Sărbătorile au apropiat Cerul de Pământ - Taina mântuirii noastre
Biserica Sanctuarului Maicii Domnului din Oradea a strălucit, îmbrăcată în albul steluțelor, globulețelor, a betelei din brazii împodobiți și în albul buchetelor de flori.
Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru, a Mântuitorul nostru Isus Cristos, aduce, an de an, în sufletele creștinilor un dar neprețuit: taina mântuirii noastre. După întunericul acelei lumi, iată Pruncul Isus dăruiește Lumina Credinței, care definește drumul spre dezvoltarea și introducerea în lume a creștinătății. Sărbătorile Sfântului Crăciun apropie Cerul de Pământ, și ne face părtași ai acestei necuprinse revărsări de Iubire a lui Dumnezeu peste noi, pentru a ne deschide inimile și a ne învața calea iubirii față de Isus și față de aproapele nostru.
Sfânta Evanghelire, rostită de la Sfântul Altar, ne transmite aceasta, direct din cer, de însuși Domnul Nostru Isus Cristos. Mesajul Evangheliei ne spune că Emanuel înseamnă „Dumnezeu este cu noi”, iar Nașterea Pruncului Isus aduce bucurie si speranță în sufletele tuturor, prin iubirea pe care o dăruiește, dar și prin prezența Sa lângă fiecare creștin. În fiecare an, la Crăciun, reactualizăm în chip mirific coborărea Sa pe pământ și întruparea Sa, asemenea, nouă, oamenilor.
Cu sărbătorirea Crăciunului o lăudăm pe Preasfânta Maria, pentru Fiul dăruit nouă ca izvor de credință, nădejde și speranță în toate vremurile, pentru ca acestea să fie trăite cu bucurie.
Sanctuarul Eparhial al Maicii Domnului a fost împodobit de sărbătoare, pregătit să imortalizeze venirea și primirea Pruncului Isus pe pământ, prin amenajarea simbolică a unei Iesle, aceasta să dovedească semnificația și misterul condițiilor de sărăcie a staulului cu animale din peștera în care Maica Sfântă a adus pe lume pe Mesia.
Ieslea reprezentativă a Nașterii Mântuitorului Isus este o creație aparte, specială, care oglindește creativitatea și concepția simbolurilor divine, amenajate și interpretate în registrul religios de rectorul Sanctuatului, precucernicul paroh Iulian Robu OFMConv.
Masa rotundă pe care sunt așezate, pe un strat bogat de paie, personajele principale semnificative al Ieslei, adică statuia Sfântei Maria, a Sfântului Iosif și, în mijloc, a Pruncului Isus, Nou Născut, reprezintă Altarul vieții, al familiei, al comuniunii credincioșilor. Paiele abundente reprezintă, în explicația părintelui rector, viitoarea recoltă de grâu din care se prepară și se coace pâinea primita prin Sfânta Euharistie. Inspirația amenajării Ieslei de Crăciun prezintă Păstorul Bun lângă focul viu care arde, pentru a reaminti faptul că Păstorul Bun își dă viața pentru oile sale. Construcția mesei rotunde adăposteșete animalele aflate în Ieslea Crăciunului Sfânt, fiind o reprezentare a creștinilor adevărați care se vor bucura de Împărăția Cerului. Steaua luminoasă strălucitoare de pe cerul din noaptea Nașterii lui Isus călăuzește pașii magilor aducători ai darului la peștera sfântului locaș al venirii pe lume a Pruncului Sfânt. O semnificațe specială a evenimentului este susținută prin pictura din opera artistului Giotto, care întruchipează pe Preacurata Fecioară Maria dând naștere lui Isus și care este culcat pe paiele din iesela sfântă. Interpretările și explicațiile transmise de către Iulian Robu OFMConv, rectorul Sanctuarului Maicii Domnului, despre amenajării ieslei tradiționale de Sfântul Crăciun, dovedesc autenticitatea și rigurozitatea adevărurilor biblice.
În zi de mare sărbătoare, Biserica Sanctuarului Maicii Domnului a strălucit, îmbrăcată în albul steluțelor, globulețelor, a betelei din brazii împodobiți, în albul buchetelor de flori, în albul podoabelor artizanale, dar și în eșarfa albă care coboară de sus spre Altarul Sfânt, aducând raza de lumină semificativă, pentru că Pruncul Nou Născut aduce Lumina credinței și a iubirii în inimile tuturor credincioșilor. Anul acesta, se sărbătorește și aniversarea celor 800 de ani de la data când, la Greccio, Sfântul Francisc a reconstruit, pentru prima dată, printr-o reprezentare vie a Ieslei, cu fânul, boul, măgărușul și personajele scenei adevărate a Nașterii lui Isus, în direct, pentru a putea contempla, adora și înțelege mesajul de iubire a Fiului lui Dumnezeu pentru toți credincioșii. Începând cu anul 1223, după evenimentul de la Greccio, a devenit o tradiție amenajarea ieslei în toate bisericile creștine.
Trebuie să încercăm să trăim în realitatea noastră zilnică prin ceea ce reprezintă de fapt ieslea, adică iubirea lui Cristos, umilința și sărăcia Sa. Ieslea este o școală a vieții, ceea ce Sfântul Francisc a făcut la Greccio, pentru a învăța secretul adevăratei bucuri: de a iubi pe Isus și de a simți, în fiecare inimă, iubirea Lui, prin împlinirea promisiunilor lui Dumnezeu pentru oameni.
Prin Nașterea lui Isus, se deschide poarta inimii fiecăruia dintre noi, ca să lăsăm spiritul Sfintelor Sărbători să ne intreî suflet, iar gândul curat să fie păstrat cu căldură și dragoste în conștiința tuturor credincioșilor.
Sărbători fericite, în continuare, și un An Nou binecuvântat!
Miorița SĂTEANU
Comentarii
Nu există nici un comentariu.