Ștei – Comemorarea a 75 de ani de la arestarea Fericiților Episcopi Români Martiri
La 19 Martie 2019, Sanctitatea Sa Papa Francisc I aproba decretul privind martiriul suferit în spațiul concentraționar comunist de episcopii greco-catolici Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.
În noaptea de 28 spre 29 octombrie 1948, la ordinul ministrului de Interne Teohari Georgescu, cei șapte episcopi greco-catolici au fost arestați și închiși la Văcărești. Peste puțin timp, la 1 decembrie 1948, Biserica Greco-Catolică era scoasă în afara legii, iar cei șapte ierarhi ai săi au plătit cu viața pentru că au ales să nu facă niciun compromis cu regimul totalitar bolșevic.
Unul dintre cei șapte ierarhi martiri, beatificați în 2019, a fost Valeriu Traian Frențiu, care a păstorit eparhia greco-catolică orădeană timp de două decenii, între 1922-1941 și 1947-1948. Acesta s-a remarcat, printre altele, drept ctitor de școală și promotor al turismului montan din Apuseni. De numele lui Valeriu Traian Frențiu se leagă ridicarea ultimului corp de clădire din cadrul actualului Colegiu Național „Samuil Vulcan” și a sălii de sport de la fostul Liceu de Fete. Episcopul Frențiu a contribuit semnificativ la dezvoltarea interbelică a stațiunii Stâna de Vale. A finalizat aici, în 1926, Hotelul „Excelsior”, a ctitorit o bisericuță, în 1936, lăcaș de cult demolat de comuniști în anii 1961-1962. Și tot pentru valorificarea potențialului întregii zone, a amenajat calea ferată cu ecartament îngust care cobora de la Stâna de Vale, pe Valea Iadului.
Prin urmare, omagierea celor șapte episcopi greco-catolici, la 75 de ani de la arestarea de către comuniști, este un gest firesc de recunoștință față de jertfa lor, care i-a transformat în modele morale pentru o întreagă națiune trecută prin totalitarismul dezumanizant de tip comunist. Și în Bihor a fost inițiat un astfel de eveniment comemorativ, acesta având loc marți, 24 octombrie, la biserica greco-catolică din Ștei. Organizată de Protopopiatul Greco-Catolic Beiuș, manifestarea s-a bucurat de o numeroasă asistență, printre participanți numărându-se, după cum preciza părintele protopop Zorel Zima, „enoriași din parohiile din protopopiat și membri ai diferitelor asociații laice religioase: Reuniunea Mariană (RM), Asociația Generală a Românilor Uniți (AGRU), Ave Miriam, ONG de pe lângă Parohia Greco-Catolică Beiuș”.
Prima parte a manifestării comemorative a fost una spirituală, cuprinzând rugăciunea Rozariului, condusă de parohul locului, părintele Emil Ghiurcă, și Acatistul Fericiților Episcopi Martiri, condus de pr. Giuseppe Ghiurcă.
Cei prezenți au urmărit apoi o prezentare succintă a istoriei Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de la înființarea acesteia și lupta pentru consolidarea națiunii române din Ardeal, prin înființarea de școli românești precum cele de la Blaj și Beiuș, până la implicarea în realizarea Marii Uniri din 1918 și desființarea sa abuzivă din decembrie 1948.
Partea finală i-a avut în centru pe cei șapte episcopi greco-catolici români beatificați; părintele Iosif Fechete a susținut meditația spirituală intitulată „Credința noastră este viața noastră”, prezentare bazată pe mărturiile preoților și episcopilor arestați acum 75 de ani, iar Corul „Ioan Bușiția” din Beiuș, sub bagheta dirijorului Zoltan Boldiș, a intonat Imnul Fericiților Episcopi Martiri.
Detalii în plus despre desfășurarea evenimentului de la Ștei ne-a oferit chiar părintele protopop Zorel Zima:
„Protopopiatul Greco-Catolic de Beiuș a oferit celor prezenți și o broșură – un material informativ cuprinzând o scurtă biografie a Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici și rugăciunea Acatistul Fericiților Episcopi Martiri, pregătit de Asociația Ave Miriam, prin prof. Zima Carmen.
Evenimentul a fost transmis live, la fel ca alte activități sau momente liturgice zilnice, pe grupul pastoral BGC Beiuș de pe platforma socială Facebook”.
Acest eveniment a avut parte la Stei pentru a a omagia pe fericitii episcopi martiri prin care arata ca acesti 7 episcopi mari,fericiti martiri ,arata;insemnatatea Bisericii Greco-Catolice au facut pentru binele ritului dar au facut ca Oradea sa fie un salas,asa cum spune Biblia un loc sfant pentru Biserica Greco-Catalica.Sa-i pomenim in neam si neam.Doamne Marire Tie