Ansamblul Folcloric „Moșuț”din Vadu Crisului a participat cu succes joi, 1 decembrie, de Ziua Naţională a României la Festivalul de datini și obiceiuri „Vatra Strămoșească” de la Șuncuiuş.

Datoria noastră este de a promova respectul şi interesul faţă de tradiţiile culturale în rândul tinerilor, urmărind cunoaşterea zonei geografice şi a tradiţiilor culturale specifice zonei noastre. Dacă reuşim să-i învăţăm pe copiii nostri versuri din cântecele vechi, paşi din dansul strămoşilor noştri, făcându-i să înţeleagă că prezentul este valoros numai împreună cu trecutul fiindcă astfel îmbinate prezintă o garanţie pentru viitor, înseamnă că am sădit în sufletele lor unul dintre cele mai frumoase sentimente.

Spațiul Văii Crișului este păstrător al datinilor și obiceiurilor strămoșești, contribuind la conservarea și perpetuarea tradițiilor neamului. Joi, 1 decembrie, de la ora 12.00, evenimentul  de la Şuncuiuş, organizat de către primăria locală şi Centrul de Cultură al judeţului Bihor, a început cu defilarea formaţiilor participante, apoi programul a continuat în căminul cultural. Au fost prezenţi: soliştii Anastasia Ianc, Otilia Haragoş-Seghedi, Patricia Demian, Oana Ştefania Berdle, Vlad Valentin Ştef, Simona Mariana Marian-Cap, Ansamblul de dans popular „Ciuleandra” a Universităţii Pedagogice de stat „Ion Creangă” din Chişinău, Republica Moldova, Ansamblul Folcloric „Datina-Dubaşii” din Hotar, Taraful „La Obârşii la Izvor”, Ansamblul „Dor şuncuian” din Şuncuiuş, elevi din cadrul Liceului Tehnologic Şuncuiuş, precum şi Ansamblul Folcloric „Moşuţ” din Vadu Crişului.

Păstrători ai unor valori culturale folclorice, membrii Ansamblului Folcloric „Moșuț” din Vadu Crișului au reușit să transmită, din generație în generație, ceea ce are mai de preț un popor: limba, portul și datinile strămoșești. Ansamblul Folcloric „Moșuț” a luat ființă chiar în vatra Comunei Vadu Crișului în anul 2010, la inițiativa primarului Dorel Cosma şi a viceprimarului Hasas Ioan, precum și a unor părinţi şi dascăli dornici de a perpetua valoarea strămoșească.

Ansamblul a devenit celebru prin portul popular, arta, muzica și dansul, dar și prin participarea la nenumărate festivaluri și concursuri. Actualmente, în cadrul ansamblului activează aproximativ 40 de copii, care îndrăgesc muzica, dansul popular și obiceiurile străbune. Ansamblul este condus de coregraful Dragoș Bodea, fiu al satului și fost dansator al Ansamblului, dornic să le transmită celor mici arta dansului.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, Ansamblul a reprezentat cu mândrie comuna Vadu Crișului la Festivalul de tradiții și obiceiuri „Vatra Strămoșească”, ediția a II-a, unde, prin frumusețea și autenticitatea costumelor, dar și prin calitatea prestațiilor, a reușit să se facă remarcat și apreciat. Alături de cei de la ansamblu, a participat solista vocală Paula Miere, care a interpretat un cântec patriotic, alaturi de muzicanţii Neluţu Puşcaş şi Vlad Chira.