O elevă de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei – a cărui conducere este compusă din profesorii Cristian Andru și Cristian-Petru Gavriș, director, respectiv director adjunct – a participat în calitate de finalistă la concursul național de dramaturgie inițiat de Teatrul Excelsior din București.

 

Eleva Adelina-Maria Male, de la Colegiul Național „Avram Iancu” Ştei, clasa a X-a D, profil filologie, profesor-diriginte Alina Niculae, pasionată de poezie şi mai nou de dramaturgie, a participat la cea de-a noua ediție a Concursului „New Drama”, inițiat de Teatrul Excelsior din Bucureşti, un proiect dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani, cu piesa numită „War of Power: The Death Virus” („Virusul ucigaș”). În ediția din 2023 au fost înscrise 49 de texte semnate de adolescenți din 29 de oraşe, comune și sate din întreaga țară. Piesa Adelinei s-a numărat printre cele cinci piese finaliste, Adelina fiind cea mai tânără dintre elevi, având doar 15 ani. Următoarea etapă a concursului a presupus un workshop de scriere dramatică susținut de Alexandra Badea, renumit dramaturg și regizor din Franţa, cea care anul trecut a obținut „Premiul pentru Teatru” pentru întreaga sa operă dramatică, premiu acordat de Academia Franceză.

Workshopul s-a desfășurat la sfârșitul anului 2023, timp de o săptămână, în Capitală. Acesta a avut loc în cadrul primei ediții a Festivalului Internațional de Teatru Tânăr Excelsior „XFest”, la care au participat numeroși actori și regizori de talie internațională. Workshopul a avut un program de lucru prestabilit, dar și timp de scriere sau vizionare a diferitor piese de teatru, printre care și piesa scrisă de însăși Alexandra Badea, „Celle qui regarde le monde” („Cea care privește lumea”), jucată la Teatrul de Comedie.

„Mă bucur nespus de mult că am avut ocazia de a cunoaște actori de renume, oameni și copii minunați, de a acumula informații valoroase legate de lumea dramaturgică: redactarea pieselor, punerea lor în scenă sau istoria celor mai prestigioase teatre din București, pe care le-am vizitat datorită «New Drama». Toate acestea au contribuit enorm la formarea abilităților mele sociale și la extinderea bagajului meu de cunoștințe. O experiență de neuitat!”, a afirmat, pentru CRIȘANA, Adelina-Maria Male.

Șteianca Adelina-Maria Male, originară din Săliște de Vașcău, comuna Criştioru de Jos, s-a distins pe parcursul anilor școlari prin obținerea a diverse premii naționale și internaționale la concursuri de poezie, cum ar fi: Premiul Victor Frunză la Concursul Național de Poezie „Radu Cârneci"; premiul al II-lea la Concursul Internațional de Creație Literară „4 Arts"; premiul al III-lea la Concursul Internațional de Creaţie „Lumină şi Culoare"; premiul al II-lea și premiul „Miss Lizzi" la Concursul Internațional de Creaţie „Miss Lizzi", şi menţiune la Concursul de Poezie „Emandiana”. Talentul său a fost descoperit de către profesoara Carmen Ifrim Săsărman, care are, de asemenea, un istoric bogat al premiilor și publicațiilor sale scriitoricești și căreia Adelina îi calcă deja pe urme.

„Eram pe drum spre Pecica împreună cu doamna Ifrim, obținusem o mențiune în cadrul concursului «Emandiana». Ea mi-a povestit despre concursul New Drama, care mi-a captivat atenția imediat. Am decis să mă înscriu, nu aveam nimic de pierdut. În cele din urmă, când am aflat că piesa mea se afla printre cele mai bune, eu și doamna profesoară am fost nespus de încântate de experiența pe care urma s-o avem împreună. Cu siguranță vor exista mai multe!”, a mai adăugat Adelina.

Vorbind despre această oportunitate extraordinară a elevei Adelina-Maria Male,  profesoara Carmen Ifrim Săsărman ne-a mărturisit cu sinceritate că: ,,Mă regăsesc oarecum în dorința Adelinei de a surprinde frumosul în poezie, teatru, muzică. E o tânără ambițioasă, creativă, emoțională și cu siguranță că va avea succes în viitoarele proiecte scriitoricești. Cât despre experiența noastră de la București, pot spune doar că a fost copleșitoare. A fost o reală plăcere să urmăresc, din culise, lecțiile de dramaturgie și de viață primite de eleva mea de la actorii și regizorii Teatrului Excelsior din București. Faptul că piesa de teatru scrisă de Adelina se află deja publicată pe site-ul teatrului este o mândrie pentru colegiul nostru și pentru întreaga comunitate. Dorim să mulțumim tuturor celor care ne-au susținut în acest proiect extraordinar, în special domnului Vlad Cristache, managerul Teatrului Excelsior din București, actorilor implicați, domnilor directori de la Colegiul Național Avram Iancu Ștei.

Un gând aparte transimt, prin intermediul cotidianului CRIȘANA,  domnului primar al orașului Ștei, Iulian Balaj, cel care a avut o implicare substanțială în deplasarea noastră la București, fapt pentru care îi mulțumim”. În ziua premierii, profesoara Carmen Ifrim Săsărman a recitat poezia scrisă de ea – „Actorilor” – celor  prezenți la festivitate, în semn de mulțumire și de apreciere pentru eforturile organizatorilor.