După reguli verificate în decenii, chiar secole, devenite, deci, tradiție, școlile Beiușului și-au redeschis porțile. De la cei care au început clasa pregătitoare până la elevii anilor terminali de liceu sau profesională, cu toții s-au îndreptat, luni, 9 septembrie, spre cele patru unități de învățământ beiușene: Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu”, Colegiul Național „Samuil Vulcan”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”.

 

Festivitățile s-au desfășurat în prezența părinților și a celorlalte rude ale elevilor, iar comunitatea locală, Inspectoratul Școlar Județean și celelalte instituții cu responsabilități în buna desfășurare a actului educațional au fost reprezentate sau au trimis mesaje de salut cu ocazia deschiderii anului școlar 2024-2025. După intonarea Imnului Național, au urmat ceremoniile religioase și mesajele bisericilor ortodoxă și greco-catolică, transmise elevilor și cadrelor didactice de protopopii Marian-Vasile Popa, respectiv Zorel Zima, primul, la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, iar celălalt, în fața vulcaniștilor beiușeni.

Desigur, primarul Gabriel Popa a salutat deschiderea noului an școlar:

„Dragi profesori, părinți și elevi,

Începutul unui nou an școlar aduce cu el emoția și entuziasmul fiecărui pas înainte pe drumul cunoașterii. Vă doresc ca acest an să fie plin de reușite, de momente frumoase și de lecții care să vă inspire să deveniți cea mai bună versiune a voastră. Mulțumesc cadrelor didactice pentru munca lor neobosită și părinților pentru sprijinul de neclintit.

Iar vouă, dragi elevi, vă doresc un an școlar productiv și plin de satisfacții!”

Directoarele școlilor beiușene au subliniat importanța parteneriatului dintre elevi, cadrele didactice, părinți și comunitatea locală:

„Echipa școlii, pasionată și devotată este pregătită pentru a vă oferi și în acest an un învățământ de calitate făcându-vă să trăiți experiențe frumoase favorabile dezvoltării voastre, ținând cont de potențialul fiecăruia. Ca oricare alt an școlar, și acesta este ghidat de valori fundamentale: respect, responsabilitate, angajament”. (Mihaela Ilieș – Colegiul Național „Samuil Vulcan”)

„Afirm cu încredere că reușita reformei în educație presupune implicarea reală a comunității locale, cea care deja contribuie în bună măsură la susținerea materială a procesului educațional. Astfel, în acest an școlar, prin proiectul depus și câștigat de Primăria municipiului Beiuș «Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale ale unităților de învățământ din municipiul Beiuș, județul Bihor» se va îmbunătăți semnificativ baza materială a unității noastre școlare. Menționez succesul de care beneficiază liceul nostru prin câștigarea proiectului CTIC Steam Hub finanțat prin PNRR, în valoare de peste 702 mii de lei, în scopul dotării a două laboratoare inteligente”. (Claudia-Florina Cighir – Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”)

„Începem astăzi un nou capitol în povestea educațională a liceului nostru pedagogic, care înglobează cu mândrie învățământul preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Fiecare etapă este esențială în dezvoltarea copiilor noștri, iar noi suntem aici pentru a-i ghida, sprijini și motiva pe acest drum al cunoașterii”. (Adina Cioloș – Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”)

Participând la ceremonia festivă de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, plt. maj. Ionel Buz, din cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș, a dat citire mesajului Ministerului Afacerilor Interne, care reiterează „importanța siguranței elevilor și a cadrelor didactice, o prioritate absolută pentru toate efectivele și instituțiile care au atribuții în acest sens” și îi îndeamnă pe copii și tineri la responsabilitate:

„Dragi elevi, stați departe de pericole, nu sprijiniți și nu încurajați agresarea unora dintre colegi și nu cădeți în plasa tuturor tentațiilor, oricât de ofertante ar părea acestea. Noi, oamenii legii, suntem prietenii voștri. Apelați la noi de câte ori aveți nevoie! Veți găsi sprijin”.

Un ecou deosebit l-a avut mesajul inspectorului școlar general al ISJ Bihor, pe care l-a transmis elevilor de la „Ciordaș” ec. Nicoleta Fărcuț, directoare executivă a Direcției economice din cadrul Primăriei municipiului Beiuș. Concis și sensibil în egală măsură, prof. dr. Horea Abrudan a evidențiat rolul actual al cadrelor didactice, i-a invitat pe părinți la continuitate în parteneriatul cu Școala și i-a încurajat pe elevi să fie creativi:

„Școala trebuie, în primul rând, să ofere, prin dascălii ei, caractere, modele de urmat, capabile să sădească în sufletele tinerei generații virtuți și valori fundamentale: respectul pentru muncă, integritate, responsabilitate, deschidere către cultură, credință în Dumnezeu.

[…]

Dragi elevi, vă aflați în efervescenta perioadă a dezvoltării personalității voastre. Implicați-vă în proiecte, fiți curioși, rămâneți deschiși către comunicare și inovație! Vă suntem alături și vă sprijinim să vă descoperiți calitățile, dar și să vă folosiți optim resursele. Urmați-vă idealurile, valorificați-vă informațiile acumulate, descoperiți profesionalismul!”