Șteianca Cristina Berhencz, nominalizată la „Voluntarul anului” - Pasiune răsplătită
La Gala Comunității Bihorene, desfășurată săptămâna trecută, printre cei nominalizați la „Voluntarul Anului” s-a regăsit și șteianca Cristina Berhencz, cunoscută în Depresiunea Beiușului, și nu numai, pentru activitatea ei deosebit de intensă, cu un scop clar, acela de a-și ajuta semenii aflați în dificultate.
Publicul bihorean a fost invitat să-și exprime aprecierea față de oamenii și proiectele cu un impact major în comunitatea bihoreană. Au fost jurizate de consiliul director al Fundației peste 800 de nominalizări făcute, iar în cadrul Galei au fost desemnați câștigătorii fiecărei categorii. La „Voluntarul anului” au fost făcute 21 de nominalizări, iar Cristina Berhencz a pătruns în primele cinci locuri pentru premiul cel mare, dar câştigătoare a fost aleasă, pe bună dreptate așa cum a afirmat și șteianca Cristina Berhencz, profesoara Claudia Buran, de la CN „Samuil Vulcan” Beiuș. Absolventă a Facultății de Drept din Craiova, Cristina Berhencz este în acest moment nutriționist și cosmetician, având un salon în urbea de sub Apuseni. Având o fire dinamică și întreprinzătoare, Cristina s-a remarcat de-a lungul anilor prin tot felul de acțiuni de voluntariat prin care și-a ajutat în permanență semenii aflați în dificultate, ea fiind voluntar la mai multe asociații din județ, printre care Asociația „Avram Iancu” Beiuș, unde activează cu prietena ei Claudia Buran, dar și Casa de lângă spital Oradea. Printre multele activități derulate, cu un aport mai substanțial din anul 2018, amintim acțiunea de strângere de fonduri și capace de plastic în Ștei și în împrejurimi pentru micuțul Noel, care avea nevoie de 2,1 milioane de dolari pentru tratamentul SMA 1. S-a implicat, în anul 2020, și a trimis la Centrul din Dumbrava, împreună cu Claudia Buran, o dubiță de 3 tone cu alimente, articole de igienă, dulciuri, medicamente etc. În anul 2021 a pornit strângerea de fonduri, peste 60.000 de euro, pentru Alexandra, fata din Hârsești, pe care a ajutat-o să meargă la tratament oncologic în Turcia. Una dintre cele mai mari realizări este implicarea în construirea și amenajarea, de la zero, a două camere într-o casă pentru o familie cu patru copii din Uileacu de Beiuș, continuând dotarea acestora cu mobilier, covoare, perdele, precum și alte lucruri necesare într-o gospodărie. Și pe durata acestui an a avut acțiuni la Centrul din Dumbrava, Nucet, Casa de lângă spital Oradea, cu transporturi care au cuprins cele necesare pentru locatarii acestor centre. A participat la târguri de strângere de fonduri pentru frații Ciupa din Beiuș, Ema și Lazăr, pentru Sergiu și Dariana, dar și strângere de fonduri pentru Ștefănel, băiețelul din Oradea cu SMA 1, care a primit tratamentul de 2,1 milioane de dolari. O acțiune permanentă este strângerea de dulciuri, alimente pentru supliment și lenjerie de pat pentru pacienții internați definitiv la Centrul Medico Social Nucet, care nu au pe nimeni. Este o organizatoare desăvârșită de târguri de caritate, târguri cu tematică (de carte sau mărțișoare etc.) pentru diferite cazuri din zona Ștei-Beiuș.
Planuri pentru viitor
Cu siguranță, după propria ei afirmație, Cristina Berhencz va activa la cât mai multe acțiuni caritabile, târguri și alte activități menite să-i ajute pe cei în suferință. „Mulțumesc, pe această cale, tuturor celor care au dat dovadă de mult simț civic și au făcut donații în urma solcitărilor făcute pentru cauzele în care m-am implicat. Sincer, de multe ori, mai ales la începutul acestor acțiuni, am fost privită cu multă neîncredere, însă, cu timpul, seriozitatea de care am dat dovadă a fost factorul decisiv în îndeplinirea scopului propus, acela de a ajuta semenii noștri în suferință și lipsiți de ajutor”, a spus, pentru Crișana, șteianca Cristina Berhencz, pe chipul căreia s-a putut citi satisfacția unei pasiuni împlinite. Pentru anul viitor are un proiect pe care speră să-l poată concretiza, acela de a înființa un magazin caritabil, unde să scoată la vânzare obiectele donate de persoanele cu suflet mare, iar banii obținuți să fie investiți în cele necesare pentru persoanele defavorizate sau copiii care vor să meargă la școală și nu au ghiozdan, rechizite etc. Cu siguranță, pentru realizarea acestui deziderat, Cristina Berhencz va avea nevoie de un spațiu în Ștei în care să-și desfășoare activitatea, una de voluntariat, care i-a schimbat multe viziuni ale vieții, dar care, mai ales, i-a deschis sufletul pentru cei necăjiți și cu multe lipsuri în viața lor cotidiană, una destul de zbuciumată.
Felicitari !!! Jos palaria,mai rar oameni asa minunați,respect !❤