Plasticieni „Între teluric și celest”, la Căbești
Este în plină desfășurare Tabăra Națională de Sculptură „Între teluric și celest”, organizată de Asociația Orizont Verde, cu susținere și finanțare din partea Ministerului Culturii, a Primăriei și Consiliului Local ale comunei Căbești.
Organizatorii Taberei Naționale de Sculptură Căbești „Între teluric și celest”, care are loc în perioada 29 iulie-7 august, pe valea Roșiei, își propun realizarea unei expoziții permanente cu creații de tip land-art, sculpt-obiect și sculptură ale unor plasticieni români cu anvergură regională și chiar națională. Cei zece plasticieni care au onorat invitația la cea dintâi ediție a taberei de creație artistică de la Căbești sunt: Șerban Alexiu (din Ploiești), Dafina Bușu (Oradea), Dan Daniel (Roșia), Cătălin Iagăr și Sorina Iagăr, ambii din Beiuș, Mircea Niță și Alexandra Niță-Pălcău, din Cluj-Napoca, Eugen Petri (Ploiești), Marcel Slezinger (Oradea) și Angela Szabo (Roșia).
Despre obiectivele Taberei Naționale de Sculptură „Între teluric și celest” ne-a vorbit Dezideriu Szabo, organizatorul evenimentului: „Este prima ediție a Taberei Naționale de Sculptură Căbești, pe care o organizează Asociația Orizont Verde, la cererea Primăriei Căbești. Practic, ideea inițială a doamnei primar Corina Ene a fost să dea un plus de valoare comunei Căbești, să o aducă pe harta culturii bihorene și așa s-a născut proiectul. Principalul scop al taberei de creație artistică este acela de a promova comuna Căbești, de a o face cunoscută atât în județ, cât și în țară. De asemenea, se dorește crearea, aici, a unui spațiu expozițional cu sculpturi.
Noi sperăm să continuăm cu mai multe ediții și acest loc să devină o grădină cu statui, deoarece lucrările realizate vor intra în proprietatea comunei Căbești și vor rămâne pe loc, practic, va fi un spațiu expozițional permanent”.
Le-am cerut câtorva dintre plasticienii participanți la prima ediție a Taberei Naționale de Sculptură „Între teluric și celest” opinia despre inițiativa Primăriei comunei Căbești și a Asociației Orizont Verde, iar răspunsurile au fost unanime, toți cei chestionați exprimându-și bucuria că un astfel de eveniment cultural a fost organizat în Bihor și că au fost invitați la ediția inaugurală. În plus, artiștii plastici intervievați ne-au prezentat și proiectele la care lucrau și care reprezintă contribuția lor la patrimoniul viitoarei expoziții permanente de sculptură de la Căbești.
„Mi se pare importantă orice inițiativă de a crea, de a arăta lumii că se face artă, că există cultură, indiferent cât de mic sau de cunoscut e un loc!
Eu o să fac o comună într-o comună. Pornește de la ideea de cuib, de căsuță, de sus o să pornească un cap și, cumva, am vrut un spațiu gol, care se poate interpreta și ca un spațiu emoțional, o stare de gol în stomac, acolo existând o lume mică, în care pot să intre personaje foarte micuțe, să se creeze un loc unde să pătrunzi, în care să te poți ascunde și, din toate stările astea de gol, să existe un refugiu. Va fi plin de personaje, de mușchi, de plante, fiind destinat în special copiilor”. (Dafina Bușu)
„Dacă tot e aici, pe plaiul meu, aici locuiesc, m-am gândit la o galaxie-suveică, adică, pornind de la războiul de țesut, care țese pânza, o galaxie-suveică țesând Cosmosul”. (Daniel Dan)
„Pentru mine a fost o plăcere să vin aici, atrăgându-mă, în primul rând, oamenii, pe care îi cunoșteam și, bineînțeles, peisajul, care este, cu adevărat, mirific.
Nu am avut un proiect inițial, ci am adaptat niște idei mai vechi la această bucată de marmură. Este o compoziție între două volume, să spunem așa, care semnifică o anumită legătură între două entități, și o numesc «Reîntoarcerea fiului risipitor» sau «Tatăl și fiul».” (Eugen Petri)
„Va fi o zână, Zâna Căbeștiului. Ne-am uitat la tot felul de mituri și povești ale locului, așa că ne-am gândit să aducem și noi, așa cum o vizualizăm în imaginația noastră, pe Zâna Căbeștiului, un personaj ce se naște dintr-o ciupercă și va colabora cu o lumină”. (Alexandra Niță-Pălcău)
După cum anunțau organizatorii, Tabăra Națională de Sculptură „Între teluric și celest” face parte dintr-un proiect mai amplu, vernisajul expoziției de sculptură fiind dublat, sâmbătă, 6, și duminică, 7 august, de festivalul de pe Valea Dâlbii. Intitulat sugestiv „SculptFEST”, evenimentul va cuprinde o zonă de food court, tarabe comerciale, animații pentru copii, expoziții artistice și un concert pe scena căruia vor urca nume grele ale showbiz-ului, precum Iarba Fiarelor, Subcarpați, Ursit, Dafina & Maatul Pealler sau Chris Heart.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.