Anual, la data de 4 februarie, se celebrează Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, cu scopul de a informa mai bine opinia publică în legătură cu această boală, dar și pentru a încuraja prevenirea, diagnosticarea și tratamentul acesteia.

Conform Institutului Național de Sănătate Publică, a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, este cancerul, reprezentând 19% din totalul deceselor. Prevenția primară, screningul și depistarea precoce încă de la primele semne sunt cele mai eficiente metode de combatere a bolii.

Cu scopul de a crește nivelul de educație sanitară, a gradului de conștientizare în ceea ce privește această maladie și pentru acordarea unei atenții sporite oamenilor bolnavi de cancer, Parohia Ortodoxă Subpiatră a organizat o activitate liturgică, filantropică și educativă.

Duminică, 4 februarie, în biserica parohială din satul Subpiatra copiii și tinerii din grupele de cateheză au susținut un recital de pricesne în scop caritabil pentru a-și ajuta semenii diagnosticați cu cancer, apoi s-a săvârșit Taina Sfântului Maslu.

Preotul paroh Lucian Crișan a susținut prelegerea „Cancerul nu ne poate despărți de Dumnezeu”, iar Aniela Platona, medic primar oncologie medicală, șef secție Oncologie Oradea, a conferențiat despre prevenirea, diagnosticarea și tratamentul cancerului.

Această activitate s-a derulat în „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.