Războiul din Ucraina continuă să unească oamenii în dorința de a ajuta. Un exemplu în acest sens îl reprezintă donația făcută de o asociație de voluntari din Italia, Crucii Roșii din Bihor. O ambulanță capabilă să îi ajute la intervenții, dar și să transporte ucrainenii și românii care au nevoie de îngrijire medicală. 

Oradea este un oraș dorit de către ucraineni, chiar dacă distanța este puțin mai mare. Conform directorului Crucea Roșie Bihor, Marius Păcală, după București, Iași și Brașov, Oradea este în topul doleanțelor celor care fug din calea războiului, datorită implicării ONG-urilor și a autorităților. Cei care ajung aici au însă nevoie de ajutoare de toate felurile, de la cele medicale la cele utilitare, îmbrăcăminte, locuință etc. Iar asociațiile umanitare și ONG-urile sunt liantul cel mai bun între aceste nevoi și cetățenii care vor să dea o mână de ajutor. Crucea Roșie Bihor a identificat, spre exemplu, nevoia unei autoutilitare pentru ucraineni cu dizabilități campați în apropiere de Tinca.

„Din cauza conflictului armat din Ucraina, italienii au dorit să sprijine populația ucraineană aflată în România. La începutul lunii martie, au început să se mobilizeze în Italia și luna aceasta este a patra oară când cei de la AMPAS, o asociație de voluntari din Italia, vin la noi. Ne-au adus până acum alimente, medicamente de primă nevoie, îmbrăcăminte. Aceste ajutoare le-am trimis, în funcție de dorințele lor, în convoaie umanitare către Ucraina și către ucrainenii campați în România. Una dintre nevoile pe care noi le-am identificat în perioada conflictului ucrainean a fost aceea a asistenței medicale. Nu pentru cei din municipiul Oradea, pentru că cei de aici și din marile orașe ale județului ajung ușor la servicii medicale, ci pentru cei din mediul rural. În zona Tinca avem campați ucraineni cu dizabilități care sunt foarte greu deplasabili. Am identificat așadar nevoia unei autoutilitare. Cei din Italia ne-au ajutat în acest sens. Am prinit joi o ambulanță care va fi folosită de voluntarii noștri. Va fi o perioadă, sperăm scurtă, în care să reușim să facem actele, înmatricularea și acreditarea la Agenția Națională a Medicamentului, apoi va fi folosită de medici, asistenți medicali, paramedici, pentru diferite acțiuni, transporturi asistate sau neasistate a celor în nevoie. Ucraineni, în primul rând, dar și români”, a declarat Marius Păcală, directorul filialei Bihor a Crucii Roșii care a mai adăugat că, împreună cu colegii din AMPAS, lucrează și la alte proiecte sociale, nu doar pentru ucraineni, ci și pentru românii aflați în nevoi.

Ambulanța a ajuns în Oradea joi, 27 octombrie, seara, și este echipată, aproape ca o ambulanță de tip B1, B2 în serviciul public de urgență românesc. Este dotată cu aspirator, tuburi de oxigen, tărgi și cărucior. Urmează să fie dotată cu un defibrilator și un monitor.

 

Puțin, dar făcut din inimă

Cum au ajuns cei de la AMPAS să sprijine Crucea Roșie din Bihor? În 1997, într-un concediu făcut lângă Tinca, Gianluigi Conterio a descoperit Bihorul, și-a făcut prieteni și a transformat Oradea în una din destinațiile preferate de vacanță, mărturisind că vine de 3-4 ori pe an în orașul de pe Crișul Repede. Când a început războiul, a decis să se implice.

„De la un prieten am auzit că în Oradea sunt anumite probleme cu migranții din Ucraina, că este nevoie de ajutor. Am decis să ne implicăm și să ajutăm filiala de Cruce Roșie din Bihor să ajute mai departe oamenii care fug din calea războiului din Ucraina. Puțin, dar făcut din inimă. Noi avem un serviciu de Ambulanță de Urgență, iar asociația noastră are 10 ambulanțe și 10 mașini de transport pentru persoane cu invalidități. În Italia, după 100 de mii de km, ambulanțele care sunt folosite la intervenții (n.r. nu cele care sunt utilizate pentru transoport) nu mai pot fi folosite. Am aflat că aici pot fi folosite, așa că am vorbit cu prietenul Marius Păcală și am rezolvat această donație. În funcție de posibilități, vom vedea dacă vom dona și o altă ambulanță”, a declarat Gianluigi Conterio, șeful voluntarilor (echivalenții paramedicilor români)

AMPAS este situată în Vimercate, în nordul Italiei, la 25 de kilometri de Milano. Are aproape 250 de voluntari, 14 angajați și 11 practicanți din serviciul civil.