Poliţiştii şi partenerii lor au organizat o serie de activităţi, jocuri sau concursuri - Prevenirea consumului de droguri
Activități preventive, jocuri și concursuri atractive au fost desfășurate de polițiștii de la prevenire, alături de parteneri, pentru prevenirea consumului de droguri, în județul Bihor.
În perioada mai - iulie a.c., sub coordonarea Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Grupul de Lucru Insterinstituțional pentru prevenirea consumului de droguri în județul Bihor, din care fac parte reprezentanți ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, alături de reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, ai Penitenciarului Oradea, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor și ai Direcției de Sănătate Publică Bihor, a desfășurat o serie de activități menite să prevină consumul de droguri în rândul tinerilor. Printre activitățile organizate de polițiștii de la prevenire, alături de partenerii de program, s-au numărat întâlniri educative cu elevii și studenții din județul Bihor, atât în cadrul unităților de învățământ, cât și în afara acestora, în mijlocul comunității. În cadrul acestor întâlniri, trei persoane private de libertate, din cadrul Penitenciarului Oradea, au împărtășit din experiențele lor personale legate de consumul de droguri, oferind astfel o perspectivă autentică și emoționantă asupra consecințelor acestui fenomen. De asemenea, au fost organizate sesiuni de informare și prevenire pentru tinerii instituționalizați de la centrele DGASPC, activități preventive în taberele de vară pentru copii din județul Bihor, precum și acțiuni desfășurate în cadrul unor evenimente cu public numeros, cum ar fi festivalul Waves sau la manifestările dedicate Zilei Internaționale a Copilului, de 1 Iunie, în zonele aglomerate de agrement și stațiunile turistice.
Un aspect inedit al acestor activități a fost utilizarea ochelarilor speciali care simulează efectele consumului de droguri, un instrument educativ deosebit de eficient, deoarece permit participanților să experimenteze, în mod controlat și sigur, distorsiunile perceptuale și cognitive cauzate de consumul de substanțe psihoactive. Prevenirea consumului şi dependenţei de droguri folosind ochelarii care imită starea de intoxicare se orientează spre realităţile vieţii tinerilor şi se adresează acestora atât pe plan emoţional, cât şi raţional.
Prin intermediul utilizării acestui tip de ochelari pot fi abordate numeroase deteriorări posibile ale stării fizice, cum ar fi limitări fizice produse de intoxicarea cu droguri, reducerea vigilenţei şi a posibilităţii de reacţie, înrăutăţirea coordonării mişcărilor corpului, concomitent cu întârzierea reacţiei, interacţiunea medicamentelor combinate cu alcool sau droguri şi reacţiile care decurg de aici. De asemenea, dezorientarea în spațiu, modificarea culorilor, vizibilitatea limitată, vederea dublă, aprecierea greşită a distanţelor (aproape-departe), confuzia, nesiguranța puternică și senzația de pierdere a controlului sunt doar câteva dintre experiențele pe care le pot încerca persoanele care încearcă ochelarii care simulează efectele consumului de droguri. Totodată, în cadrul acitiăților preventive derulate de polițiști, au fost organizate jocuri și concursuri preventive, menite să atragă atenția asupra riscurilor asociate consumului de droguri și să promoveze un stil de viață sănătos. Polițiștii de la prevenire, alături de partenerii de program, au oferit recomandări preventive valoroase, menite să sprijine tinerii în luarea unor decizii informate și responsabile.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.