În cursul săptămânii trecute la Ștei a avut loc o întâlnire a instituțiilor care se ocupă de dezvoltarea parcului de specializare inteligentă (parcului industrial) și reprezentanții locali ai mediului de afaceri care intenționează să investească în zonă.

Sala mare de festivități din incinta Casei de Cultură „Miron Pompiliu” Ștei a fost, joi, 6 aprilie, gazda acestei întâlniri - facilitată de autoritățile locale, reprezentate de ing. Iulian Balaj și ec. Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei - care a stârnit un real interes al potențialilor investitori, în viitorul apropiat, în parcul industrial Ștei care are o suprafață de 13,5 ha. La această întâlnire, expunerea de finanțare a fost prezentată de o echipă compusă din reprezentanți ai instituțiilor partenere în implementarea parcurilor de specializare științifică - Alina Silaghi, directorul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), Anca Roman și Cristi Gavriloaia, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR-NV) - iar Consiliul Județean Bihor a fost reprezentat de vicepreședintele Mircea Mălan, care a prezentat contextul general al sprijinului pentru ecosistemul antreprenorial regional.

Directorul ADLO, Alina Silaghi, a prezentat rolul instituției pe care o conduce în administrarea parcurilor de specializare științifică, abordând și problemele de specializare și calificare a resurselor umane. Anca Roman și Cristi Gavriloaia, reprezentanții ADR-NV, agenția prin care se derulează finanțările nerambursabile, cu rol de autoritate de management, au prezentat condițiile de eligibilitate și oportunitățile de finanțare, din ghidul care este în dezbatere.

În prezent CJ Bihor desfășoară licitația pentru desemnarea companiei care va câștiga lucrările de execuție a parcului. Parcul industrial din Ștei are finalizate lucrările de introducere a infrastructurii pentru următoarele utilități: apă, gaz, alimentare cu energie electrică, canalizare menajeră, dar și o parte din infrastructura rutieră. Ținând cont de acest stadiu avansat, odată desemnat câștigătorul pentru execuția lucrărilor, acesta va trebui să le finalizeze în maxim 6 luni, după care parcul va putea primi investitorii. Fiecare firmă care își va desfășura activitatea în parcurile realizate de CJ Bihor va putea beneficia de finanțări nerambursabile cuprinse între 200.000 și 2.500.000 de euro. Dintre viitorii potențiali investitori în sală am remarcat prezența directorului general de la SC Băița Bihor SA , ing. ec. Maria Trip, care a avut o serie de intervenții pliate pe subiectul discutat, sugerând o serie de idei care au fost apreciate de reprezentanții instituțiilor partenere în implementarea parcurilor industriale. Prezent în sală, consilierul județean Dorin Traian Boca, a avut câteva întrebări, la care a primit răspunsuri promte, ca și alte persoane, care au fost la fel de mulțumite de explicațiile primite.

 „Le mulțumim reprezentanților instituțiilor organizatoare, precum și participanților mediului de afaceri, care au purtat un dialog constructiv și așteptăm investitori cu idei de afaceri pentru parcul industrial”, a firmat, la final, Iulian Balaj, primarul orașului Ștei, care a mai adăugat faptul că: „cei care nu au putut să fie prezenți în sală, dar doresc să fie la curent cu situația parcului industrial Ștei, au următoarele date de contact: ADLO: contact@adlo.ro; CJ Bihor: registratura@cjbihor.ro; Primăria Ștei: primariaorașuluistei@gmail.com”.