La 13 septembrie, de Ziua Pompierilor din România, am aniversat 174 de ani de la bătălia din Dealul Spirii, unde compania de pompieri condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu s-a acoperit de glorie în apărarea idealurilor Revoluției pașoptiste.

După cum ne-am obișnuit în ultimii ani, marți, 13 septembrie, la Secția de Pompieri Beiuș, a avut loc Ziua Porților Deschise, ocazie cu care peste o sută de beiușeni, majoritatea copii, au putut vedea, din interior, cum se desfășoară activitatea celor care, cu abnegație, cu altruism și chiar cu eroism, uneori, luptă cu focul și stihiile naturii pentru a salva vieți și bunuri. Spre satisfacția celor prezenți, mai ales a copiilor, componenții secției de la Beiuș au prezentat tehnica de intervenție din dotarea subunității și câteva exerciții demonstrative, detalii despre activitățile dedicate Zilei Pompierilor din România oferindu-ne plutonierul adjutant Ovidiu Dudaș, șeful gărzii de intervenție: „În fiecare an, la data de 13 septembrie, se sărbătorește Ziua Pompierilor din România. Azi se împlinesc 174 de ani de la lupta din Dealul Spirii, dusă de compania de pompieri a Bucureștiului, condusă de căpitanul Pavel Zăgănescu, împotriva armatei otomane.

Profesionalismul și dăruirea pompierilor au fost confirmate de fiecare dată la evenimentele la care au fost solicitați să intervină.

Aniversarea de astăzi ne oferă ocazia să rememorăm tradiția istorică și, deopotrivă, aprecierea de care pompierii se bucură din partea cetățenilor, pentru profesionalismul și dăruirea dovedite în executarea misiunilor încredințate.

Azi, am organizat în municipiul Beiuș puncte de informare preventivă, iar în cadrul subunității a fost organizată Ziua Porților Deschise, constând în prezentarea tehnicii și exerciții demonstrative˝.

Cât privește Secția de Pompieri Beiuș, aceasta are o istorie de peste opt decenii. 1940 este anul în care sunt menționate primele date despre existența pompierilor militari la Beiuș, atunci când, în urma Dictatului de la Viena, Compania Oradea se muta la Beiuș, unde era stabilit sediul administrativ al ținutului bihorean rămas în afara zonei evacuate. La sfârșitul anului 1940, se înființează Secția de Pompieri Beiuș, încadrată Grupului de Pompieri Timiș. La 1 aprilie 1943, Secția Beiuș  funcționa cu un subofițer comandant și 18 militari în termen.

De-a lungul anilor, subunitatea de pompieri din Beiuş trece prin diverse transformări. La 6 iulie 1945, Secția Beiuș este desființată, efectivele ei fiind însumate Companiei Oradea care devenea unitate de categoria I. Subunitatea de pompieri Beiuș este reînființată la 19 iulie 1951, cu 18 militari în termen, sub comanda sergentului Ioniță Sava, avansat sublocotenent la 6 noiembrie 1953, secția având în dotare o autopompă-cisternă PRAGA. La 15 august 1959, secția beiușeană a fost transformată în companie, cunoscând o creștere simțitoare a efectivelor și a dotărilor tehnice. Aceasta își încetează activitatea de la Beiuș începând cu 1 august 1970, când, în urma Ordinului ministrului Administrației și Internelor, este mutată la Curtea de Argeș, în locul acesteia fiind înființată o formație civilă de pompieri, cu un efectiv de 31 de membri și două autospeciale de intervenție.

După Revoluția din Decembrie, se reia, la Beiuș, activitatea pompierilor militari. În anul 1993, au fost detașate, de la Compania Ștei, un echipaj și o autospecială, peste un an, în 1994, fiind reînființată Compania de Pompieri Beiuș. La 5 Octombrie 1996, era dată în folosință clădirea cu garaje de la Secția Beiuș, fiind inaugurat, astfel, noul sediu al subunității. De atunci şi până în prezent, personalul acestei secții de pompieri a acționat cu profesionalism, devotament și spirit de sacrificiu pentru îndeplinirea cu maximă responsabilitate a misiunilor încredințate, reușind să asigure, la un înalt nivel, protecția vieții și bunurilor cetățenilor din raionul de intervenție.