Proiectul de hotărâre privint acordul de parteneriat între Consiliul Județean Alba, Consiliul Județean Bihor și Consiliul Județean Cluj pentru dezvoltarea zonei Munților Apuseni a fost aprobat miercuri atât de CJ Bihor, cât şi de CJ Cluj, în timp ce CJ Alba l-a aprobat în data de 25 iunie.

 

Prima întâlnire de lucru a celor trei președinți de consilii judeţene va avea loc în această lună, când se va semna și acordul de parteneriat. Obiectivele acestui acord sunt amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/ Apuseni”, dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României” și protejarea turiștilor în zona de interes. Un alt scop este protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice. Comunele vizate sunt: Gârda de Sus, Arieșeni, Scărișoara, Pietroasa, Budureasa, Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel.

În domeniul infrastructurii, CJ Bihor își asumă amenajarea și modernizarea traseului rutier Padiş - Ic Ponor, la limita cu județul Cluj, și a drumului de legătură (continuare a DJ 763) între Județul Alba - Județul Cluj - Județul Bihor, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe teritoriul administrativ al Județului Bihor. CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa - Vf. Clujului - intersecţia DJ 750, iar CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între județul Alba - județul Cluj - județul Bihor, din cătun Ic Ponor către Comuna Gârda de Sus (intersecția cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a județului Cluj. CJ Cluj a asfaltat deja peste 20 de kilometri pâna la limita cu județul Bihor printr-un proiect pe fonduri europene, urmând să modernizeze alți peste 15  kilometri.

Autoritățile județene vor colabora pentru a valorifica patrimoniul etnografic și folcloric și a arhitecturii tradiționale. Totodată, se va stimula crearea de produse autentice, se vor promova gastronomia locală și produsele meșteșugărești și se va elabora un ghid de arhitectură/ construire pentru încadrarea în specificul zonei. În plus, vor organiza acțiuni de conștientizare și de informare privind conservarea biodiversităţii şi a patrimoniului natural  în rândul comunităţilor locale, vizitatorilor și administrațiilor publice locale.

Acordul se încheie pe o perioadă de 10 ani și intră în vigoare de la data semnării lui de către reprezentanții celor trei județe. Parteneriatul poate fi prelungit la solicitarea motivată a oricărui partener.