În ultimii ani, edilii șteieni au reușit să atragă sume consistente din fonduri europene sau guvernamentale pentru derularea unor investiții care au schimbat în bine imaginea orașului de la poalele Apusenilor. La început de an, primarul Iulian Balaj a făcut un scurt bilanț al lucrărilor finalizate în 2022 și a enumerat proiectele aflate în diverse stadii de derulare pe raza orașului Ștei, acestea constituind, practic, obiectivele administrației locale pentru 2023.

Interlocutorul nostru a precizat, încă de la început, că „2022 a fost un an fructuos, cu foarte multe proiecte finalizate, asta fiind urmarea atragerii de bani din fondurile europene sau de la bugetul național, prin programele naționale de dezvoltare locală”.

Cât privește investițiile finalizate anul trecut, Iulian Balaj a enumerat următoarele: reabilitarea și modernizarea grădiniței și creșei (valoare totală: circa 1,28 milioane de lei), care a constat în eficientizarea energetică și dotări interioare; amenajarea de locuri de joacă la grădiniță (în valoare de 22.500 de lei); modernizarea drumului spre stația de tratare a apei și spre zona de agrement Lacul Ștei; lucrările de reabilitare de la Colegiul Național „Avram Iancu” (eficientizare energetică, reamenajarea interiorului, schimbarea instalației de energie electrică), care vor fi completate printr-un alt proiect ce prevede continuarea eficientizării energetice (izolarea clădirii și pompe de căldură); reabilitarea străzilor Sportului, Cuza Vodă și Lioarei; refacerea captării pentru alimentare cu apă de pe Crișul Pietros; realizarea unui foraj de cercetare pentru apă, amplasat în incinta stației de tratare a apei; achiziționarea Casei Memoriale „Miron Pompiliu”, care a și fost expertizată în vederea restaurării; cumpărarea unui buldo-excavator; proiectul intitulat „Creșterea numărului de utilizatori de servicii și aplicații digitale în vederea facilitării derulării cursurilor online”, prin care fiecare elev a primit câte o tabletă și au fost dotate sălile de clasă cu aparatură digitală; punerea în producție a forajului de apă geotermală, pentru care Primăria Ștei a obținut licența de exploatare; proiectul pentru sistemul de distribuție a gazelor pe raza orașului.

Obiectivele pentru 2023

În cea de-a doua parte a interviului acordat, primarul Balaj a vorbit despre obiectivele administrației locale pentru acest an, trecând întâi în revistă lucrări începute și care vor fi terminate în 2023. Edilul a început cu proiectele finanțate prin Programul Operațional Regional (POR), cum ar fi: amenajarea zonei de agrement a Lacului Ștei; reabilitarea clădirii Școlii Gimnaziale, de pe Strada Tineretului, unde se face și un teren de joacă în apropiere; construcția noii grădinițe; Ambulatoriul Spitalului Orășenesc; reabilitarea și modernizarea clădirii de locuințe sociale și amenajarea Centrului multifuncțional recreativ Ștrand.

După cum declara edilul, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) sunt în curs de execuție mai multe investiții, precum realizarea podului de pe Aleea Miron Pompiliu sau extinderea rețelelor de apă și canalizare. Totodată, se apropie de finalizare bazinul didactic de înot, investiție a Agenției de Dezvoltare Durabilă la care Primăria urmează să introducă gazul. Și Compania Națională de Investiții finanțează unele proiecte de pe raza Șteiului: sala de sport de la Liceul Tehnologic „Unirea”, unde urmează să fie predat amplasamentul; o bază sportivă de tip 2, la același liceu și secția de balneologie.

Pentru acest an, administrația locală a orașului Ștei va începe câteva lucrări cu fonduri din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Astfel, vor fi eficientizate energetic mai multe clădiri publice și rezidențiale (zece blocuri, în prima fază, și încă trei, dacă va fi aprobat și al doilea proiect de acest tip depus de Primăria Ștei).

În fine, Primăria Ștei a mai câștigat un proiect pentru reabilitarea și modernizarea sistemului de alimentare cu apă, urmând să fie realizate foraje în proximitatea stației de tratare a apei și în zona parcului industrial, ceea ce ar consolida autonomia urbei în ceea ce privește apa curentă.

Proiecte noi

După cum au procedat în fiecare an, edilii șteieni au pregătit un nou pachet de proiecte care vizează diverse surse de finanțare. Prin Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest se încearcă obținerea fondurilor necesare unor proiecte de regenerare urbană: unul, pentru străzile și aleile pietonale din zona centrală; al doilea, construcția unei noi piețe (în programul ADR Nord-Vest) și mobilitate urbană (realizarea unui coridor de mobilitate și a unui sistem inteligent de transport urban cu zero emisii de dioxid de carbon). Prin Programul Operațional Regional ar putea fi asigurată finanțarea europeană pentru modernizarea Bazei Sportivă „Minerul” și ridicarea unei parcări supraterane în zona pieței. Primăria Ștei a mai depus două proiecte, unul în cadrul PNNR, pentru construirea celui de-al doilea ambulatoriu la Spitalul Orășenesc, cu scopul diversificării ofertei de specialități medicale și un altul prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), care vizează producerea de energie din surse regenerabile prin amenajarea unui câmp de panouri fotovoltaice în apropierea Colegiului Național „Avram Iancu” și a zonei sportive, de agrement și balneare ce se conturează acolo.

Pentru finalul interviului acordat, primarul Iulian Balaj a păstrat două subiecte de maximă importanță pentru dezvoltarea durabilă a Șteiului, și anume racordarea la rețeaua de gaz și finalizarea parcului industrial.

Cu o lungime de peste 26 de kilometri, rețeaua de distribuție a gazului în orașul Ștei a fost pusă în funcțiune chiar la finele anului trecut, iar acum șteienii pot începe demersurile pentru racordarea imobilelor pe care le dețin. În acest sens, primarul Balaj a precizat că detalii referitoare la procedura de racordare la rețeaua de gaz le pot oferi șteienilor chiar reprezentanții firmei concesionare, Nova Power & Gas Cluj-Napoca, care și-a deschis un sediu pe Strada Independenței, la fostul club al pensionarilor. Pe de altă parte, edilul a evidențiat avantajele folosirii noii surse de energie:

„Este un câștig în primul rând social, pentru oameni, dar și economic, pentru instituții. După aceea, dacă ne gândim, din punct de vedere urbanistic, pentru viitor, lucrurile se vor schimba foarte mult, pentru că vom putea renunța la stivele de lemne care ocupau zonele verzi, la tot ceea ce înseamnă blocajele de pe trotuare cauzate de aceleași stive de lemne, deci, vom putea să facem o reconversie spre acest nou combustibil, care, pe lângă partea de avantaje urbanistice, mai are și calitatea că nu este la fel de poluant ca lemnul și este evident că va scădea și amprenta de carbon”.

Referindu-se la parcul industrial, Iulian Balaj a precizat că proiectul de finalizare a acestuia a fost predat Consiliului Județean, care îl va depune la Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în vederea obținerii unei cofinanțări de 40 la sută, restul de 60 la sută fiind asigurat de CJ Bihor. Într-o a doua etapă, va începe procedura de contractare a spațiilor din parcul industrial, agenților economici fiindu-le alocate, la instalare, sume forfetare între 200.000 și 1 milion de euro, în funcție de valoarea investiției și de numărul de angajați. Pe lângă soluționarea problemei locurilor de muncă, parcul industrial va genera și alte beneficii pentru comunitatea locală, declara primarul Balaj:

„Parcul industrial este o mare provocare pentru noi, este o lucrare de foarte mare amploare și acele 13,5 hectare pe care le-am alocat pentru parcul industrial vor putea să schimbe, din punct de vedere economic și al veniturilor pentru Primărie, foarte multe lucruri în orașul nostru. În primul rând, noi sperăm să creăm acolo cât mai multe locuri de muncă, care vor aduce venituri suplimentare orașului nostru, atât prin impozitul pe clădirile ce vor fi construite, cât și prin impozitele pe salarii”.