Spitalul Municipal Beiuș - Eforturi susținute pentru gestionarea pandemiei, rezultate pe măsură!
În repetate rânduri, noua echipă managerială de la Spitalul Municipal „Episcop Nicolae Popovici” a avertizat că situația epidemiologică se va înrăutăți și, în virtutea unei transparențe instituționale cu care ne-a obișnuit, a anunțat măsurile luate pentru a limita consecințele negative generate de pandemia de coronavirus.
Prin urmare, cu ocazia unui interviu acordat ieri, juristul Claudiu Lupău, managerul Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popovici” Beiuș și medicul Angela Ciuciu, directoarea medicală a aceleiași instituții, ne-au prezentat situația gestionării pandemiei de Covid-19 de la începutul valului patru și până la mijlocul lunii octombrie.
După cum sublinia managerul Claudiu Lupău, primele cazuri atribuite valului patru au fost înregistrate la Spitalul Municipal Beiuș pe 5 septembrie: „Într-o primă etapa s-a înregistrat o medie de două, trei prezentări pe zi, în Compartimentul de Primiri Urgențe, care apoi a crescut la cinci-șase prezentări. O creștere numerică bruscă a început din 3 octombrie și a culminat cu cele 24 de cazuri care s-au prezentat la CPU în data de 10 octombrie. A fost, cu siguranță, cea mai dificilă etapă atât pentru colegii de la Ambulanță, cât și pentru cei de la Primiri Urgențe sau din secțiile Covid. Aparent, numărul prezentărilor e în scădere în ultimele zile, însă e prematur să concluzionăm un trend descendent.
Îmbucurător este însă numărul semnificativ de externări. Externările au început la două săptămâni de la primele prezentări, evident după trecerea perioadei optime de spitalizare. Vreau să vă spun că decizia de externare se ia doar în baza evoluției pozitive a fiecărui caz, confirmată atât prin dispariția simptomelor, cât și prin examinarea de control CT.
Evident, după atingerea gradului de ocupare al secțiilor Covid din cadrul spitalului nostru, adică a tuturor celor 30 de paturi, am recurs la redirecționarea cazurilor spre spitalele dedicate tratării patologiei Covid. Am redirecționat cazurile medii spre Spitalul de Recuperare din Băile Felix, iar pe cele severe spre Spitalul Clinic Județean de Urgență, de unde urmau să ajungă la Spitalul Municipal Oradea.
În toată această perioadă, Spitalul Municipal Beiuș a funcționat ca un centru de evaluare Covid, fiecare pacient plecând spre alte unități medicale însoțit de câte o evaluare biologică (analize de laborator) și una imagistică (tomografie computerizată).
Ca o imagine de ansamblu a acestei perioade, am avut un total de 219 prezentări la Compartimentul de Primiri Urgențe, bolnavi cu Covid, din care internați în spital 110, pacienți externați din spital 73 – un număr semnificativ, pacienți redirecționați direct din CPU către alte spitale 44 și total transferați la alte spitale din secțiile spitalului din Beiuș 16 pacienți. Din păcate, am avut și trei decese, toate fiind persoane în vârstă, cu comorbidități”.
Pe de altă parte, dr. Angela Ciuciu, directoarea medicală a spitalul beiușean, a vorbit despre procedurile ce trebuie urmate în cazul apariției simptomelor specifice infectării cu Covid-19:
Pacienții care prezintă simptome la domiciliu trebuie să se adreseze medicului de familie pentru consult și pentru recomandările necesare în funcție de starea sănătății lor. Conform metodologiei, trebuie să prezinte măcar un simptom, precum: febră, scurtarea respirației, apariția bruscă a anosmiei, ageuziei sau disgeuziei, iar la copiii până la 16 ani pot apărea fenomene gastrointestinale, precum vărsături sau diaree. Doresc să mai precizez că nu se administrează antibiotic pentru o viroză, așa cum este Covid-19, decât dacă apare o suprainfecție bacteriană.
Pacientul care este monitorizat la domiciliu, este trimis la spital în momentul când prezintă dispnee, febră care durează mai mult de cinci, șase zile, după o stare de afebrilitate, tuse care apare sau persistă mai mult de cinci, șase zile, iar saturația parțială a oxigenului este mai mică sau egală cu 94 la sută la persoanele care nu prezintă probleme respiratorii cronice.
Îi rugăm pe pacienții și aparținătorii care se prezintă la spitalul nostru să respecte măsurile generale de protecție, precum purtarea măștii corespunzător, păstrarea distanței între persoane, să aibă răbdare pentru efectuarea triajului și să respecte regulile din spital afișate la intrarea în Compartimentul de Primiri Urgențe”.
Interlocutoarea noastră a subliniat încă o dată că avem la îndemână cel mai simplu mijloc de limitare a riscului infectării cu SARS-Cov-2, și anume vaccinarea:
„Prin numărul mare de infecții la persoanele nevaccinate, valul patru arată cât de importantă este vaccinarea! Prin urmare, îi sfătuim pe toți cei care nu s-au vaccinat încă să facă asta cât mai repede!”
La finalul dialogului nostru, managerul Claudiu Lupău a subliniat rolul resursei umane din sistemul de sănătate și eforturile pe care personalul medical le face pentru a salva cât mai multe vieți, mulțumindu-le colegilor săi pentru dedicarea și empatia de care dau zilnic dovadă:
„A fost și este o etapă foarte dificilă pentru întreg personalul spitalului, în special pentru colegii din compartimentele Infecțioase, CPU și Imagistică medicală. Le mulțumesc din suflet tuturor pentru implicarea totală și disponibilitatea la efort suplimentar! Subliniez că am făcut și noi angajări, în regim de urgență, pentru a face față provocărilor pe care această perioadă ni le va aduce.
Noilor veniți le urez mult succes și avem încredere că împreună vom gestiona eficient momentele dificile prin care trecem în prezent și care, cu siguranță, vor urma!”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.