Printre multele priorități pe care și le-a propus Iulian Balaj la instalarea sa ca primar al orașului Ștei în anul 2012 a fost redeschiderea Spitalului Orășenesc Ștei, dar mai ales dotarea acestuia cu aparatură modernă și, implicit, angajarea unor cadre medicale competente.  

 

Pe lângă faptul că Spitalul Orășenesc Ștei a fost redeschis, la nici un an după preluarea mandatului de primar a lui Iulian Balaj, această instituție medicală a devenit una la standarde europene, datorită multor proiecte care au fost finalizate în beneficiul actului medical, unul de o deosebită calitate.

Scurt istoric

Spitalul Orășenesc Ștei a fost înființat în urmă cu 48 de ani, mai precis la 1 aprilie 1975, trecând de-a lungul timpului prin multe restructurări. A fost transformat, în anul 2003, în Centrul de Sănătate Ștei, iar în „anul 2008 și-a recăpătat statutul de Spital Orășenesc în urma îndeplinirii condițiilor de transformare și ca urmare a vizitei de evaluare efectuată de către ministrul din acea vreme, Eugen Nicolaescu, însoțit fiind de către domnul senator Cornel Popa, funcționând cu acest statut până la 1 aprilie 2011”, a afirmat, în alocuțiunea sa, directorul Spitalului Orășenesc Ștei, ing. ec. Radu Aron, omul care a dat și dă dovadă că este omul potrivit la locul potrivit. Dar, alt Guvern al României a publicat, în Monitorul Oficial, Partea I, nr.226 din 31 martie 2011, Lista unităților sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate (CAS), iar printre cele 67 de unități spitalicești din țară închise, în Bihor s-au regăsit și spitalele din Ștei și Bratca. Localnic fiind, dar mai ales cunoscând situația actului medical din urbea de sub Apuseni, în luna iunie a anului 2012 când a fost ales primar al orașului Ștei, ing. Iulian Balaj și-a exprimat una din priorități prin găsirea de soluții pentru a redeschide această instituție medicală, care a fost „deconectată” de la aparate în data de 1 aprilie 2011, ca urmare a HG 345/2011. După nenumărate drumuri făcute la București de autoritățile locale, prin persoana ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, nedreptatea a fost corectată pe data de 1 februarie 2013, de ministrul din acea perioadă, Eugen Nicolăescu. Din acel moment, practic, a început o adevărată revoluție în cadrul acestei instituții medicale, iar primarul Iulian Balaj, cu un sprijin consistent din partea fostului, de acum, senator Cornel Popa, a căutat, și a găsit, nenumărate soluții pentru dezvoltarea permanentă a spitalului.

Servicii medicale de specialitate

Azi, după 10 ani de activitate neîntreruptă, datorită sprijinului susținut al primarului Iulian Balaj, al Primăriei și Consiliului Local Ștei, a profesionalismului și implicării personalului angajat, Spitalul Orășenesc Ștei - a cărei conducere este compusă din ing. ec. Radu Aron și dr. ortoped-traumatolog Sorin Luigi Vesa, director, respectiv director medical - furnizează servicii medicale în specialitățile: Îngrijiri paleative; Medicină internă; Reumatologie; Neurologie; Recuperare medicală; Pediatrie; Ortopedie; Chirurgie; Obstretică-Ginecologie; Urologie; ORL; Oftalmologie; Cardiologie; Nefrologie, Dermatologie; Diabetologie. Pe lângă acestea, spitalul dispune de Laborator de analize medicale și un Laborator performant de Radiologie și Imagistică medicală. Echipa multidisciplinară este formată din 16 medici în specialități diferite, personal medical paraclinic biolog, kinetoterapeuți, asistente medicale, infirmiere, precum și personal TESA. În aceste condiții, spitalul asigură servicii medicale diverse și de calitate, centrate pe nevoile pacienților, unitatea deținând Certificat de Acreditare categoria II din partea ANMCS.

Sfințirea Ambulatoriului

Pentru a performa actul medical, autoritățile locale - reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul și viceprmarul orașului Ștei - au fost într-o legătură permanentă cu conducerea Spitalului Orășenesc sprijinind activitatea acesteia prin tot felul de proiecte, unul mai eficient decât altul. Prin proiectul „Reabilitare și modernizare Ambulatoriu Spital Orășenesc Ștei” (POR 8.1), în valoare de 3.492.327 lei, calitatea actului medical la Spitalul Orășenesc Ștei a devenit și mai performantă.

Astfel, în prima zi a acestei săptămâni, 1 mai, PS dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, împreună cu arhimandritul Mihail Tărău, starețul Mănăstirii Izbuc, părintele Marian Popa, protopop al Beiușului, Seghiștei și Șteiului, cu preoții parohi Gheorghe Tal și Adrian Suciu, în prezența unui mare număr de preoți din Depresiunea Beiușului, și nu numai, a oficiat slujba de sfințire a Ambulatoriului Spitalului Orășenesc Ștei. La acest adevărat eveniment în urbea de la poalele Munților Apuseni au participat prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, senatoarea Arina Moș, fostul ministru al Sănătății, Sorina Pintea, fostul senator Cornel Popa, care, în alocuțiunile lor, au apreciat calitatea actului medical, dar și valoarea noii investiții. De asemenea, am remarcat prezența fostului deputat Rodin Traicu, președintele Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, a consilierului județean Dorin Traian Boca, precum și a directorilor din instituțiile de pe teritoriul orașului, reprezentanți a poliției locale, a pompierilor, precum și a multor oameni de afaceri. Noul corp al ambulatoriului cuprinde cinci cabinete - urologie, ortopedie-traumatologie, cardiologie, reumatologie, psihiatrie -, dar și zona administrativă aferentă circuitelor sanitare. Pentru joncțiunea cu clădirea spitalului a fost instalat un lift, care face posibilă egalitatea de șanse.

 

„Învierea Domnului, Paștele vieții noastre”

După slujba de sfințire, PS dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei, a ținut, la Casa de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei, conferința „Învierea Domnului, Paștele vieții noastre”, în care cei prezenți au trăit clipe de adevărată înălțare spirituală. Organizatorul acestui eveniment, ing. Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, a avut cuvinte de apreciere la adresa Preasfinției Sale, mulțumindu-i în numele locuitorilor urbei pentru amabilitatea de care a dat dovadă de a ține o conferință care, practic, a capacitat la maxim auditoriul.