice ce pot fi executate acasă, dar și pregătire competițională, atât pentru băieți, cât și pentru fete, cu toate aspectele ce țin de prezentarea pe scenă, în colaborare cu unii dintre cei mai buni coregrafi din țară.

Profesorul Nick (Nicodim) Negruțiu spune că intenționează ca, pe viitor, să creeze la Oradea un centru de reabilitare pentru oamenii obezi care nu știu cum pot scăpa singuri de această problemă persistentă din viața lor: „Prin hrană corespunzătoare, prin antrenament fizic susținut și prin meticulozitate, dar în măsura posibilităților, pornind de la puțin înspre mai mult și mai bine, prin sprijin emoțional, prin consiliere psihologică alternată cu inedite concerte de muzică simfonică și recitaluri la pian, mă voi asigura că, odată externați, acești oameni sunt cu adevărat fericiți și echipați pentru a păstra rezultatele obținute, pentru a gusta o viață pe deplin împlinită în frumusețea unui corp sănătos guvernat de o minte sănătoasă”.

Andrei Ovidiu PETRACHE