Mai multe manifestări spiritual-culturale deosebite au avut loc joi, 15 august, în Vintere, cu ocazia primei ediții a sărbătorii localității. Întreaga comunitate locală s-a bucurat, la final, de un concert focloric susținut de nume importante ale muzicii populare românești și de o agapă frățească.

Evenimentul, organizat de Parohia greco-catolică Vintere, Consiliul Județean Bihor, comuna Holod, Asociația „Episcop Vasile Aftenie” și Asociația pentru Dezvoltarea Localităților Vintere și Brătești, a avut loc la împlinirea a 670 de ani de la atestarea documentară a localității Vintere și a cuprins sfințirea de către pr. Mihai Vătămănelu, vicar general al Eparhiei greco-catolice de Oradea, împreună cu 14 preoți, a stejarului vechi de 450 de ani din fața bisericii greco-catolice, unul dintre cei mai valoroși arbori din județ, și a celor 14 stațiuni ale Căii Crucii, recent construită pe dealul din Vintere. La final, întreaga comunitate locală s-a bucurat de un concert focloric susținut de nume importante ale muzicii populare românești și de o agapă frățească. La inițiativă au luat parte numeroşi invitaţi, dintre ei Răzvan Puia, director în Cancelaria Prefecturii Bihor, care a transmis un cuvânt din partea prefectui Ioan Mihaiu, prof. univ. dr. Mihai Drecin din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale și Științele Comunicării ale Universității Oradea, care a ținut un scurt istoric al localității Vintere, reprezentanți ai societății civile, foarte mulți preoți din Eparhia de Oradea, invitați și credincioși ai locului.

„În numele PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, vă mulțumesc pentru implicare și pentru ceea ce ați realizat în comunitate”, a transmis pr. vicar Mihai Vătămănelu.

La rândul său, Răzvan Puia, în numele prefectului Bihor, a mărturisit bucuria de a întâlni în localitatea Vintere „un efort comun de dezvoltare, care demonstrează o armonizare a direcției pe care biserica locală, primăria și alte entități cu voce în comunitate urmăresc să o dea acestei localități”.

„Anul trecut, pe 17 septembrie 2018, când am sfințit monumentul dedicat eroilor Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, am gândit și am expus această idee a construirii unei Căi a Crucii, din dorința ca acest deal să devină un loc al reculegerii, liniștii și rugăciunii. Am demarat proiectul în urmă cu câteva luni, dar, înainte de toate, l-am rugat pe Bunul Dumnezeu să ne ajute în realizarea lui, căci la acea vreme nu aveam resursele necesare. Am început și o novenă la Sfânta Rita, cu intenția de a cere ajutor pentru finalizarea lucrării și, într-adevăr, am primit ajutorul cerut. Fără să avem niciun ban, am primit sprijin de la binefăcători”, a afirmat pr. dr. Florin Jula, parohul greco-catolic din Vintere, menționând că construcția a început în prima zi de joi a novenei, iar joi, 15 august, a fost ultima zi de joi a devoțiunii.

(...) „Aceasta este prima ediție a Zilei Localității Vintere, dar dorim să o permanentizăm, să o organizăm în fiecare an. Organizarea de anul acesta a adus nume de prestigiu, două cântărețe deosebite – Veta Biriș și Anca Banda – cărora le mulțumim pentru prezența la acest eveniment. Mulțumim tuturor celor implicați, tuturor binefăcătorilor, tuturor oficialităților și tuturor celor care și-au dat osteneala la buna-desfășurare a evenimentului”, a conchis preotul paroh.