Orădeanul Emilian Sabău s-a întors pe meleagurile natale după 65 de ani și ne-a împărtășit povestea lui de viață care l-a dus până în punctul în care faimoasa revistă americană Sports Illustrated a decis că merită să apară pe coperțile sale.

Reîntors la Oradea, orașul în care a copilărit, Emilian Sabău ne-a făcut o vizită pentru a ne împărtăși cele mai importante momente ale vieții sale care l-au adus în puctul în care, Sports Illustrated, faimoasa revistă americană de sport fondată în anul 1954, a decis că performanțele sale sunt suficient de importante astfel încât poza să îi apară chiar pe copertă.

Legitimat la Flamura Roșie la vârsta de 9 ani

Emilian Sabău, ajuns la vârsta de 81 de ani, a început să joace tenis de masă într-un cadru organizat de la vârsta de 9 ani, acesta fiind legitimat la clubul sportiv Flamura Roșie Oradea acolo unde l-a avut ca antrenor pe Tiberiu Guttman. În acele vremuri existau două cluburi de tenis de masă în Oradea, Flamura Roșie și Voința, iar rivalitatea dintre ele era uriașă.

Cel mai bun amator din țară la doar 14 ani

Primul moment important din cariera sa de jucător de tenis de masă s-a petrecut în anii 1956-1957. În acea perioadă, din doi în doi ani, era organizat Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților. În anul 1957, acesta a avut loc la Moscova iar pentru participarea la acea competiție în fiecare țară din estul Europei (doar aceste țări concurau la FMTS) se organiza o selecție internă. În România, această competiție preliminară era denumită Spartachiada de Iarnă a Tineretului la care câștigătorii fiecărei discipline sportive obțineau calificarea la FMTS. Competiția se adresa exclusiv sportivilor neprofesioniști, indiferent de vârstă. „A fost prima mea victorie importantă reușind să câștig locul întâi pe țară atât la simplu cât și la dublu. Aveam doar 14 ani, iar în finală am jucat cu un sportiv din București care avea 29 de ani. A fost prima victorie națională a unui sportiv din Oradea la tenis de masă. Din păcate însă, din cauza vârstei, pentru că nu aveam nici buletin și nici pașaport, nu am putut pleca la Moscova. Cu toate acestea, acel succes mi-a deschis drumul spre performanță fiind imediat convocat la întrunirile anuale ale celor mai buni jucători din țară. Am avut ocazia să joc cu Radu Negulescu, Adalbert Rethi (campioni europeni la echipe), Geta Pitica, Maria Alexandru și chiar cu Angelica Rozneanu, campioană mondială. La vârsta de 16 ani am devenit campion național la dublu mixt și vicecampion național la dubu masculin în cadrul Campionatului Național de juniori care s-a desfășura la București. Au urmat mai multe concursuri în străinătate la care am participat și de la care m-a întors mereu cu rezultate bune. Din păcate însă, în ultimul an de liceu, din cauza insistențelor părinților mei, am fost obligat să renunț la această pasiune pentru a mă ocupa mai intens de pregătirea pentru admiterea la facultate într-o perioadă în care concurența era uriașă. În acele vremuri, dacă nu intrai la facultate erai luat în armată și pierdeai doi sau trei ani din acest motiv. Timp de 5 ani am fost student la Galați acolo unde nu am practicat deloc acest sport”, ne-a povestit Emilian Sabău în legătură cu primele sale experiențe avute în tenisul de masă.

Și-a redescoperit pasiunea după 50 de ani, la Chicago

După ce și-a terminat studiile universitare, Emilian Sabău a lucrat în IT până la pensionare fiind inginer de sistem. În urmă cu 20 de ani, acesta s-a mutat cu familia în SUA și, acolo, după 50 de ani în care nu a mai jucat tenis de masă nici măcar un minut, și-a redescoperit marea pasiune. „Întâmplarea a făcut ca Biserica Ortodoxă românească Sfânta Maria din Chicago să organizeze un concurs de tenis de masă la care au participat numeroși jucători români și străini. Având un joc pur defesniv, așa cum se juca cu 60 de ani în urmă, mi-am derutat adversarii reușind astfel să câștig competiția. De la acel moment a început să mă atragă vechea mea dragoste pentru această disciplină sportivă. Am fost nevoit să mă adaptez la noile reguli, la înălțimea fileului, la mingile care erau mai mari, la suprafețele paletelor care imprimau efecte nebănuite, să fiu un jucător ofensiv. Pot spune că acela a fost momentul în care am trecut de la ping pong la tenis de masă. În acea perioadă se organizau multe concursuri atât în Chicago cât și în statele învecinate și de la fiecare dintre ele mă întorceam acasă cu câte o medalie”, ne-a spus Emilian Sabău.

Pe coperta Sports Illustrated în 2019

Orădeanul a particpat la numeroase competiții de veterani din Statele Unite ale Americii, printre care și la campionatele naționale ale SUA din 2017, 2018, 2021, 2022 și 2023 precum și la mondialele veteranilor din Las Vegas 2019, unde a obținut mereu rezultate importante iar performanțele sale au atras atenția coordonatorilor faimoasei reviste americane Sports Illustrated care au decis ca într-unul din numerele sale din anul 2019 să îi pună poza chiar pe copertă. Deși se află la o vârstă la care mulți oameni au probleme cu mișcarea, Emilian Sabău continuă să joace tenis de masă. Fără a fi legitimat însă la vreun club sportiv și, deci, fără a avea antrenor el obține rezultate deosebite în continuare și nu are de gând să renunțe la această pasiune. „Voi continua să joc tenis de masă atât cât sănătatea mi-o va permite”, a spus la final orădeanul Emilian Sabău care a revenit în orașul natal după 65 de ani.